OPGELET: Beste klant, door het stijgend aantal orders omwille van COVID-19 kan het zijn dat uw bestelling één tot twee werkdagen later wordt geleverd. Dit onder meer door vertragingen bij onze logistieke partners. Dank voor uw begrip.
Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Goed nieuws voor de zoetekauwen onder ons, want er bestaan wel degelijk lekkere en gezondere alternatieven voor kunstmatige suiker. Om gerechten een zoete smaak te geven, hebben we geen geraffineerde suiker nodig. Er bestaan voldoende alternatieven die gezonder zijn. Zoetmiddelen die naast natuurlijke suikers voldoende voedingsstoffen bevatten zoals vitamine C, mineralen en vezels.
April doet wat hij wil is een bekend gezegde en vaak komen er nog gure hagel- en natte sneeuwbuien voor. Vang zoveel mogelijk van dit water op zodat je in de warmere maanden kan begieten met regenwater. Nu ja, over het algemeen worden de dagen warmer maar let toch op voor koude nachten. Nachtvorst kan nog steeds ernstige schade aanbrengen aan vroegbloeiende planten en bomen. April belooft met z'n grillen een opwindende tuinmaand te worden.
Door de voorbije maartse buien en de aankomende aprilse grillen, kan de vijver snel terug met plantafval gevuld zijn. Belangrijk is om het water proper te houden en het afval eruit te halen. Dit voorkomt de groei van draadalgen aan het begin van de lente en laat de eerste zonnenstralen door het water glijden. Daarnaast zijn nog een aantal andere onderhoudstips van belang deze maand:
Brandnetels kunnen als biologische voedzame messtof gebruikt worden in de sier- en moestuin. Dit gebeurt onder de vorm van brandnetelgier en ontstaat door brandnetelbladeren in water te houden waarna het natuurlijk gegist aftreksel kan gebruikt worden in de tuin. De meststof zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die zorgen voor de groei van planten en sterk het bodemleven bevorderen. Het is een natuurlijke immuunsbooster voor o.a. de moestuin. Ook het bestrijden van schimmels en bladluizen op planten en andere kleine vervelende insecten zoals de wortel- en selderijvlieg, rupsen en de zwarte luis lost brandnetelgier op.
Het moet niet altijd over onze steeds zeldzamer wordende huismus (Passer domesticus) gaan. De ringmus (Passer montanus) heeft het namelijk ook niet gemakkelijk in de strijd om het voortbestaan. Herken de soorten mussen
Ik zeg het niet met 100% zekerheid maar een ijskoude winterprik hoeven we nu niet meer te verwachten. Laat je echter niet verrassen door de nog steeds sterk afkoelende nachten in het begin van de lente.
Maart is zowat de maand om het nieuwe moestuinseizoen op te starten. Let wel op: het kan nog sneeuwen, hagelen, pijpenstelen regenen en golfballen hagelen maar het kan ook opeens lente zijn. In ieder geval kunnen we stellen dat de winterslaap voorbij is.
Wie houdt er nu niet van lieveheersbeestjes? Deze bijzondere diertjes, soms ook wel ‘kapoentjes” genaamd, worden aanzien als een teken van liefde, geluk en succes en worden vaak gebruikt om tuin en huiskamer op te fleuren. Lieveheersbeestjes zijn bovendien verzot op bladluizen en worden daarom ingezet als natuurlijk wapen om een bladluizenplaag te bestrijden. Een 100% ecologische oplossing!
Kamerplanten zijn decoratief en essentieel als je een ruimte gezellig wilt aankleden maar ze geven ons nu en dan toch ook wel de nodige kopzorgen. Niet alleen verzwakte planten maar ook gezonde kamerplanten kunnen belaagd worden door kleine beestjes. Veel narigheden kan je natuurlijk voorkomen door de plant op de juiste plaats te zetten en ze goed te verzorgen maar alle problemen voorkomen is haast onmogelijk als je veel groene vrienden hebt.
De lente staat voor de deur en dan begint het bij velen te kriebelen om alles een grondige schoonmaakbeurt te geven. Het voorjaar is de ideale periode om er alles terug piekfijn te laten uitzien. De winter heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten: afgevallen bladeren, dorre planten, sneeuw, ijs en strooizout vervuilen het terras, het tuinpad en de oprit. Heb je een houten terras, natuursteenklinkers of een terras in betontegels, alles heeft op zijn tijd een onderhoudsbeurt nodig. Maar hoe pak je dit best aan zonder het milieu al te veel te belasten?
De aankondiging van de lente, doet de bloemen van de magnolia's ontploffen. Tegen het eind van deze week krijgen we echt lenteweer, blauwe dagen vol zon en koude nachten. We kunnen nu reeds van enkele prachtige voorjaarsbloeiers genieten.
De aankoop van kamerplanten gebeurt nog wel eens impulsief. We laten ons vaak verleiden door de groene oase op de afdeling van de kamerplanten in het plaatselijk tuincentrum. We zoeken meestal een plekje in huis waar de plant best tot zijn recht komt zonder rekening te houden met zijn behoeftes maar eigenlijk moeten we omgekeerd te werk gaan.
Het afgelopen jaar trokken we met z'n allen massaal de natuur in. Vaak genoodzaakt om dit in eigen streek te doen door de beperkte maatregelen als gevolg van de coronapandemie. Het werd voor velen een nieuwe uitlaatklep om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Dat er zoveel gewandeld is, vertellen ook de vele waarnemingen van diersoorten, die opmerkelijk meer waren dan andere jaren. Maar binnenkort spotten we misschien wel nieuwe soorten... Wilde zoogdieren die sinds vele jaren niet meer voorkomen in onze streken maar binnenkort misschien op jouw wildcamera te zien is.
De eerste amfibieën zijn uit hun winterslaap ontwaakt. Maanden hebben ze zich verscholen op het land onder stenen, strooisellagen en blokken hout of misschien zat er wel eentje bij jou thuis in de composthoop of in een paddenpot. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid worden kikkers, padden en salamanders wakker rond half februari. Een jaarlijks terugkerend fenomeen is de paddentrek waarbij deze amfibieën van het land terug naar hun geboortepoel trekken om zich voort te planten.
Het afval dat we overal aantreffen is een bron van ergernis bij heel wat mensen en het kost jaarlijks een hoop geld om het afval op te ruimen. De gevolgen voor de natuur zijn echter nog veel groter en zorgen op lange termijn voor immense problemen. Afval vervuilt onze bodem, dieren eten van het afval of raken erin verstrikt.
Het is voorlopig zacht in maart en er is nog kans op nachtvorst maar we verwelkomen de heldere hemel en prachtig onbewolkte dagen waarin de eerste zonnestralen ons heerlijk verwarmen. Binnenkort vullen helder groene tinten de tuin en springen de magnolia’s enthousiast open!
De laatste weken duiken ze terug hier en daar op. Gigantische groepen spreeuwen die uit verschillende windrichtingen samen komen bij valavond. De natuur kent veel wonderen en dit is er beslist één van. Wat een show! Als je naar dit schouwspel kijkt, kan je niet anders dan verwonderd zijn en stel je jezelf toch de vraag hoe een dergelijke groep vogels dusdanig kan communiceren dat ze niet tegen elkaar aan vliegen?
Niks zo lekker als zelfgekweekte tomaatjes in een fris zomers slaatje. Om er deze zomer van te kunnen genieten, is maart de maand bij uitstek om aan het zaaien te beginnen. Omdat jonge tomatenplantjes pas kiemen rond een zachte temperatuur, is buiten zaaien in volle grond nog niet aangeraden. Begin met zaaien in een serre of binnenshuis, waarbij een minimum temperatuur van 20°C kan gegarandeerd worden en verplant pas naar buiten na de laatste vorst (rond mei). Een gouden regel bij het zaaien: start 8 à 10 weken voor het uitplanten in volle grond!
Hommels gaan na hun diepe winterslaap op zoek naar een geschikte plaats om een nieuwe kolonie te stichten. De eerste weken na de winterslaap vragen dan ook heel veel energie van hen. Als het voedselaanbod dan te schaars is en de buitentemperatuur te laag is om haar vleugels op te warmen, kan de hommel uitgeput raken. Wat kunnen we doen om de hommel te helpen?
De start van de eerste lentemaand belooft nat te worden. We spreken niet voor niets over ‘Maartse buien’…die luien dat de lente… eraan komt kruien. Door de zachtere periodes in de maand februari zijn er al een aantal tuinwerkzaamheden gebeurd en hopen we stilaan dat koning winter ons land definitief overslaat. We maken onze tuinen rustig klaar voor de lente en genieten intussen van de voorjaarsbloeiers en de vogelenzang!
De winter is voor veel vogels een moeilijke periode. Om deze barkoude periode te overleven, moeten ze voldoende eten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Tijdens de winter loopt dit niet altijd van een leien dakje en brengt vorst en sneeuw graag eens 'roet' in het eten. Het gebeurt dat er een voedselschaarste ontstaat of de kou zo extreem is waardoor vogels gedwongen worden hun thuisland te ontvluchten. Dit doen ze in grote groepen waarbij de kans bestaat dat ze in onze zachte contreien belanden. Deze groepen van 'zeldzame' uitheemse vogelsoorten noemen we invasievogels.
Na de stormen van de afgelopen maand, zijn er heel wat bladeren en takjes in de vijver beland. Organisch afval in de vijver zorgt voor een verzuurde bodem waardoor er later in het jaar een hogere algengroei ontstaat.
Naast de bekende soorten zoals bieslook, veldkers, peterselie en munt, groeien er in het wild nog heel veel andere eetbare planten. Vaak minder gekend maar even lekker als de varianten uit onze moestuin of de supermarkt. En wachten tot de lente hoef je niet te doen, want zelfs deze maand kan je in de tuin al lekkernijen vinden om te verwerken in stoemp, soep of een frisse salade.
Het zonnig weer van de afgelopen dagen geeft ons nieuwe energie en laat ons dromen van de zomer. Het is het moment om de tuin beetje bij beetje op te ruimen en voorbereiding te treffen voor het nieuwe moestuinseizoen. We blijven de tuinvogels voederen en zorgen dat onze neerhofdieren een binnenverblijf hebben voor koude nachten! Want hou het weerbericht in de gaten, de nachten kunnen nog steeds dalen rond het vriespunt.
Ik heb de lente al geroken! Je kon het ruiken aan de lucht, aan de wolken en aan de zon...De komende week blijft de lente ons verrassen maar opgelet, februari is natuurlijk nog steeds een wintermaand. Stilaan wordt er aan meerdere tuinwerkzaamheden gedacht en gezien de zachte temperaturen, kunnen we hier al vroeg in het jaar aan beginnen.
Heb je nog geen nestkast in de tuin hangen of is er een nestkast aan vervanging toe, dan is het nu het moment om dit te doen. Natuurlijke nestgelegenheden worden steeds schaarser maar wij kunnen de vogels helpen een geschikte thuis te vinden. We geven je graag enkele tips mee om de juiste nestkast voor de juiste vogel te kiezen en hoe je de nestkast best ophangt om een grotere kans te hebben dat ze effectief wordt bewoond.
Dit weekend konden we tijdens het mollenweekend meehelpen met het in kaart brengen van de mol zijn leefgebied. We herkennen ze aan de vervellende hoopjes aarde waarmee het gazon plots bezaaid ligt. Niet te verwarren met die van een woelrat waarbij de vorm platter en onregelmatiger is en de ingang aan de zijkant zit. De reden waarom deze beestjes jouw tuin graag omwoelen is niet omdat ze hem niet mooi vinden, maar net omdat de bodem een uitstekende habitat is. Ondergronds bouwen ze hun territorium uit met loop- en jachtgangen die leiden naar ruimtes waar de mol leeft.
Door het natuurlijke uitzicht en de behandeling van hout kunnen bepaalde eigenschappen vragen oproepen. Vragen waar we een eenvoudige verklaring kunnen aan geven. In de meeste gevallen gaat het om eigenschappen die geen afbreuk doen aan de functionaliteit, de kwaliteit en de levensduur van het afgeleverde product. In de meeste gevallen is er dan ook geen sprake van een defect. We nemen elke eigenschap even onder de loep.
Nu de voorjaarsopkuis van de plantenborders achter de rug is, mag je denken aan de jaarlijkse basisbemesting. Voor sierplanten en -struiken de hele zomer gezond en rijkbloeiend te houden is het belangrijk om een meststof te kiezen met een hoog kalium- of potasgehalte (K) en een lager stikstof- (N) en fosforgehalte (P). Deze waarden worden op de verpakking weergegeven als NPK-gehalte. Het kalium zorgt voor een rijke bloei en gezonde planten.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina