Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/dahliaknollen_overwinteren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 oktober 2020

Dahlia’s en hun winterslaap.

overwinteren van dahliaknollenOmdat de seizoenen veranderen en wij zowel milde als strenge winters beleven zijn er intussen verschillende methodes om dahliaknollen de koude maanden door te helpen.

Bij traditionele methode halen we de knollen in het najaar uit de grond en bewaren ze in een droge koele ruimte in een bak met turfmolm.
Mildere winters laten ons toe de knollen in de volle grond te laten en ze te voorzien van een dikke laag extra isolatie in de vorm van bladafval of een dikke mulchlaag. Al enkele honderden jaren haalt men dahlia’s uit de grond om deze te laten overwinteren, met deze achtergrond kunnen we er zeker van zijn dat dit absoluut een goede methode is. Het tijdstip voor deze methode is altijd afhankelijk van het weer en dus moeten de planten in het najaar van kortbij in de gaten worden gehouden.

kartoondoos dahlia winter Dahlia

Van zodra de vorst een eerste maal hard toeslaat, zal de plant zwart verkleuren en als het ware in slaapstand gaan voor de winter. Laat de plant hierna nog een week rusten zodat zij aan de seizoenswissel kan wennen terwijl zij nog snel de nodige nutriënten en koolhydraten vanuit de afstervende stengels terug in de knollen opneemt. Snij de stammen af tot op een 10 tal cm boven de grond en gebruik een spitvork om de dahliaknollen uit de grond te halen zodoende dat ze na het verwijderen van de grond niet beschadigd zijn. Stek eerst een mooie kring rond het wortelgestel zodat het geheel makkelijk uit de grond komt. Doe dit ongeveer een 30 tal cm rond de stengels. Eenmaal het geheel uit de grond is gehaald, moet zoveel mogelijk grond van de knollen worden verwijderd zonder de afzonderlijke knollen te breken of te beschadigen. Beschadigde knollen zullen gaan rotten waardoor een nieuwe groei achterwege blijft. Alle beschadigde of aangetaste knollen moeten worden verwijderd om de rest te beschermen. Ook de vezelachtige wortels mogen worden afgeknipt om schimmelinfecties te reduceren. Daarna wassen we de overige knollen met water en laten we ze ondersteboven drogen in een koude vorstvrije ruimte. Eventueel kan je zo ook laten drogen op een oude krant. Ondertussen kan je een zaaikist of een ondiepe doos voorbereiden door een laagje turfmolm (licht vochtig) op de bodem aan te brengen. Eenmaal de knollen goed droog zijn plaatsen we ze in de doos en dekken we ze opnieuw af met turfmolm. Het geheel kan in een vorstvrije ruimte met een constante temperatuur tussen de 4 en de 7 graden Celsius overwinteren. Controleer de knollen eens per maand op schimmels of rotte exemplaren. Indien je merkt dat de knollen te droog worden kan je  het turfmolm lichtjes met water besprenkelen. Indien ze te nat worden bewaard moet je ze uit de kist halen op ze opnieuw enkele dagen op bijvoorbeeld krantenpapier te laten drogen alvorens ze opnieuw te stockeren.

De volgende lente verdelen we de knollen met een scherp mes, we zorgen ervoor dat elke knol minstens één hoofdknop heeft. Knollen die nog geen teken van leven vertonen kunnen worden wakker gemaakt door ze te laten overnachten in een emmer met water. Elke snede kan worden ontsmet met een schimmelwerend middel waarna de knollen weer een paar dagen moeten drogen. Op die manier vormen de snijvlakken alweer een eeltlaag alvorens we overgaan tot het oppotten van de nieuwe knollen. Na het oppotten is het belangrijk de knollen geen water te geven en de potten in een lichte ruimte te brengen weg van het directe zonlicht tot het blad voldoende is afgehard. In de meimaand kunnen de planten opnieuw de volle grond in om tot in het najaar prachtig te bloeien.

Hoe kunnen we nu werk besparen en de knollen toch onbeschadigd door de winter helpen?
Eerst en vooral is het belangrijk dat we de grond goed voorbereiden bij het planten. Let op: natte en koude winters kunnen dahliaknollen vernietigen dus halen we beter steeds enkele knollen boven om op veilig te spelen. De sleutel tot het succesvol overwinteren van dahliaknollen in volle grond is de voorbereiding van een goed gedraineerde plantbodem, zodat de overwinterende knollen nooit onder water komen te staan.  Ook planten we deze knollen net iets dieper dan normaal, zo’n 20 cm volstaat. In het najaar, na het wegsnijden van de zwarte stengels, dekken we de knollen af met een dikke laag mulch, stro of turfmolm die we nadien eventueel nog met een vliesdoek kunnen bedekken.

Bij het bewaren van dahliaknollen, in kisten of in volle grond moeten we er steeds rekening mee houden dat deze een lekkernij vormen voor tal van kleine knaagdieren! Een extra voordeel dus bij het bewaren van knollen in kisten of dozen is dat we ze tegen deze veelvraten kunnen beschermen en ook regelmatig kunnen controleren op vraatschade.

Dahlia's overwinteren op een goede manier zorgt voor extra bloei in het jaar nadien

#4133

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p