menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Snoeien van rozen: werkwijze en tijdstip

Rozen bestaan er in heel wat groeivormen en in een grote diversiteit aan kleuren. Ze belonen ons ieder jaar, vanaf juni tot oktober, met een pracht aan fleurige en geurige bloemen, op voorwaarde dat we de plant correct snoeien en onderhouden. Door dit te doen houd je de plant in vorm en stimuleer je de groei, dus meer bloemplezier! Om rozen te verjongen en gezond te houden is een juiste aanpak erg belangrijk. Dit is hoe je te werk gaat...

Rozen in de tuin

Rozen winterklaar maken

Als de bloemen zijn uitgebloeid en de bladeren zijn afgevallen, kunnen we ons beginnen voorbereiden op de snoei van de rozenstruiken. Doorgaans is dit rond eind oktober / november. Maar snoei in elk geval nooit als er vorst in de lucht hangt. 

Voor je aan het snoeien gaat is het noodzakelijk om je te voorzien van een degelijke, kwaliteitsvolle, goed snijdende snoeischaar. Besteed in de maanden voor het snoeien aandacht aan het onderhoud van jouw gereedschap; slijpen van het lemmet, inoliën,... Enkel zo kan je de takken glad en zonder rafelige randen snoeien wat ook de kans op overdracht van ziektes vermindert. Gebruik bij het snoeien diklederen handschoenen om wonden aan je handen te voorkomen.

  • Rozen afdekken met takken om tegen vorst te beschermenOm rozen winterklaar te maken is het bij de meeste soorten aangewezen ze te snoeien voor de winter. Hierbij wordt de struik ingesnoeid tot op kniehoogte (ca. 50 tot 60 cm van de grond) en uitgebloeide bloemen weggeknipt. Verwijder ook steeds dode en zieke takken (bij gezond hout is het snijvlak wit of lichtgroen). 
  • Bij wilde/botanische rozen zoals Rosa rugosa en Rosa canina mag je snoeien maar is het niet echt nodig. Op de uitgebloeide bloemen ontstaan rozenbottels die niet alleen mooi zijn maar ook zeer geliefd zijn bij vogels. En je kan ze ook zelf verwerken.
  • Gooi steeds het snoeiafval dat rond de struik ligt weg. Uitgebloeide bloemblaadjes en takken kunnen immers ziektekiemen bevatten en gaan schimmelen. Maak de grond rond de struik goed los met de cultivator en verwijder het eventuele onkruid.
  • Na de snoei is het goed een mulchlaag tussen de struiken aan te brengen en ze aan te aarden. Maak met tuinaarde, mulch of stro een heuveltje rond de voet van de struik om de rozen te beschermen tegen vorst.
  • Bij stamrozen dien je een bos stro of dennentakken rond de stam te wikkelen omdat de oculatieplek bij deze soort hoger zit. (Vergeet de bescherming in maart niet terug weg te nemen).
  • Rozen in potten laat je best niet uitdrogen. Houd de grond vochtig en bescherm de pot tegen het stukvriezen met noppenfolie, maar houd de afwateringsopening onderaan vrij.
  • Bij strenge vorst kan je de rozen extra beschermen met een hoes of vliesdoek.


Rozen snoeien in het voorjaar

De eigenlijke snoei van de struikroos gebeurt best bij het begin van de lente. Dit is vanaf half maart maar wacht tot de struik nieuwe tekenen van groei vertoont. Snoei in maart enkel de her- of doorbloeiende soorten zoals trosrozen, herbloeiende oude struikrozen en klimrozen.

Hoe rozen snoeienEénmaal bloeiende soorten snoei je onmiddellijk na de bloei in juli omdat de bloemen van deze soorten op meerjarig hout groeien. Dit is onder andere het geval bij wilde rozen. Een lichte snoei is bij deze soorten voldoende. Het gaat dan vooral om het verjongen van de struik en het verwijderen van dood hout en kruisende takken

Bij her- of doorbloeiende variëteiten raden we tevens aan om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Hierdoor worden steeds nieuwe bloemen gevormd.

Basisregels:

  • Knip altijd een kleine centimeter boven een oog dat naar buiten gericht is. Zo zal de nieuwe scheut naar buiten groeien en niet naar binnen. Snijd de takken schuin af.
  • Verwijder alle dode takken.
  • Snoei alle takken die naar binnen groeien weg om de struik luchtig te houden.
  • Kruisende scheuten, takken die tegen elkaar wrijven en evenwijdige takken mag je eveneens wegknippen.

Soorten rozen:

  • Heb je in het najaar rozen met blote wortel aangeplant dan mag je deze snoeien in maart of april. Snoei steeds op 3 tot 5 ogen boven de grond.
  • Theehybriden en trosrozen: snijd zwakkere takken weg en snoei de zwaardere takken terug op 3 tot 5 ogen boven de grond. Behoud steeds een vijftal takken. Dezelfde snoeiwijze geldt voor stamrozen, maar de takken mogen iets langer blijven. Miniatuurrozen snoei je volgens hetzelfde principe maar op 4 tot 5 ogen boven de grond en met behoud van 4 tot 6 takken, symmetrisch verdeeld.
  • Klimrozen: behoud 5 tot 7 hoofdtakken en snoei de zijtakken in op 4 tot 5 ogen boven de grond. Zorg voor een waaiervorm.
  • Heesterrozen: pas de basisregels toe en snoei de struik vervolgens terug tot 2/3 of 1/2 van de grond.

 

#364Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon