Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groenblijvende_planten_in_de_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 4 december 2022

Groenblijvende planten in de winter

Een tuin of een park zonder groenblijvende planten ziet er in de winter nogal triest en saai uit. Planten die in de winter ook groen zijn, geven structuur aan een kale oppervlakte en zijn een vaste waarde het hele jaar door, in elke seizoen. Structuren in de tuin creëer je vooral door groenblijvende hagen en heesters. 

Wintergroene planten bloeien gemiddeld maar een kortere periode en moeten het vooral hebben van hun mooie bladeren. Het kunnen coniferen zijn, bomen, struiken, bodembedekkers of vaste planten. Deze planten gaan niet in rust maar hebben een eigen soort winterbescherming ontwikkeld dat ervoor zorgt dat ze de winter op een groene manier kunnen doorkomen. Zo kunnen planten leerachtige bladeren hebben, een waslaag op het blad of hun blad opkrullen om zich te beschermen tegen de koude. 

Groenblijvende plant bedekt met ijs

Planten die in de winter hun blad behouden zijn ook goede schuilplaatsen voor vogels en insecten, maar ook voor egels, kikkers en padden. Nog een goede reden om voor groenblijvende planten te kiezen. Met onderstaande planten geven we je alvast wat inspiratie.


Wintergroene planten in de tuin

1. Hebe ‘Autumn Glory’: een heel populair plantje dat zowel in de border als in potten op het terras wordt gebruikt. Het is een compacte plant waarop in de herfst prachtige violetblauwe bloemtrossen verschijnen. De plant houdt van een zonnige plek en kan temperaturen tot -10°C verdragen. 

2. Viburnum tinus ‘Lisa Rose’: wordt ook wel sneeuwbal genoemd omwille van de witte bloemschermen die tijdens de wintermaanden te zien zijn. Door deze bloei is het een zeer aantrekkelijke plant. De bloemschermen bestaan uit vele kleine roze tot wit verkleurende bloemen. Na de bloei verschijnen fraaie blauwe bessen. De plant houdt van een plekje in de zon tot halfschaduw en staat het liefst wat beschut tegen strenge vorst. De heester kan ook als haag of als sierheester in een pot op het terras gebruikt worden. 

3. Andromeda polifolia ‘Blue Ice’: rotsheide of lavendelheide is een laagblijvend wintergroen struikje dat tot 25 cm hoog wordt. De helderroze klokvormige bloemen die in april, mei verschijnen contrasteren mooi met het grijsblauwe blad. De plant staat mooi in combinatie met heide en houdt ook van een zure grond en een plekje in de zon. 

4. Berberis media ‘Red Jewel’ : een sierheester met een prachtig glanzend donkerrood blad. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en door de doorns is de plant een veilige schuilplek voor vogels. Na de onopvallende bloei in april, mei verschijnen er bessen aan de heester. Een goede winterharde struik die houdt van een droge, normale bodem. 

5. Brachyglottis ‘Sunshine’ : aan de struik komen in juli en augustus kleurrijke gele margrietachtige bloemen. De struik wordt tot 100 cm groot en heeft een bossige groeivorm. De bladeren zijn zilvergrijs tot grijsgroen gekleurd aan de bovenzijde en wit behaard aan de onderzijde. De plant lokt tal van bijen en vlinders naar de tuin. Geef de heester een plek in de zon tot halfschaduw en bescherm de plant tegen strenge vorst. 

6. Daphne odora ‘Aureomarginata’ : het bontbladig peperboomje heeft donkergroene bladeren met een roomgeel randje. De struik bloeit vroeg in het voorjaar van januari tot maart met heerlijk geurende lichtroze bloemen, gevolgd door rode bessen in de zomer. De bloemen trekken ook vlinders en bijen aan. De plant doet het goed in vrijwel iedere bodem maar staat bij voorkeur in de zon tot halfschaduw. 

 

#5459Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon