menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 juni 2024

Welke planten kies ik voor de badkamer?

Een badkamer is een ruimte die vaak kil aanvoelt. Witte faience tegels, saaie badkamermeubels en een koude vloer stralen weinig warmte uit en geven je koude rillingen bij het binnen komen. Brrr..., geen aangename ruimte als je ’s morgens opstaat! Misschien een idee om de badkamer om te toveren tot een cosy place? Met een paar eenvoudige ingrepen geef je de badkamer al een volledig nieuwe look en zorg je voor extra gezelligheid.

Een badkamer met planten

Kies eens iets anders dan een witte muur en ga voor warmere tinten. Met een gekleurd plafond kan je de ruimte ook een heel ander gevoel geven. Ga je toch voor witte muren, hang dan wat leuke foto’s op en zorg voor natuurlijke materialen in het meubilair. Hou je van planten, maak dan van de badkamer een tropisch paradijs! Kies voor planten die bestand zijn tegen een warm en vochtig klimaat. Een groenere badkamer werkt ontspannend. Perfect om te ontstressen na een drukke werkdag en om ’s morgens goedgeluimd uit bed te stappen recht de douchecabine in!


Welke planten zijn een goede keuze?


Phlebodium aureumPhlebodium aureum: een plant die van nature in de tropen groeit en houdt van een warme en vochtige omgeving. Het is dus een prima plant voor jouw badkamer. Een atypische varen met blauwgroene bladeren die lichtjes krullen en wat warrig door elkaar groeien. Een zeer decoratieve en sterke plant die zijn kleur mooi blijft behouden. Plaats de plant niet in de volle zon maar eerder in halfschaduw. Directe zon zorgt voor bruine brandvlekken op de bladeren. Een tempartuur tussen 18 en 25°C is ideaal. Houd de grond steeds licht vochtig en geef in de winter iets minder water dan in de zomer.

Nephrolepis

Nephrolepis exaltata: een populaire krulvaren die met de juiste verzorging rijkelijk en snel groeit met iets afhangende geveerde bladeren. Door zijn oorsprong staat hij bij voorkeur in een warme, vochtige kamer. Zet de plant in een goed gedraineerde pot want de aarde mag niet te droog of te nat worden. Kies een lichte plek met direct daglicht maar zet hem niet in de volle zon. Door zijn luchtzuiverende kwaliteiten, ook een perfecte keuze voor de badkamer.


Spathiphyllum Spathiphyllum ‘Bingo Cupido’: een plant die na enkele jaren vrij groot kan worden en dus goed is voor de iets grotere badkamer na verloop van tijd. Boven de mooie lancetvormige, donkergroene bladeren, piept de geurende bloeiwijze die lijkt op die van de Aronskelk. Geef de plant veel water en zet hem niet in de volle zon. Een temperatuur boven de 18°C is ideaal en besproei hem regelmatig met de plantenspuit. De lepelplant vindt zijn oorsprong in het Amazone-woud.


Chlorophytum
Chlorophytum comosum ‘Ocean: ook wel graslelie of zebragras genoemd. Een relatief sterke plant die eenvoudig te onderhouden is. Een mooie kamerplant met overhangende grasachtige bladeren die felgroen zijn met een witte rand. In de zomer bloeit de plant met kleine, witte bloemen aan lange bloemstengels. Hij stelt ook niet zoveel eisen aan de waterbehoefte. Hou de pot licht vochtig maar laat geen water in de pot staan want dan kunnen de wortels rotten. Plaats de plant niet in volle zon om bruine bladpunten te vermijden. Bij voorkeur een goed verlichte plek maar schaduw kan eventueel ook. In een hangpot komt hij mooi tot zijn recht.

Phalaenopsis: orchideeën zijn niet zo makkelijk te houden en stellen wel wat eisen aan hun standplaats. In de ene woonkamer zullen ze beter floreren dan in de andere. Het voordeel van orchideeën in de badkamer, is dat hun bloemknoppen niet snel zullen uitdrogen. Een probleem dat zich vaker in de woonkamer voordoet. Ze komen oorspronkelijk uit de tropen, net zoals voorgaande planten, en houden dus van een hoge luchtvochtigheid. In de badkamer zullen ze gelukkiger zijn en rijkelijker bloeien. De prachtige bloemen fleuren de badkamer ook meteen op!

Planten fleuren de badkamer op

Zoals in elke ruimte zijn planten goed om de lucht te zuiveren, de luchtvochtigheid te verbeteren en te zorgen voor een lekkere geur. Niet onbelangrijk in een ruimte waar hygiëne een must is. 

#5790Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon