menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

De aankoop van vaste planten in de winter


helleborus in de winterVaste planten zijn, zoals de naam het zegt, een vaste waarde in je tuin. Het zijn kruidachtige, niet-verhoute planten die de winter overleven en waar je meerdere jaren van kan blijven genieten. Er bestaat enorm veel variatie in maten, kleuren en geuren. Er zijn er die vlinders lokken, bruikbaar zijn in de keuken of als snijbloem. Je hebt vaste planten die gans de winter groen blijven en zelfs soorten die in de winter bloeien, denk maar aan de Helleborus.

Bij de aankoop van vaste planten in de herfst- of winterperiode wordt vaak dezelfde vraag gesteld door de klant: zijn de planten wel in goede conditie? Leven de planten nog? Komen ze volgend voorjaar wel terug tot leven?

Kunnen vaste planten nog worden aangeplant?

aanplanten in het najaar - vaste plantenVaste planten kunnen in alle periodes van het jaar worden aangekocht en uitgeplant in de tuin. Enkel bij vriesweer kunnen deze niet worden geplant. We stellen vast dat de klant zich veelal zorgen maakt over de ontvangen kwaliteit van de planten bij aankoop in de herfst en winter. Bij het opmaken van de bestelling maakt de tuinier zijn keuze aan de hand van een mooie foto, waarbij de plant vaak in bloei en in volwassen toestand wordt getoond. Echter zo wordt de plant nooit verkocht. Het grootste deel van het assortiment wordt verkocht in potjes van 9 op 9 cm, opgekweekt in het voorbije jaar. Wanneer de kweker de bestelling binnenkrijgt van de klant worden deze van het veld gepicked en overgebracht naar het verdeelpunt. Vaak zijn de plantjes nog niet gesnoeid en zien ze er niet uit zoals de foto waarop ze worden aangeboden, waarbij ongerustheid van de tuinier optreedt bij het ontvangen van de aangekochte planten.

vaste planten winterbeeldIn tegenstelling met heesters, klimplanten en bomen lijkt een vaste plant ten dode opschreven in de winterperiode. Echter sterven de meeste soorten bovengronds af in het najaar. De wortels van vaste planten overleven in de winter ondergronds en in het voorjaar ontwikkelt de plant zich vanuit dit wortelgestel opnieuw waarbij ze al snel nieuwe stengels, blaadjes en bloemen vormt. De aangekochte planten kunnen mits het verwijderen van het nog afgestorven groen, onmiddellijk worden aangeplant in de tuin, zorg er alvast voor dat de plant op gelijke hoogte wordt aangeplant en dat je ze zeker niet te diep onder de grond plant. Voorzie een bodemverbeteringsmiddel en bemest de plant in het voorjaar, dit helpt om deze een goede start te geven. Jaar na jaar komt de vaste plant sterker en groter terug.

De vaste planten in jouw tuin kunnen reeds in de herfst worden afgeknipt kort boven de grond, zodat jouw tuin er een stuk netter uitziet. Dit is echter niet noodzakelijk. Wanneer je de planten ongemoeid laat, biedt het afgestorven groen van de plant een natuurlijke bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor tal van insecten en dieren. Na de winter, wanneer de eerste lentedagen aanbreken kan de tuin opgeruimd worden en kunnen alle overgebleven afgestorven stengels en bladeren worden opgeruimd.

Combineer groenblijvende vaste planten met bladverliezende soorten, zoals Helleborus en Heuchera.

Onze beschikbare vaste planten kan je hier terugvinden.

#5818

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).