Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembollen_planten_in_het_najaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 28 januari 2022

Bloembollen planten in het najaar

Bloembollen zijn een waardevolle en onmisbare aanvulling in de bloementuin. Narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes geven al vroeg in de lente kleur aan de border terwijl de andere planten nog in winterrust zijn. Het zijn de eerste tekenen van leven in een dan nog vrij kaal ogende tuin. Plant je borders dus vol met een groot assortiment aan bloembollen en geniet maandenlang van hun bloemenpracht!

Bloembollen

Waar en wanneer bloembollen planten? 

De bloembollen die in het voorjaar bloeien, moeten nu reeds geplant worden. Vanaf september tot december kunnen ze de grond in, het liefst voor de eerste nachtvorst. Maak een schema en combineer verschillende soorten in groepjes bij elkaar. Maak ook een variatie in bloeitijd zodat er vanaf februari tot mei/juni altijd iets bloeit.

Bloembollen kunnen tussen vaste planten in de border worden geplant maar ook in potten op het terras of balkon. Wees creatief en plant ook krokussen en kleine narcissen in het gazon. Let dan wel op als je de grasmaaier opnieuw boven haalt!

Bloembollen in de volle grond

bloembollen plantenBloembollen planten is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal spelregels die we in acht moeten nemen:

  • Bloembollen groeien bijna overal op voorwaarde dat ze niet te nat staan anders bestaat de kans dat ze rotten. Een goed gedraineerde grond is dus belangrijk en plant ze bij voorkeur op een plekje in de zon.
  • Plant de bol op de juiste diepte in losse grond. De ideale diepte is doorgaans twee keer de hoogte van de bol, met een minimum van 5 cm. Dit geldt niet voor bloembollen die je in het voorjaar plant. Deze moeten iets minder diep zitten zodat ze meer warmte krijgen.
  • Als je veel bollen moet planten is een bollenplanter een ideaal hulpmiddel, zeker voor grotere bloembollen zoals tulpen en sieruien.
  • Voor kleinere bloembollen kan je ook een gleuf graven en ze daarin leggen.
  • Let er op dat je de bloembol met de punt naar boven plant.
  • Leg de bloembol in het plantgat in plaats van de bloembol in de grond te duwen.
  • Respecteer de plantafstand die vermeld staat op de verpakking. 

Bloembollen in pot

Bij bloembollen in pot is het belangrijk om ze niet te dicht tegen de rand te planten om vorstschade te voorkomen. De pot moet onderaan voorzien zijn van een opening zodat het overtollige water kan afgevoerd worden. Leg op de bodem wat scherven of een laag hydrokorrels voor een optimale drainage. Gebruik potgrond voor bloeiende planten omdat deze voldoende voeding bevat.

Je kan per pot één soort planten of in één pot verschillende soorten in laagjes aanbrengen volgens het principe van een bloemenlasagne. Kies dan wel voor een grote pot die voldoende diep is.

Bloembollen planten in pot

Bloembollen uit de grond halen

De meeste voorjaarsbloeiers mag je in de grond laten zitten. Soorten zoals boshyacint, blauwe druifjes en sneeuwklokjes zullen zichtzelf vermeerderen. Je krijgt er jaar naar jaar meer van. Afhankelijk van de soort kan de bloeikwaliteit in de loop der jaren wel afnemen.
Zomerbloeiers zoals dahlia’s en begonia’s zijn niet bestand tegen vorst en moeten uit de grond worden gehaald na de bloei. Bewaar ze op een vorstvrije plaats zodat je ze het volgend voorjaar opnieuw kan planten. Het gebruik van een bloemenmand is hierbij aangewezen om ze vlot te kunnen verwijderen en dit zonder de bloembollen te beschadigen. 

#5608

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies