menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 november 2023

Herfstkleuren in de tuin: welke planten kies je

Het najaar maakt in de tuin stilaan haar intrede. 's Morgens zweven nevelslierten als zachte sluiers over het gras en de bloembedden, maar zodra de zon doorbreekt, wordt de tuin weer ondergedompeld in een warm licht. De dikke dauwdruppels die als kleine parels op siergrassen en spinnenwebben rusten, vervagen geleidelijk.

Haal ook uit jouw tuin het mooiste wat de herfst en komende winter te bieden hebben. Niet enkel de bladeren van de bomen hebben deze tijd van het jaar een mooie verkleuring, maar ook bloemen en vruchten dragen bij aan een betoverende herfstsfeer.

Herfst in de tuin

Bloembakken in het najaar

Bloembakken hoef je alvast niet op te bergen tot de volgende lente maar beplant ze met winterharde planten. Terwijl bij de meesten het bladgroen verdwijnt en enkel de wortels intact blijven zullen winterharde planten mooi blijven. Ze houden geen winterslaap tot de volgende lente maar zijn bestand tegen koudere temperaturen. Hierdoor hebben ze minder kans op bevriezen en zullen ze dus niet afsterven.   

Voor je begint met het aanplanten is het belangrijk de juiste bloembak te kiezen. Gebruik vorstbestendige potten uit een sterk materiaal en zorg voor een goede drainage. Water dat in de potten blijft staan, kan bevriezen en uitzetten waardoor de bloempot kan breken.

Maak vervolgens een combinatie van verschillende blad- en bloeivormen en let op een mooie kleurencombinatie: de grijze takkenstructuur van het zilverstruikje (Leucophyta brownii 'Silver Star') in contrast met de rode besjes van Skimmia of de roze bloemen van de Erica;  besjes van Gaultheria in combinatie met siergras zoals Festuca; asters of chrysanten met sierkolen en Hedera,….


Plantenborders met warme tinten

Kies de juiste planten en struiken zodat jouw plantenborders in elk seizoen wat te bieden hebben. Zorg voor een mooie overgang van zomerbloeiers naar herfstbloeiers. Talloze planten behouden hun decoratieve waarde, zelfs nadat ze zijn uitgebloeid. Zaadhoofden komen tevoorschijn tussen sierlijke grassen, die nu op hun mooist zijn. Ook voor insecten en vogels is het interessant uitgebloeide planten, zoals zonnebloemen, Rudbeckia,... te laten staan. Vogels zullen zich tegoed doen aan de zaden, terwijl oude stengels een schuilplaats bieden voor lieveheersbeestjes tijdens de winter.

Siergrassen en silhouetten van vaste planten

 • Siergrassen spelen naarmate de herfst vordert een steeds grotere rol. Een heel groot assortiment siergrassen zijn dan op hun mooist, neem nu maar de sierlijke pluimen van de Pennisetum of Miscanthus die heel erg opvallen tussen de vaste planten die reeds uitgebloeid zijn. De zaden van Mischanthus zijn trouwens een lekkernij voor vogels. 
 • Rosa Rugosa: nadat de sterk geurende bloemen zijn verdwenen komen nu de rode bottels tevoorschijn.
 • Vele soorten Hebe dragen lange dichte bloemaren. Plaats de struikjes in een grotere groep op een beschutte plaats.
 • Zonnehoed of Rudbeckia is een heel aantrekkelijke plant die van midden zomer tot de late herfst weelderig bloeit. De diepgele bloemen contrasteren sterk met hun bijna zwarte harten. Ook uitgebloeid blijven de zaadhoofden er schitterend uitzien.
 • Sedum ‘Herbstfreude’ is een uitstekende plant voor de border. De specifieke grijze bladeren en de bruinroze bloemen vormen tot in de winter een mooi silhouet.
 • Bij Verbena bonariensis bloeien de zacht paarse bloemen bovenop lange stengels. Ze passen perfect tussen andere planten en struiken.
 • Uitgebloeide bloemen van Hortensia vormen mooie structuren en zijn bovendien de perfecte basis voor een mooi herfstboeket. De bladeren van de eikenbladhortensia hebben een mooie herfstverkleuring.
 • Persicaria amplexicaulis: is een sterke vaste plant die bloeit van juni tot het hard gaat vriezen. De roze rode bloemaren blijven mooi overeind en geven nog wat kleur aan de najaarsborder.
 • Eryngium giganteum bloeit tot augustus. Het is één van de stevigste vaste planten die zelfs na maanden van bar weer nog altijd rechtop blijven staan. Dus ook uitgebloeid hebben ze een sierwaarde.
 • Salvia 'Hot Lips' is een aromatische struikachtige soort. Hij bloeit ontzettend lang en krachtig, van juni tot november aan één stuk door met een mix van rood/roze en witte bloemen.

Bomen en struiken met een prachtige herfstverkleuring

Bomen en struiken zijn belangrijke structuren in de tuin en brengen een schat aan levendigheid met zich mee. Dit zijn een aantal toppers qua verkleuring in de herfst.

Acer palmatum

 • Esdoorn: één van de toplopers qua verkleuring in de herfst, neem nu de Acer palmatum. Afhankelijk van de gekozen cultivar krijg je een rood, oranje of gele verkleuring van de bladeren. Het is een traag groeiende boom die ook in een klein stadstuintje past. 
 • Amberboom of Liquidambar styraciflua: is een grote boom met prachtige bladeren die veel weg hebben van de esdoorn. Ze zijn dieper ingesneden en staan op een heel lange steel. De herfstverkleuring is heel uitbundig, van fel goudgeel naar dieprood tot paars.
 • Japanse notenboom of Ginkgo biloba: is een bijzonder oude boomsoort die heel sterk is en veel luchtvervuiling kan verdragen. Het is een boom die perfect past in openbaar groen maar ook in kleinere stadstuinen. De waaiervormige tweelobbige bladeren verkleuren goudgeel in de herfst.
 • Japans kornoelje of Cornus kousa: een heel decoratieve kleine boom of struik die in de herfst verkleurt naar bloedrood.

En na de herfst komt de rust van de winter die alles zal bedekken met een laagje ijskristallen. Slechts enkelingen blijven dan nog overeind.   

#4919Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon