menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 mei 2024

Rozen snoeien in de maand maart

Het voorjaar nadert en ook de rozenliefhebber krijgt dan lentekriebels. De handen en de groene vingers beginnen te kriebelen want in maart kunnen de rozen worden gesnoeid.

SnoeimateriaalEr kan nu worden bemest, aangeaarde heuveltjes kunnen worden gladgestreken en snoeischaar en handschoenen kunnen tevoorschijn gehaald worden (en misschien ook nog wel een jas).

Als u voor een overwinterd rozenstruikje staat lijkt dit een lastige snoeiklus. Maar weet dat de meeste mensen eerder te weinig dan teveel snoeien. Als je dan nog weet dat “teveel” bijna niet mogelijk is, wordt u vanzelf al wat zekerder van uw zaak.

Het is wat lastiger snoeien als rozenstruiken door de jaren heen niet of weinig werden gesnoeid. U zult dan hebben gemerkt dat de onderkant van de struik na verloop van tijd is verhout. Dit vraagt dan om een stevige ingreep. Verhout wil namelijk niet zeggen dat er geen leven meer in de takken zit. Als u nu geen actie onderneemt gaat dit ten koste van uw struik wat minder groei en bloei tot gevolg heeft. Daarnaast is er dan een kale onderkant en moet u tijdens de bloeiperiode wellicht naar boven kijken om bloemen te kunnen ontdekken.

Hoe rozen snoeien

Dus om te beginnen moeten we de snoeischaar zetten in de houtachtige takken. Nu weten we inmiddels dat er moet worden gesnoeid op het gedeelte van de steel, net boven een oog wat naar de buitenkant van de struik wijst. Hierdoor gaan alle nieuwe scheuten naar buiten groeien waardoor u een mooie gelijkmatige struikvorm creëert . Tevens brengt u licht en lucht in de rozenstruik waardoor eventuele ziektes geen kans krijgen.

Nu is bij verhoute struiken moeilijk een oog te herkennen. Dan is het zaak om gewoon de schaar te zetten op een hoogte van 15-20cm boven de grond. Het risico dat er een scheut aan de binnenkant van de struik loopt is dan aanwezig maar het geeft verjonging aan uw struik wat in zo’n geval veel belangrijker is.

Wist u trouwens dat er nog heel veel ogen zitten op de veredelingsplaats (verdikking net boven de wortel). Tekort snoeien is dus niet mogelijk. Vanuit deze plaats komen ook regelmatig nog nieuwe scheuten. Deze scheuten komen dus echt van de basis en zijn zeer waardevol omdat ze stevige stelen voorbrengen. Hoe dikker de stelen, des te sterker de groei zal zijn.


Als u 3 tot 4 dikke takken per struik behoudt is dat voldoende om een roos optimaal te laten groeien. Hebt u maar één dikke tak en veel dunne takjes dan moet de struik weer op kracht komen. Het is dan goed om de dunne takjes weg te knippen en die ene goede tak extra kort te knippen. Uw roos zal zich snel herstellen en dit jaar al beter bloeien dan de voorgaande jaren.

Hieronder volgt als toevoeging op het snoeiverhaal een aantal foto’s om het geheel even duidelijker te maken.

Snoei grootbloemige rozen

rozen snoeien rozen snoeien

Gesnoeide struikroos
rozen snoeien

Snoei stamrozen
rozen snoeien

Wilt u deze zomer nog meer bloeiende rozen in uw tuin dan is het nu de tijd om te planten. Er bestaat een groot assortiment van mooie rozen die sterk zijn en goed geuren. Rond deze tijd worden de rozen nog met kale wortel en zonder pot verhandeld. Deze rozen zijn beduidend goedkoper dan de rozen in pot.

klimroos: 'Golden Showers'
klimroos: 'Golden Showers'

#1411Toon de Rijk

Auteur: Toon de Rijk

Terug naar boven icoon