menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Rozen snoeien in de zomer

Om rozenstruiken gezond en mooi in vorm te houden, is het belangrijk om ze te snoeien. Doorgaans gebeurt dit in de winter, maar ook in de zomer kan er gesnoeid worden om een extra bloeiperiode te stimuleren. Door het snoeien krijgt de struik nieuwe scheuten die dezelfde zomer en nazomer nog bloemen zullen geven.

Het grote verschil met wintersnoei is dat bij zomersnoei de takken ingesnoeid worden tijdens de groeiperiode, in tegenstelling met de wintersnoei die gebeurt tijdens de rustperiode.

Normaal gezien bloeien rozen in twee periodes: op de ontstane scheuten van de wintersnoei (juni-juli) en op de zogezegde augustusscheuten (bloei augustus) die onderaan in de struik ontstaan.

Rozen snoeien in de zomer

Waarom snoeien in de zomer?

Als uitgebloeide takken blijven staan, gaat al het voedsel naar de zaadvorming in de rozenbottels, wat de bloei vermindert. Planten richten hun groei altijd op voortplanting. Door de zaadvorming te onderbreken met snoeien, ontwikkelt de plant opnieuw bloeiende scheuten om toch voor nageslacht te zorgen. Wanneer we de uitgebloeide takken insnoeien geven we de struik extra prikkels om tijdens de zomer of het najaar een bijkomende bloei te vormen. Want snoei geeft bloei!

De nieuwe bloeischeuten ontstaan in de oksel van een blad. Hier is de keuze van het blad zeer belangrijk voor het beste resultaat want rozen bestaan namelijk uit samengestelde bladeren. Men heeft bladeren die 5-tallig zijn en andere die 3-tallig zijn.

Wanneer snoeien?

Als de eerste bloemen uitgebloeid zijn kunnen we aan de zomersnoei beginnen. Het startpunt van de snoei zal vooral afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Normaal gezien is dit rond eind juni en zal dit eindigen begin augustus. Na die periode zijn de weersomstandigheden doorgaans minder gunstig, er zullen zich dan nog wel scheuten ontwikkelen maar deze hebben te weinig kracht om nog bloemen te ontwikkelen.


Hoe ga je te werk? 

 • Zoek op de rozenstruik de sterke en gezonde uitgebloeide scheuten uit, die ontstaan zijn uit de voorjaarssnoei.

rozen snoeien in de zomer

 • Kijk aandachtig naar die scheuten en zoek op de bloemstengel naar een vijftallig blad op de tak (ongeveer 2/3 van de hoogte bij sterke soorten en op 1/2 bij zwakker groeiende rassen). De scheut die uit een oksel van een 5-tallig blad ontstaat is veel sterker dan één uit een 3-tallig blad en zal de mooiste bloemen geven.

Rozen snoeien

 • Snoei de uitgebloeide scheuten 1 à 2 cm boven het gekozen 5-tallig blad in en ook op de gepaste en gekozen hoogte 1/4 tot de helft van de scheut, afhankelijk van de sterkte van het ras. Gebruik steeds scherp snoeimateriaal.


 • Gedurende de komende weken zal er zich een nieuwe scheut ontwikkelen in de oksel van het blad, en door de optimale groeiomstandigheden (warmte, lange dagen, zon en vochtigheid) wordt de rozenstruik voorzien van nieuwe bloemen.
 • Ook onderstamscheuten dienen verwijderd te worden om de groei van de roos niet te belemmeren. Wilde rozenscheuten kan men duidelijk herkennen aan de sterkere groei en aan de 7-tallige blaadjes. Gekweekte rozen hebben daarentegen 3- of 5-tallige bladeren en zijn ook meestal groter. Bij kleine trosroosjes (bv. “ The Fairy”) kunnen de bladeren ook 7-tallig zijn, maar toch verschillen ze in kleur en vorm van de wilde rozenblaadjes.

Hoe rozen snoeien

Zomersnoei bij rozen wordt zowel toegepast bij struikrozen, stamrozen als klimrozen, al komen bij deze laatste enkel de doorbloeiende soorten in aanmerking.

  Ziekten bij rozen

  Het spreekt voor zich dat rozen na het snoeien preventief behandeld moeten worden met een passende fungicide. Vooral de typische schimmelziekten zoals: witziekte en sterreroetdauw kunnen de jonge scheuten aantasten. Met Carboguard fungicide van BSI kan je witziekte voorkomen en bestrijden. Duaxo spray van Compo werkt zowel voorkomend als genezend tegen onder andere meeldauw en sterroetdauw.

  Rozen verdienen een tweede jeugd, zodat we een hele zomer lang kunnen van genieten hun bloemenpracht!

  #365Inge

  Auteur: Inge
  Redactie Tuinadvies

  Terug naar boven icoon

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

  *€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

  Geboortedatum :

  Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).