Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tips_om_vogels_te_voederen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 23 juni 2021

Tips om vogels te voederen in de tuin

Ondanks dat we toe nu toe nog geen strenge winter hebben gehad met slechts een paar dagen vorst, is het bijvoeren van vogels toch een must. De hoeveelheid voedsel in de vrije natuur is beperkt, insecten zijn er in mindere mate en de meeste bessen zijn geplukt of reeds opgegeten. Vogels kunnen aanvullend voedsel dus goed gebruiken. We weten ook niet wat de komende weken zullen brengen en als het weer plots omslaat en het echt koud wordt, dan kunnen de vogels in moeilijkheden raken als ze nu niet voldoende vetreserves opbouwen.


In elke tuin kan je vogels vinden. Het aantal en de soorten hangt sterk af van het voeder dat je aanbiedt. Vogels zijn vrij kieskeurig en geven een voorkeur aan een bepaald soort voedsel maar ook de plaats waar het voeder wordt aangeboden is belangrijk. De ene vogel pikt liever zaden op de grond, terwijl de andere liever een voedertafel bezoekt.

Hoe kan je best voederen?

  • Voeder elke dag in kleine hoeveelheden om het voeder steeds vers te houden. Zaden en vetversnaperingen kunnen beschimmelen en ziektekiemen ontwikkelen als ze te lang buiten hangen of liggen. Is het voeder in de loop van de dag op, dan kan je altijd nog wat bijvoederen.  
  • Voeder bij voorkeur ’s morgens vroeg. Van zodra de zon opkomt gaan vogels op zoek naar voedsel om hen op te warmen. Na een koude nacht hebben ze nood aan energierijk voedsel.
  • Bied een ruim assortiment voedsel aan want niet alle vogels eten hetzelfde. Lijsterachtigen zoals de merel, zanglijster en kramsvogel eten graag fruit en bessen. Mezen maar ook nog heel wat andere vogels zijn dol op pindanoten en zonnebloempitten. Pindakaas en vetversnaperingen zijn geliefd bij mezen. Vinken en mussen pikken dan weer liever zaden. Denk aan alle vogels, ook aan de tortelduif, ekster en kauw want ook deze vogels hebben honger in de winter.
  • Voorzie een voederplank, hang een pindavoedersilo op en strooi wat zaden op de grond zodat er voor elk wat wils is. Een voederplank met een dak heeft het voordeel dat het voedsel langer vers blijft. Heggemussen en kepen zal je zelden zien op de voedertafel maar zullen bij voorkeur zaadjes op de grond zoeken. Wil je bepaalde voederplekken enkel toegankelijk maken voor kleine vogels dan kan je gebruik maken van een beschermkooi of de voedertafel met een stukje gaas afdichten. Zorg er wel voor dat de vogels snel weg kunnen vliegen als er gevaar dreigt. Vogels zullen ook sneller de voederplek bezoeken als er struiken, bomen of een muur met klimplanten in de buurt zijn. Een natuurlijke tuin trekt meer vogels aan.
  • Houd in de mate van het mogelijke katten uit de buurt van voederplekken. Ze schrikken vogels af.
  • Naast voedsel hebben vogels eveneens nood aan vers water om te drinken en te baden. De aanwezigheid van kleine waterelementen zal vogels en andere dieren naar jouw tuin lokken.
  • Voeder het jaar rond maar pas het voeder aan naargelang het seizoen. In de lente en zomer geef je best geen vetversnaperingen zoals pindakaas en mezenbollen. Zaden, zonnebloempitten en meelwormen geven de vogels in deze periode voldoende energie. Door het hele jaar door te voederen zal je tuin meer succes hebben.


Het is bovendien leuk om onze gevederde vrienden wat beter te leren kennen en herkennen. Voor kinderen is dit trouwens heel leerrijk. Je kan eind deze maand, van 24 tem 26 januari deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Dankzij deze telling kan er worden nagegaan welke vogels onze tuinen bezoeken en kunnen ze beter geholpen en beschermd worden in de toekomst.

Foto's: Wim Acke

#5736

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies