Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/top_6_herfstbloeiers_deel_2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

De mooiste herfstbloeiers, deel 2

Intussen heeft de herfst al flink zijn intrede gedaan met de bijhorende wind en regen. Het proces van verkleuring komt stilaan op gang. De groene kleurstof in de bladeren neemt af en de herfstkleuren komen langzaam maar zeker tevoorschijn.  Vorige week hebben we je al kennis laten maken met een aantal prachtige herfstbloeiers. En ook deze week kan je inspiratie vinden in volgende reeks planten die op hun mooist zijn in het najaar: 

Hypericum ‘Miracle Attraction’

1. Hypericum ‘Miracle Attraction’: Hertshooi, is een compact blijvende struik die van juni tot september bloeit met fel gele bloemen. Hierop volgen diep rode opvallende bessen die veel gebruikt worden in de bloemsierkunst. De struik wordt tot 70 cm hoog en houdt van een zonnige en warme plek in de tuin.

2. Leycesteria formosa ‘Purple Rain’: deze opvallende heester wordt ook wel Fazantenbes of Grootmoeders oorbel genoemd. De struik draagt donker gekleurde vruchten die hem een exotisch uitzicht geven. De Fazantenbes bloeit van augustus tot eind oktober met witte bloempluimen die omringd zijn door prachtige roodpaarse schutbladeren. In de herfst volgen paarsrode bessen die zeer gegeerd zijn bij vogels en vooral bij kippen en fazanten. De bessen geuren heerlijk naar chocolade. Hij wordt 150 tot 200 cm meter hoog en staat bij voorkeur op een warme zonnige plek tot halfschaduw maar beschut tegen de wind. 

Rosa rugosa3. Rosa rugosa: een topplant die zowat tegen alles bestand is. Na de bloei die van mei tot augustus duurt en lekker geurt verschijnen er glanzende rode bottels. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, de bottels zijn dan weer gezond wintervoer voor vogels zoals groenlingen. Een ijzersterke struik die ook kan gebruikt worden als haag- of taludbeplanting. De struik verdraagt veel wind en is dus ook geschikt voor aan de kust. Wordt tot 150 cm hoog. 

4. Saxifraga fortunei ‘Black Ruby: Steenbreek is een laagblijvend rotsplantje dat goed gedijt in bosrijke streken. Het houdt van een voedzame, doorlatende grond en wordt tot 30 cm hoog. Het donker blad en helderroze bloemen vallen meteen op in de tuin. Het is een wintergroene bodembedekker die bloeit van september tot oktober. Kan zowel in de zon als in de schaduw een plekje krijgen. 


Spiraea japonica ‘Goldflame’5. Spiraea japonica ‘Goldflame’:  deze heester heeft een zeer opvallende bladkleur, gaande van oranjerood naar groen en eindigend met prachtige goudkleurige tot roodpaarse bladeren in de nazomer. De lilaroze bloemtuilen bloeien van juni tot september. De struik stelt weinig eisen aan de standplaats en vergt weinig onderhoud. Hij wordt tot 100 cm hoog. 

6. Verbena bonariensis: Ijzerhard, is een plant die beslist niet mag ontbreken in het rijtje. Op de lange vierkante stengels die tot 150 cm hoog kunnen worden, staan bloemschermen met lilapaarse bloemen. De plant staat liefst in de zon en op een matig vruchtbare, goed doorlaatbare grond. De bloemen zijn geliefd bij vlinders en bijen en kunnen ook gebruikt worden als snijbloem. 

 

#5446

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies