menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

7 planten voor de slaapkamer

7 planten voor de slaapkamer - kwalitatieve nachtrust met planten

Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor onze algemene gezondheid. Veel van de slaapproblemen zijn een gevolg van een tekort aan nachtrust. De dagelijkse stress, planning en werkdruk zorgen ervoor dat velen slechts 6 uur of zelfs minder slapen. Slaap je wel voldoende lang, maar heb je nog steeds te kampen met slaapproblemen, dan ga je misschien op zoek naar een nieuwe matras, een potje thee of andere middelen. Maar misschien zijn planten wel de oplossing?

Er werd lange tijd beweerd dat er geen planten op de slaapkamer mogen staan. Dit omdat planten gedurende de nacht zuurstof gebruiken in plaats van overdag zuurstof af te geven.
Maar eigenlijk is verbruik van zuurstof door een plant te verwaarlozen. Om een vergelijking te maken: een volwassen persoon verbruikt gedurende een volledige nacht ongeveer 200 liter zuurstof, een plant heeft zo'n 50 milliliter nodig. In een gemiddelde slaapkamer bevindt zich ongeveer 5000 liter zuurstof.

Zuurstof is dus geen reden om geen planten naar de slaapkamer te halen. Een andere reden om juist wel te kiezen voor planten is dat daardoor de vochtigheidsgraad op peil/verhoogd blijft in de slaapkamer.
Door een wat hoger vochtgehalte is er minder kans op luchtwegeninfecties of irritaties van de luchtwegen.

Hieronder een selectie van 7 planten die het goed doen op onze slaapkamer

Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een bekende plant die slaapverwekkend werkt dankzij de rustgevende geur. Deze plant zorgt voor verlaagde stress en bloeddruk waardoor je sneller slaperig wordt.  Lavendel vergemakkelijkt de lichte slaap en vermindert beweging van de ogen tijdens het slapen


Aloë Vera (Aloe vera)

Aloë Vera veroorzaakt slaap door de lucht te zuiveren.  De plant geeft ook 's nachts zuurstof af waardoor er een rustigere slaap mogelijk is. Bovendien is Aloë Vera gemakkelijk te vermeerderen en heb je voldoende aan 1 moederplant om alle kamers te voorzien van een portie slaapgeluk. Zet deze plant dicht bij of op de vensterbank want Aloë Vera heeft nood aan veel licht.

Jasmijn in de slaapkamer - beter slapen met plantenJasmijn (Jasminum)

Jasmijn is gekend omwille van de rustgevende eigenschappen. De plant heeft een kalmerend effect en dus een positieve invloed op de slaapkwaliteit. De jasmijngeur zorgt ook voor verminderde slaapbewegingen. Een potje jasmijn naast het bed is dus een goed idee.

Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)

Vrouwentongen hebben eenvoudig groen-gele bladeren en passen bij elk interieur. ze hebben een luchtzuiverend effect en ook deze planten geven nog zuurstof af gedurende de nacht.

Graslelie (Chlorophytum comosum)

Net als de Aloë Vera zuiveren graslelies de lucht. Hoe zuiverder de lucht hoe beter de slaapkwaliteit. Ze filteren formaldehyde uit de lucht en een 2-tal planten op de vensterbank bewijzen dus hun nut in de slaapkamer.

Kaapse jasmijn (Gardenia)

Deze mooie kamerplant met witte bloemen zou hetzelfde effect hebben als valiumslaappillen. Dit werd bewezen door een Duitse studie op muizen. De muizen in de buurt van de Gardenia waren opvallend minder actief dan de andere muizen. Bij mensen zou een vergelijkend effect waarneembaar zijn. Minder actief zorgt dan weer voor rustigere en kwalitatievere slaap.

Klimop (Hedera helix)

Ook deze plant filtert formaldehyde uit de lucht. Bovendien is de klimop gekend om de symptomen van allergieën of astma te verberern. Bovendien vraagt klimop weinig onderhoud. Zet ze op een plankje of in een hangmand en zelfs mensen zonder groene vingers kunnen genieten van de voordelen van deze klimplant.

#5423Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon