Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/ziektes_en_ongedierte_rozen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 februari 2023

Ziektes en ongedierte bij rozen

Ziekten en plagen bij rozen:

De roos is een van de mooiste bloemen van onze tuin. Helaas vraagt de roos meer aandacht als het gaat om haar te beschermen tegen ziekten en plagen, vooral als de weersomstandigheden niet zo gunstig zijn.

Bladluizen op rozen
bladluizen op rozen

Bladluis op rozen:


Al vroeg in het voorjaar kunnen bladluizen voornamelijk de bloemtoppen in grote getale bezetten. Omdat ze meestal alleen boven in de plant zitten kunnen ze gemakkelijk bespoten worden.


Rupsen op rozen:

Meestal zijn het groene rupsen die gaten vreten in de bladeren en/of bloemtoppen. 

Rupsen op rozen
Rupsen eten de bladeren van rozenplanten stuk.


Valse meeldauw op rozen:


Paarse vlekken die zich tot grote langgerekte vlekken uitbreiden aan de bovenkant van de stelen. Via de stelen kunnen de knoppen van de bloemen worden aangetast, met als gevolg dat de bloemen niet of slecht uitknoppen. Het slecht openen van de bloemen kan zich ook voordoen met een periode van veel regen, maar openen de bloemen zich slecht bij normale weersomstandigheden, dan heeft u waarschijnlijk te maken met valse meeldauw. Deze kwaal is te bestrijden door door de aangetaste toppen weg te snoeien tot op een goed vijfblad en vervolgens te spuiten met een schimmeldodend product.

Meeldauw / sterroetdauw op rozen:

Meeldauw

Meestal bij weersomslagen kan men te maken krijgen met een soort witte poederachtige waas op de bladeren en de onderkant van de bloemknoppen. Als gevolg van meeldauw kan meestal halverwege de zomer ook sterroetdauw worden waargenomen. Op de bladeren komen kleine zwarte stippen, die groter worden en omringd worden door gele randjes, die zich zo uitbreiden, dat het gehele blad vergeelt en daarna afvalt. Omdat deze ziekte zich enorm snel uitbreidt is het beter om deze preventief te bestrijden.

Roest op rozen:

Komt minder vaak voor en is een beetje ras-afhankelijk. Zo kunnen bv. de rassen Queen Elisabeth en Tom Tom hier meer gevoelig voor zijn. Gele plekken op de bladeren en als u het blad omdraait, ziet U dat de onderkant bezaaid is met kleine oranje opliggende puntjes. 
Nu moet u zich niet laten afschrikken door al deze ziektes. Het is meestal onder ongunstige weersomstandigheden dat ze wel om de hoek komen kijken. Maar het is goed dat u ervan weet en ze gemakkelijk en tijdig weet te onderkennen. De bestrijding is meestal eenvoudig.

#1561Toon de Rijk

Auteur: Toon de Rijk

Terug naar boven icoon