menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Groenblijvende planten, mooi in elk seizoen

Een tuin of een park zonder groenblijvende planten ziet er desolaat uit. Planten die in de winter hun blad behouden geven structuur aan een kale oppervlakte en zijn het hele jaar door een vaste waarde, in elk seizoen. Structuren in de tuin creëer je vooral door groenblijvende hagen en struiken maar ook met groenblijvende bodembedekkers.

Wintergroene planten bloeien gemiddeld maar een kortere periode en moeten het vooral hebben van hun mooie bladeren. Het kunnen coniferen zijn, bomen, struiken, bodembedekkers of vaste planten. Deze planten gaan niet in rust maar hebben een eigen soort winterbescherming ontwikkeld dat ervoor zorgt dat ze de winter groenblijvend kunnen doorkomen. Zo kunnen planten leerachtige bladeren hebben, een waslaag op het blad of hun blad opkrullen om zich te beschermen tegen de koude. 

Groenblijvende plant bedekt met ijs

Planten die in de winter hun blad behouden zijn bovendien goede schuilplaatsen voor vogels en insecten, maar ook voor egels, kikkers en padden. Nog een goede reden om voor groenblijvende planten te kiezen. Met onderstaande planten geven we je alvast wat inspiratie.

Wintergroene planten in de tuin

Viburnum tinus ‘Lisa Rosewordt ook wel sneeuwbal genoemd omwille van de witte bloemschermen die tijdens de wintermaanden te zien zijn. De bloemschermen bestaan uit vele kleine roze tot wit verkleurende bloemen wat de plant zeer aantrekkelijk maakt. Na de bloei verschijnen fraaie blauwe bessen. Hij houdt van een plekje in de zon tot halfschaduw en staat het liefst wat beschut tegen strenge vorst. De heester kan ook als haag of als sierheester in een pot op het terras gebruikt worden. 

Andromeda polifolia ‘Blue Ice’: rotsheide of lavendelheide is een laagblijvend wintergroen struikje dat tot 25 cm hoog wordt. De helderroze klokvormige bloemen die in april, mei verschijnen contrasteren mooi met het grijsblauwe blad. De plant staat mooi in combinatie met heide en houdt ook van een zure grond en een plekje in de zon. 

Viburnum tinus 'Lisa Rose' - Andromeda 'Blue Ice'

Brachyglottis ‘Sunshine’: aan de struik komen in juli en augustus kleurrijke gele margrietachtige bloemen. De struik wordt tot 100 cm groot en heeft een bossige groeivorm. De bladeren zijn zilvergrijs tot grijsgroen gekleurd aan de bovenzijde en wit behaard aan de onderzijde. De plant lokt tal van bijen en vlinders naar de tuin. Geef de heester een plek in de zon tot halfschaduw en bescherm de plant tegen strenge vorst. 

Daphne odora ‘Aureomarginata: het bontbladig peperboompje heeft donkergroene bladeren met een roomgeel randje. De struik bloeit vroeg in het voorjaar van januari tot maart met heerlijk geurende lichtroze bloemen, gevolgd door rode bessen in de zomer. De bloemen trekken ook vlinders en bijen aan. De plant doet het goed in vrijwel iedere bodem maar staat bij voorkeur in de zon tot halfschaduw. 

Brachyglottis 'Sunshine' - Daphne odora 'Aureomarginata'

Acaena buchananii: het stekelnootje is een mooie bodembedekker met een onopvallende witte bloei. De stekelvormige vruchtjes die na de bloei verschijnen zijn des te decoratiever. Het samengestelde blad is blauwgroen tot grijsgroen van kleur en heeft een gezaagde bladrand. Het is een vrij klein blijvend plantje dat maximaal 5 cm hoog wordt. Kan ook toegepast worden in de rotstuin. Doorgaans blijft de plant in de winter zijn blad behouden, enkel bij strenge vorst kunnen ze toch afvallen. In het voorjaar komen ze dan opnieuw tevoorschijn. Acaena houdt van een plek in de zon op een goed doorlatende bodem. 

Leptinella potentillina: dit plantje wordt ook wel koperknoopje of speldenkussenplant genoemd. De bodembedekker blijft zeer laag tot maximaal 5 cm hoog. Omdat het zomer en winter groen blijft en het praktisch geen onderhoud vraagt is het ideaal om grote oppervlaktes mee te beplanten. Het blad is mooi geveerd en bescheiden gele bloemetjes komen in juli en augustus tevoorschijn. Plant ze in de zon of halfschaduw op een voedselrijke en goed doorlatende bodem. 

Acaena buchananii - Leptinella potentillina

Asplenium trichomanes: de steenbreekvaren, een kleine groenblijvende varen met donkergroene bladeren die enkelvoudig geveerd en wintergroen zijn. Heeft een bodembedekkende tot kruipende groeiwijze en is goed winterhard. De plant doorstaat droge periodes en is ideaal als muurplant, rotsplant maar kan ook toegepast worden in de border en als bodembedekker. Asplenium is niet kieskeurig op gebied van grondsoort maar verlangt wel van een plek in de halfschaduw.

Clematis armandii: in het Nederlands bosrank genaamd. Een wintergroene klimplant met lederachtige bladeren waarvan de aanvankelijk bronskleurig rode kleur overvloeit in een donkergroene tint. Van maart tot mei bloeit de bosrank met heerlijk geurende roomwitte bloemen die insecten en vlinders lokken. De plant verlangt een tegen de wind beschutte standplaats in de volle zon of halfschaduw in een goed doorlatende, kalkrijke bodem.

Asplenium trichomanes - Clematis armandii

 Ontdek hier nog meer wintergroene planten.

#5459Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).