menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 mei 2024

Vliegen bestrijden in huis

Iedereen heeft er wel eens last van... vliegen in huis. Zodra je het raam opent, komen ze af op de geur van voedsel. Ze zoemen of brommen je om de oren, komen op het eten zitten als je aan het koken bent en ze doen hun behoefte op muren, ramen en lampen, bij voorkeur op witte voorwerpen.

Groene vleesvlieg

Vooral tijdens de zomer als het warm is, is de kans groot dat ze in huis voor overlast zorgen. Maar gelukkig zijn er genoeg middeltjes om van deze vervelende insecten af te komen. We leren je hoe je de meest voorkomende soorten kunt herkennen en geven je graag wat tips om een plaag te voorkomen.

Vaak voorkomende soorten

 • Huisvlieg of kamervlieg: van deze vlieg hebben we het meeste last. Ze voeden zich met eten en plantaardig of dierlijk afval en zijn daardoor vaak in onze leefomgeving te vinden. Ze voelen zich prima in de buurt van mensen want daar valt meestal wel iets te eten.
  Het is een grote vlieg, 6 tot 8 mm, die te herkennen is aan de 3 donkere lengtestrepen op de bovenzijde van het borststuk. Ze is donkergrijs tot zwart met een lichtbruin achterlijf. Het voedsel zuigt ze op met haar slurfvormige zuigsnuit.
 • Groene vleesvlieg: deze vlieg heb je liever niet in huis. Ze bezoeken dierlijke mest, kadavers en komen ook af op levende dieren en zijn dus zeer onhygiënisch. Ze worden gevreesd in de veehouderij omdat ze huidmadenziekten veroorzaken. Schapen kunnen zelfs levend worden opgegeten door de maden, een ziekte die ook bij kippen en konijnen voorkomt. De vlieg is 10 tot 14 mm lang met een opvallende metaalachtige blauwgroene kleur, maar ze kan ook goudkleurig zijn.
  Heb je groene vliegen in huis, dan heb je waarschijnlijk ook huisdieren. Een kattenbak met dierlijke mest kan de oorzaak zijn of misschien ligt er wel ergens een dode rat of muis. Maar ook een weide met geiten of schapen in de buurt van je woning kan een oorzaak zijn dat je deze soort in de woonkamer aantreft.
  Kamervlieg of huisvlieg - groene vleesvlieg
 • Rioolvliegjes: zijn eigenlijk geen vliegen maar behoren tot de orde van de muggen. Ze worden ook wel motmuggen genoemd. Volwassen exemplaren worden gekenmerkt door hun driehoekige silhouet. In rust houden ze hun behaarde vleugels doorgaans gespreid. Ze leven meestal in riolen, aflopen van gootstenen, toiletruimtes en badkamers, vandaar ook hun bijnaam latrinevlieg. Ze leggen hun eitjes in vervuild water of in vochtig organisch materiaal.
 • Fruitvliegen: niet alleen op (rottend) fruit maar ook op andere voedingswaren kan je ze vinden. Ze zijn meestal met veel en vertoeven graag in de buurt van de vuilnisbak. De kleine vliegjes zijn 2 tot 4 mm en komen vooral in de zomer voor, als het warm genoeg is om te kunnen overleven. Ze hebben een lichtbruine kleur en opvallende rode ogen. Fruitvliegjes worden soms verward met de nog kleinere zwarte rouwvliegen, die eigenlijk muggen zijn. Deze soort legt haar eitjes in vochtige potgrond en is doorgaans te vinden in de buurt van planten.
  Rioolvlieg - fruitvlieg

Hoe kan je vliegen voorkomen?

Vliegen voorkomen is beter dan ze te moeten bestrijden. Vliegen hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en komen dus meestal af op de geur van voedsel. Maar ze worden ook aangetrokken door licht en warmte.

 • Houd daarom ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten of voorzie goed sluitende vliegenramen of lintgordijnen om ze buiten te houden.
 • Laat geen etensresten achter op het aanrecht en berg afval op in goed afgesloten vuilniscontainers. Plaats ze bij voorkeur achteraan in de tuin, ver van het terras en de woning.
 • Zorg voor een goede hygiëne en laat geen afwas in de keuken staan. 
 • Laat geen fruit onbedekt liggen in de fruitschaal. Zo is de verleiding kleiner om naar binnen te vliegen. Een vliegenkap beschermt eten tegen vliegen, wespen en ander ongedierte.
 • Compost is de ideale basis om vliegen aan te trekken. Een compostvat met deksel trekt minder vliegen aan dan een composthoop die onafgeschermd in de tuin ligt.
 • Een ventilator zorgt voor een koude luchtstroom in de woonkamer. Dat zorgt niet alleen voor verkoeling op een warme dag, maar het houdt ook de vliegen buiten. Insecten houden namelijk niet van koude en tocht. De vliegenventilator Fly Off is een ventilator die op elke tafel of aanrecht past.
 • Als de avond valt en het begint te schemeren, dan laat je best het licht zoveel mogelijk uit of de deur dicht. Vliegen worden ook aangetrokken door het licht.
 • Vliegen maar ook andere insecten houden niet van sterk geurende planten. Bepaalde soorten houden ze op afstand, zoals munt, citroenmelisse, citroenverbena,… Voor ons een lekkere frisse geur maar vliegen en muggen hebben hier een hekel aan. Ook lavendel en boerenwormkruid zouden helpen.
 • Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, vleermuizen en egels. Zij helpen insectenplagen onder controle te houden. 
 • In huis kan je bakjes vullen met water met daarin een sterke geur, zoals verwarmde azijn, kruidnagels, citroenen, afkooksel van knoflook,… Citronellakaarsen zijn een alternatief.
 • Houd ook dierenhokken en kattenbakken netjes en reinig ze regelmatig. Kattenbakken met een deurtje belemmeren de toegang tot de uitwerpselen.


Vliegen bestrijden

Helpen deze middeltjes niet en vliegen ze je nog steeds om de oren, dan kan je niet anders dan ze te gaan bestrijden. Ook hiervoor bestaan verschillende middelen.

 • Insectenspray: gebruik geen chemische middelen maar kies bij voorkeur een plantaardige insecticide die niet schadelijk is.
 • Gebruik een vliegenmepper. De Fly shock is een elektrische insectendoder waarbij de insecten worden geëlektrocuteerd. Zo voorkom je vieze vlekken op muren of ramen en maak je komaf met de vervelende insecten.
 • Insecten bestrijden met een insectenlampInsectenlamp: de vliegen worden aangetrokken door het ultraviolet LED-licht, vliegen af op het elektrisch geladen rooster en worden gedood. Alle dode vliegen vallen in een opvangbakje dat je makkelijk kunt ledigen en reinigen. Er bestaan ook systemen die je rechtstreeks in het stopcontact kunt steken.
 • Vliegenval: een ecologische manier om vliegen te bestrijden. De lokstof in de val lokt vliegen. Eens ze in de zak zitten, kunnen ze er niet meer uit, ze sterven en verteren in de val. Hang de vliegenval op een zonnige plaats om het verteringsproces te activeren.
 • Met de containerspray van Edialux bestrijd je insecten in en rond de vuilnisbak. Zo voorkom je dat vliegen zich voortplanten. Het laat ook een frisse citroengeur achter.
 • Plaats een fruitvliegenval in de keuken om van de vervelende fruitvliegen af te raken. De val is 100% gifvrij en kan veilig in huis gebruikt worden. 
 • Hang vliegenvangers, vrij van insecticiden op in de ruimte waar de plaag zich voordoet. De gele kleur van de linten trekt insecten aan. Ze blijven kleven in de krachtige lijm en sterven vervolgens. Bestaat ook in een XL uitvoering
 • Gele lijmvangplaten kunnen gebruikt worden om allerlei kleine vliegen te vangen. Ideaal voor in de tuinkas of veranda. 
#6006Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon