menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 29 mei 2024

Tips om vogels te voederen in de tuin

Het is herfst, de tijd waarin vogels op zoek gaan naar een voederplek waar voldoende te pikken valt. Als je het hele jaar door voedert, zullen de vogels jouw tuin waarschijnlijk al kennen. Doe je dat niet, is dit een goed moment om nu te beginnen met bijvoederen. Zo weten de vogels dat ze in de winter, wanneer het echt koud wordt buiten, op jou kunnen rekenen. Nu hebben ze ook nog de kans om een vetreserve op te bouwen, zodat ze gezond en fit de winter ingaan. Deze reserve is nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden

Vroeg in het najaar, vooral op warme dagen, zijn er nog vrij veel insecten te vinden en er vallen ook nog voldoende bessen te plukken, maar de hoeveelheid neemt af naarmate de dagen korter worden. Het voedsel in de vrije natuur wordt steeds schaarser. Vogels kunnen aanvullend voeder dan goed gebruiken. 

Huismus eet een zonnebloempit

Welke vogels eten wat?

In elke tuin kun je vogels vinden maar het aantal en de soorten hangen sterk af van het voeder dat je aanbiedt. Vogels zijn behoorlijk kieskeurig, niet alleen als het gaat om het type voedsel, maar ook om de plaats waar het wordt aangeboden. Sommige vogels geven er de voorkeur aan om zaden op de grond te pikken, terwijl anderen liever een voederplank bezoeken.

Kramsvogel eet appels van de Malus 'Red Sentinel'Wist je dat je aan de vorm van de snavel kunt zien waar vogels de voorkeur aan geven? Een specht boort zijn lange snavel in het gazon op zoek naar mieren, terwijl de merel een lange spitse snavel heeft om regenwormen uit de grond te halen. Vinken en groenlingen hebben krachtige, korte snavels om harde zaden en pitten te kraken. Vogels met dunne snavels, zoals de bonte specht en boomklever, pikken insecten van de schors van bomen. Maar wat eten ze dan in het najaar? 

Hoe kan je best voederen?

  • Voeder elke dag in kleine hoeveelheden om het voeder steeds vers te houden. Zaden en vetversnaperingen kunnen beschimmelen en ziektekiemen ontwikkelen als ze te lang buiten hangen of liggen. Is het voeder in de loop van de dag op, dan kan je altijd nog wat bijvoederen.  
  • Voeder bij voorkeur ’s morgens vroeg. Zodra de zon opkomt gaan vogels op zoek naar voedsel om hen op te warmen. Na een koude nacht hebben ze nood aan energierijk voedsel.
  • Biedt een ruim assortiment voedsel aan want niet alle vogels eten hetzelfde. Geef geen eten waar zout in verwerkt is! 
  • Vink aan voedersiloVoorzie een voederplank, hang een pindavoedersilo op en strooi wat zaden op de grond zodat er voor elk wat wils is. Een voederplank met een dak heeft het voordeel dat het voedsel langer vers blijft. Wil je bepaalde voederplekken enkel toegankelijk maken voor kleine vogels, dan kan je gebruikmaken van een beschermkooi of de voedertafel met een stukje gaas afdichten. Zorg er wel voor dat de vogels snel weg kunnen vliegen als er gevaar dreigt. Vogels zullen ook sneller de voederplek bezoeken als er struiken, bomen of een muur met klimplanten in de buurt zijn. Een natuurlijke tuin trekt meer vogels aan.
  • Houd in de mate van het mogelijke katten uit de buurt van voederplekken. Ze schrikken vogels af.
  • Naast voedsel hebben vogels eveneens nood aan vers water om te drinken en te baden. De aanwezigheid van kleine waterelementen zal vogels en andere dieren naar jouw tuin lokken.
  • Voeder het jaar rond maar pas het voeder aan naargelang het seizoen. In de lente en zomer geef je best geen vetversnaperingen zoals pindakaas en mezenbollen. Zaden, zonnebloempitten en meelwormen geven de vogels in deze periode voldoende energie. Door het hele jaar door te voederen zal je tuin meer succes hebben.

In onze webshop vind je een ruim assortiment aan voeders, maar ook verschillende vogelhuisjes, voedersilo's en nog zoveel meer. Alles om onze gevederde vrienden te helpen!

Foto's: Wim Acke

#5736Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon