Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tuintip_42

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 19 september 2020

Tuintip - Een donker seizoen.


Een lekker dampende kop groentesoep, regendruppels op het raam… Het gazon bezaaid met fruit en bladeren, veel merels.
Onze kippen lijken nog het minst van al plezier te hebben maar de tuinvogels doen zich te goed aan al het lekkers op de voedertafel. Herfst, een prachtig maar steeds donkerder wordend seizoen.

De momenten om in de tuin te werken worden schaars dus planning is een must. Er kan in deze periode van het jaar nog heel wat gedaan worden om het voorjaarswerk te verlichten.

Algemeen in de tuin

Oktober is een ideale periode voor tuinaanleg. Het vriest nog niet en in vele gevallen is het nog niet te nat. De grond is uitstekend bewerkbaar en de temperatuur kan nog aangenaam zijn voor zware tuinklussen. Een nieuwe moestuin volgend jaar? Wie de grond nu degelijk voorbereidt heeft een flinke stap voor wanneer de lente begint.

Op een regenachtige dag kan het helpen om een plan op papier te zetten zodat je exact weet waar je naartoe wil. Kijk naar de juiste verhoudingen en werk op schaal zodat je bij het uitzetten van de juiste vormen niet voor verrassingen komt te staan. Maak de percelen of bedden zeker niet te groot. Je hebt beter 8 kleine plantbedden dan 4 grote. Met kleine perceeltjes of plantbakken zorg je er steeds voor dat alles goed bereikbaar is zonder dat je de percelen zelf moet betreden.
Van zodra alles klaar ligt kan je de percelen voorzien van compost of bodemverbetering.

Fruitstruiken en fruitboompjes kunnen nu reeds worden aangeplant. Ook klimstructuren en hekjes kunnen nu reeds worden geplaatst zodat alles netjes klaarstaat voor de lente. Op die manier krijg je ook meteen structuur in het geheel en zie je nu reeds waar je ongeveer naartoe wil. De winter doet wat het moet doen en brengt de grond in een ideale conditie voor een vroege start!

Ook tuinpaden en terrassen kunnen nu worden aangelegd. Zorg voor een goede ondergrond en maak de juiste materiaalkeuze. Er zijn tal van mogelijkheden: verschillende houtsoorten (van tropisch hardhout tot Europese kastanje), betonklinkers, keramische tegels, kleiklinkers, tal van grindsoorten of natuursteen. Of waarom eens geen terras in gerecupereerd materiaal zoals oude betonplaten en tegels. Door stroken grond tussen deze platen met bodembedekkers en kruidachtigen te beplanten krijg je op korte tijd een karaktervol knus hoekje in de tuin alsof het er al jaren ligt. Tal van mogelijkheden die zowel in de zon als in de schaduw voor een aardige meerwaarde kunnen zorgen. Aan het werk dus…

 
Het gazon

Haal zoveel mogelijk afgevallen bladeren van het gazon en verwerk ze eenvoudig tot bladaarde. Ook afgevallen fruit kan je beter verwijderen. Verwerk het fruit dat nog niet te ver gerot of opgegeten is en leg de rest op een plaats in de tuin waar zowel vogels als egels er ten volle van kunnen genieten.
Eventueel kan je nog een laatste keer maaien. Maai het voor de laatste maal in geen geval te kort en zaai eventueel nog wat beschadigde plekken in .

De groentetuin
In de groentetuin kan je dankzij de zachte weersomstandigheden nog steeds van alles oogsten. Er zijn nog steeds of opnieuw  radijsjes, spinazie kan nog worden geoogst voor de vorst, ook winterwortelen,  pastinaak, wintersla,  rode biet en knolselderij kunnen nog worden geoogst. Haal de laatste pompoenen binnen en laat ze eventueel verder afrijpen.
Wat doen we met schorseneren? Ze bevriezen niet indien je ze in de grond laat zitten maar uiteraard kan je ze in een bevroren grond niet oogsten! Oogst ze daarom nu en draai het loof er manueel af en bewaar de wortels rechtop in een kist of een emmer met vochtig zand en bewaar ze op een koele, donkere vorstvrije plek. U kan ze ook inkuilen in de volle grond maar ook dan moet je er uiteraard zorgen dat ze niet ingevroren raken.

TIP: Controleer de reeds opgeslagen aardappelen regelmatig.
Verwijder de kiemen, want die gaan er voor zorgen dat de voedingswaarde verloren gaat.

De vijver
Het is nog niet te laat om een net over de vijver te spannen. Op die manier vermijd je dat bladafval van bomen en stuiken in het water terecht komt. Maak het net regelmatig vrij en verwerk het afval in de composthoop of in een bladerennet voor het maken van bladaarde.

#4100

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p