Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_likeur_van_walnoten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 november 2022

Week van de noot: notenwijn, een likeur van walnoten

Rijpe okkernoten

De zomervakantie zit erop en de nazomer laat zich heerlijk voelen. Langzaamaan vloeit het seizoen over naar de herfst, waarin bomen verkleuren en hartige zoete vruchten en noten klaar zijn om te oogsten. Eén van deze lekkernijen is de okkernoot, die met de groene bolster er nog omheen kan gebruikt worden als basis voor een notenwijn. Een heerlijke likeurdrank die doet denken aan Porto, met dat verschil dat de basis geen druiven zijn maar noten.

Ingrediënten:

  • 30 okkernoten in groene bolster
  • 10 liter rode wijn naar keuze (kan met elke soort wijn)
  • 1 liter zuivere alcohol (94 - 96°)
  • 2 kg witte suiker een goed afsluitbare emmer of jerrycan


Bereidingswijze:

Likeur van okkernoten makenPluk de okkernoten wanneer ze nog aan de boom hangen, gekleed in hun groene bolster die net begint open te barsten. De noten mogen geen sporen van bederf vertonen of op de grond liggen. Ook mogen ze nog geen notenbast gevormd hebben. De perfecte periode is rond eind augustus, begin september, afhankelijk van hoe warm de zomer was. Een koelere zomer zorgt immers voor een latere rijping van de vruchten.

Spoel de walnoten een aantal keer zodat ze helemaal proper zijn. Klief de noten in twee met een hakbijl of mes.

Giet nu alle ingrediënten samen in de emmer of jerrycan (de okkernoten, de suiker) en overgiet met de rode wijn en de zuivere alcohol. Sluit het vat goed af en laat de notenwijn een 8 à 9 tal weken trekken op een donkere en koele plaats. Schud het vat elke week goed door elkaar zodat de inhoud zich goed kan mengen. Doe dit de eerste week dagelijks.

Tracht het vat in deze periode niet te openen voor verlies van aroma’s. Staat de jerrycan toch erg bol door het gistingsproces, laat er dan even wat lucht uit zodat de druk vermindert.

Na 9 weken kan je de wijn zeven met een zeefdoek of neteldoek, met behulp van een flessentrechter. Ga voor een afsluitbare fles met beugelsluiting en kleef aan de buitenzijde een sticker met de datum van aanmaak. Op deze manier kan de notenwijn nog vele jaren bewaard blijven. De wijn is nu klaar om te drinken, maar smaakt nog beter wanneer de fles 3 à 4 maanden verder kan rijpen.

#289Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon