menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 29 mei 2024

Ziektes en ongedierte bij rozen

De roos is één van de mooiste bloemen van onze tuin en verdient daarom ook de nodige aandacht als het gaat om haar te beschermen tegen ziekten en plagen. Zeker bij minder gunstige weersomstandigheden ontstaan er al snel ziektes zoals meeldauw en sterroetdauw. Maar ook de bladluis is niet van rozen te slaan. In dit artikel geven we tips over hoe je deze rozenkwaaltjes kan herkennen en wat je er best kan aan doen.

Ziekten bij rozen

De bladluis

Herkennen

bladluizen op rozenAl vroeg in het voorjaar worden rozen geteisterd door bladluizen. Voornamelijk de bloemtoppen en -knoppen zijn geliefd en herken je aan de grote, compacte groepjes met groene of rooskleurige insecten. Ze voeden zich door het sap uit de bladeren en stengels te zuigen, waarbij ze kleine gaatjes achterlaten. Dit verzwakt niet alleen de plant, het achtergelaten speeksel kan tevens virussen bevatten of honingdauw verspreiden. Preventief bestrijden is dus zeker een must!

Bestrijden

De bladluis is een zeer gegeerde maaltijd bij vogels als de pimpelmees en andere insecten zoals de spin, de gaas- of zweefvlieg. Deze dieren naar jouw tuin lokken met bloemen en voedsel, zorgt ervoor dat het probleem zich op natuurlijke wijze verhelpt. Zelf kan je de natuur een handje meehelpen door het inzetten van larven van lieveheersbeestjes. Voor deze hongerige larven is geen enkele bladluis nog veilig.

Omdat ze meestal alleen boven op de plant zitten, kan je ze ook gemakkelijk besproeien met een al dan niet gebruiksklare (natuurlijke) insecticide spray zoals Naturen Polysect van Substral.

Rupsen

Herkennen

Heel wat soorten rupsen lusten al graag eens een rozenblaadje, maar één van de meest voorkomende rupsen is die van de rozenbladwesp. Rond mei legt deze wesp haar eitjes op de plant en vanaf juni komen de eerste larven uit. Door aan de onderkant van de bladeren te schaven (schaafvraat), krullen de bladeren op en krijgen de larven een schuilplaats. Bij het begin van de zomer trekken ze in de bodem om te overwinteren tot het volgend seizoen. En de aangetaste bladeren? Die verkleuren stilaan geel waarna de plant ze loslaat.

Rozenbladwesp herkennen en bestrijden

v.l.n.r.: rupsen van de rozenbladweps - een opgekruld rozenblad na het leggen van eitjes.

Bestrijden

Een lichte aantasting heeft geen grote gevolgen voor de plant. Verwijder onmiddellijk de opgekrulde bladeren en gooi ze niet op de composthoop waar de larven alsnog kunnen ontpoppen. Al kan het niet tijdig optreden er wel voor zorgen dat de populatie sterk groeit en de plant wordt kaal gegeten. Begin daarom vanaf mei reeds met de eerste gewasbescherming van jouw rozen, wanneer de larven nog maar net uit zijn en makkelijk te bereiken zijn. Gebruik hiervoor producten die worden opgenomen in de sapstroom van de roos.

Valse meeldauw

Valse meeldauw bij rozen

Valse meeldauw uit zich in poederachtige vlekken die later geel worden en zich van aan de onderkant uitbreiden naar de bovenkant van het blad. Via de stelen kunnen de knoppen van de bloemen worden aangetast, met als gevolg dat de bloemen niet of nauwelijks nog uitknoppen. Dit fenomeen kan zich ook voordoen bij een periode van veel regen. Maar openen de bloemen zich slecht bij normale weersomstandigheden, dan heb je waarschijnlijk te maken met valse meeldauw. Deze kwaal is te bestrijden door de aangetaste toppen weg te snoeien tot op een goed vijfblad en vervolgens te spuiten met een schimmeldodend product.

Deze schimmel kan je makkelijk onder controle krijgen en houden door onder andere het gebruik van de gebruiksklare spray Substral Fungicarb tegen meeldauw.

Echte meeldauw en sterroetdauw

Meestal bij weersomslagen kan er een soort witte poederachtige waas op de bladeren en de onderkant van de bloemknoppen tevoorschijn komen. Als gevolg van echte meeldauw kan meestal halverwege de zomer ook sterroetdauw worden waargenomen. Op de bladeren komen kleine zwarte stippen die steeds groter worden en omringd worden door gele randjes. Ze breiden zich danig uit dat het gehele blad vergeelt en daarna afvalt. Omdat deze schimmelziekte zich enorm snel uitbreidt, is het beter om deze preventief te bestrijden.

Roest

Komt minder vaak voor en is een beetje ras-afhankelijk. Zo kunnen bv. de rassen Queen Elisabeth en Tom Tom hier meer gevoelig voor zijn. Roest uit zich in gele plekken op de bladeren en aan de onderzijde kleine oranje opliggende puntjes. Gebruik hiervoor Difcor garden tegen roest, schurft, witziekte in groenten- en siertuin die zowel preventief als helend gaat gaan werken.

Laat je dus niet afschrikken bij het ontdekken van een (nieuwe) plaag of ziekte op jouw mooie rozen. Meestal ontstaan ze onder ongunstige weersomstandigheden en zijn ze vrij makkelijk onder controle te krijgen. Ben je op zoek naar een (ecologisch) alternatief? Neem dan gerust een kijkje in onze tuinapotheek en vind wat past bij jouw tuinplaag en tuinomgeving.

#1561Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon