menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Tuintip - Zweven tussen herfst en winter.

Tuinieren in het najaarOnrustig is het even zweven tussen herfst en winter. De temperaturen zijn soms nog zacht naar het einde van de tiende maand en houden de bladeren net dansend aan de bomen. Het fruit daarentegen is nu wel gevallen of geoogst. Het gazon gaat min of meer rusten en de vogels bezoeken de voedertafel nu met mondjesmaat. Elke tuinliefhebber weet nu dat de nachtvorst eraan komt en eigenlijk zelf noodzakelijk is voor een goede ontwikkeling van alle tuinleven. Het werk vermindert en onze tijd is beperkt… dus doen we wat we kunnen.

Algemeen

Sommige vaste planten moet je desondanks ze nog steeds in bloei staan tijdig afremmen. Gaura mag je bijvoorbeeld nu insnijden tot op een 20 tal cm. Een pijnlijke actie maar heel belangrijk wil je volgend jaar weer van deze prachtige bloempjes genieten. Ook verbena of ijzerhard rem je met pijn in het hart af. Knak de bloemstengels bij de helft af en laat ze aan de plant hangen om ze op die manier tegen de winter te beschermen. Er kan nog steeds van alles worden aangeplant en verplant: ik denk aan nieuwe hagen of bomen, bessenstruiken, kleinfruit en verschillende vaste planten. Uiteraard heb je de grond de voorbije weken al goed voorbereid en is aanplanten nu een gemakkelijke klus. Kies altijd voor degelijk, goed doorworteld plantgoed.
Het gazon mag je nog steeds maaien, doe dit niet op de laagste stand net voor de winter maar hou het proper en net zolang het groeit. Haal meteen ook het bladafval weg en verzamel het laatste gevallen fruit. Verwerk het of leg het ergens waar tuinvogels en kleine zoogdieren hun buikje rond kunnen eten. Meer tips voor het najaarsonderhoud van het gras, vind je hier.
Eventueel kunnen hagen nog worden geschoren of bijgeknipt maar dit is nu echt wel de laatste week. Ook verschillende heesters kunnen nu nog gedeeltelijk worden ingesnoeid om ze te beschermen tegen de gure winterwind. Snoei vlinderstruiken en lavatera echter pas definitief in het voorjaar.

stamrozen inpakken voor de winterTref voorbereidingen voor de winterbescherming van verschillende gewassen. Stamrozen bijvoorbeeld zie je maar al te vaak troosteloos de winter doorkomen omhuld in een zwarte plastic zak. Dit is dus hoe het niet moet. In de zak kan de temperatuur nog steeds hevig oplopen waardoor de plant vroegtijdig uitloopt, dit jonge schot zal nadien al te makkelijk invriezen.
Er zijn dus betere manieren om een stamroos te beschermen: je kan de oculatieplek (de verdikking waar de takken ontspringen) bijvoorbeeld inpakken in een dikke bundel sparrengroen, dit in combinatie met het aanaarden van de voet van de plant zorgt voor een mooie winterbescherming. Ook lucht- en waterdoorlatende vlieshoezen zijn het beter alternatief voor uw vorstgevoelige en mediterrane planten.
Ook een dikke mulchlaag werkt als een warm dekbed voor de onderliggende grond en wortels. Op die manier bevriest de grond minder snel en blijft de temperatuur er gelijkmatiger waardoor het bodemleven langer doorgaat. Op die manier worden organische stoffen uit de mulchlaag nog verwerkt om de bodem te verrijken.


Groenten en fruit

Bessen, noten en fruit kunnen nog steeds worden verzameld, gestekt, verwerkt, verplant of aangeplant.
Voor de rest gaat de groentetuin stilaan in rust. De meeste groenten zijn nu wel ingekuild of verwerkt. Opgeschoten groente kan je eventueel op enkele plaatsen laten staan. Zij vormen een mooi wintersilhouet en een goede voedselbron voor tal van tuinorganismen. Langzaam aan zullen ook zij verdwijnen door een natuurlijk verteringsproces.
Voorzie een mulchlaag, vliesdoek of een noppenfolie over gewassen die je ongeschonden doorheen de winter wil halen. Ik denk bijvoorbeeld aan verschillende kruidensoorten.

Vorstgevoelige planten brengen de wintermaanden dikwijls door in de serre of kas! Deze zal dan ook in vele gevallen extra verwarmd worden in deze periode. De gemakkelijkste manier is een elektrische verwarming met thermostaat maar veelal worden gas- en petroleumkachels gebruikt. 

isolatie van de serre of kasZorg er dus voor dat bij het gebruik van petroleumkachels, de kachels regelmatig worden schoongehouden. Zij moeten ook regelmatig gelucht worden zodat er geen schadelijke gassen of dampen vrijkomen in de serre of kas. Zij zullen ook voor een te vochtige lucht zorgen.
Hoe kan je nu kostenbesparend te werk gaan:

  • Verwarm enkel een klein gedeelte van de serre of kas door een scheiding te maken met een gordijn of noppenfolie.
  • Isoleer de volledige kas met noppenfolie. Gebruik clips in een aluminium serre en duimspijkers in een houten serre om de folie aan te brengen.
  • Een kas met glas tot op de grond kan je aan de buitenzijde ook met schuimplaten isoleren om binnenin plaats te besparen.

Let op: Ook in deze koude periode blijft luchtcirculatie steeds belangrijk! Probeer dit te doen zonder al te veel tocht te veroorzaken. Bij een gezonde circulatie van de lucht kan je veel ziekten voorkomen zoals bijvoorbeeld de grauwe schimmel. Sluit de ventilatieramen tijdig zodat er nog voldoende warmte binnen blijft voor de aankomende nacht.

De vijver

Het is nu vooral een kwestie van de vijver te laten rusten en vallende bladeren uit het water of van het vijvernet te vissen. Woel in geen enkel geval de bodem om tijdens het verwijderen van allerhande afval! Meer vijverklusjes deze maand ontdek je hier.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).