menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Mulch de bodem voor de winter

In het najaar sterven de meeste vaste planten in de siertuin, op een paar groenblijvende planten na, volledig af; de moestuin raakt stilaan uitgeput en bladeren vallen van de bomen. Het gras wordt nog een laatste keer gemaaid. De kale grond in de tuin en moestuin wordt blootgesteld aan de elementen van de natuur. Zon, regen, felle wind maar ook koning winter hebben nu vrij spel.

Mulchen met dode bladeren

Om te voorkomen dat de bodem uitdroogt door hevige wind en bijgevolg wegwaait of uitspoelt tijdens een stortbui, kan je de bodem bedekken met humus. Door een mulchlaag aan te brengen bescherm je de bodem tegen deze elementen, een laag die ook bijdraagt aan een gezonde bodem. Moeder natuur gebruikt al eeuwenlang dezelfde techniek, de bodem in het bos wordt in het najaar bedekt met een dicht bladerdek en afgestorven planten.

De voordelen van een mulchlaag

Mulchen stimuleert het bodemlevenMulchen betekent de bodem bedekken met een laag organisch materiaal. Een mulch- of humuslaag draagt bij aan de kwaliteit van alle planten in de (moes)tuin. Hierdoor zullen ze beter groeien, dieper kunnen wortelen en minder vatbaar zijn voor ziekten. Humus stimuleert bovendien het bodemleven, kleine organismen die de bodemstructuur verbeteren, want nergens in de tuin is er zoveel leven te bespeuren als in de aarde. Denk maar aan kevers, compostwormen en regenwormen, mieren, pissebedden, duizendpoten en oorwormen. In een gezonde bodem krioelt het van deze kleine diertjes. Zij graven diepe gangen, maken de bodem luchtig en dragen bij aan een vruchtbare bodem. Om de mulchlaag af te breken zijn er ook goedaardige bacteriën en schimmels nodig, ook zij voorkomen plagen in de tuin. Zo hoef je geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken.

Mulch heeft de eigenschap om water en voedingsstoffen vast te houden. Het vermindert de kans op bodemerosie waarbij de bovenste laag van de grond wordt weggespoeld. Tijdens een droge periode hoef je minder te begieten en bespaar je dus heel wat water. En niet onbelangrijk: deze laag aan organisch materiaal is daarenboven in staat om meer CO2 vast te houden. Dat betekent dus minder CO2 in de lucht en helpen we op die manier de klimaatopwarming tegen te gaan. Eénmaal de laag er ligt zullen éénjarige kruiden geremd worden om te groeien wat trouwens het werk in de tuin gunstig zal beïnvloeden. Laat ons met z'n allen mulchen!


Met wat kan je de bodem bedekken

Fijne materialen zoals grasmaaisel en compost leg je doorgaans in een laag van 5 cm dik. Een dikkere laag heeft het risico te beschimmelen. Eerder grove materialen zoals bladeren en schors leg je in een laag van 10 cm dik. 

  • Laat afgestorven planten liggen in plaats van ze te snoeien en af te voeren. Ze verteren langzaam en insecten gebruiken de holle stengels om te overwinteren. Ook zoogdieren zoals egels en vogels gebruiken dit materiaal om een schuilplaats te bouwen. 
  • Verschillende soorten bladeren die van de bomen zijn gevallen. Zijn de bladeren te groot dan kan je ze verkleinen met de grasmaaier. Laat geen bladeren op het gazon liggen want dat neemt het licht weg en kan het gras geel laten verkleuren.
  • In de moestuin kan je resten van de oogst verwerken zoals bladeren van pompoenen, ranken van erwten, koolbladeren,... die je eventueel nog verder fijn maakt. 
  • Hooi of stro die je goedkoop kan kopen bij een plaatselijke boer. 
  • Gehakseld jong snoeihout is heel waardevol voor de tuin. Het verrijkt de bodem en is ideaal tussen bomen en struiken maar ook tussen rozen en vaste planten. 
  • Vers grasmaaisel.
  • Compost en dan bij voorkeur iets grovere compost. Ontdek hier hoe je best composteert.
  • Boomschors: kan je in de handel kopen in zakken en is makkelijk aan te brengen tussen vaste planten, struiken en bomen. Ze houden het hele jaar door het water vast en verteren langzaam. 
  • Je mag ook een mengeling maken van verschillende soorten organisch materiaal.

Organische materialen om de bodem te bedekken

Na de winter kan je in de moestuin de mulchlaag wegnemen en starten met tuinieren in een vruchtbare bodem vol leven. Succes gegarandeerd! In de siertuin kan de mulchlaag het hele jaar door blijven liggen. Omdat de laag verteert is het goed om ze nu en dan aan te vullen.

#5951Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).