menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Tomatenplaag bij tomaten

Tomaten- of aardappelplaag: Phytophtora infestansDe start van de zomer was droog, maar daar bracht het einde van juli verandering in. Het natte weer en zachte temperaturen zijn de ideale combo om schimmels en slakken dit betekent niet dat er geen schimmels in onze sier- en moestuin ontstaan. Vooral vocht en warmte doet schimmels groeien en 

Eentje daarvan vinden we terug op onze tomaten: de tomatenplaag, ook aardappelplaag genoemd, want ook daar komt de schimmel frequent voor. De plantenziekte wordt veroorzaakt door een hardnekkige schimmel: namelijk Phytophtora infestans.

De schimmel ontstaat meestal wanneer het in een periode veel regent en tegelijk ook warm is. Maar ook tijdens een droge periode is het opletten met water geven. Voornamelijk de buitenteelt is vaak gevoeliger dan tomaten in serre (mits er een goede luchtcirculatie is en er geen condens op de planten komt). Vroegtijdig er bij zijn is de boodschap want de ziekte verspreidt zich razendsnel!

Herkennen

De ziekte laat zijn eerste sporen zien wanneer de bladeren van de plant bruine vlekken vertoont. Kort daarna verspreiden de vlekken zich over de stengels tot ze op de vruchten komen. Eens de vruchten zijn aangetast, zijn de tomaten rot en gaat de plant in een razend tempo achteruit.


Voorkomen

De tomaten-/ of aardappelplaag volledig weghouden is bijna onmogelijk maar met de juiste maatregelen en bestrijdingsmiddelen kan je de ziekte wel op afstand houden of zelfs weg krijgen bij aantasting.

  • Voorkomen begint met het planten van resistente tomaten- en/of aardappelrassen. Let erop dat je resistente soorten niet buiten plant. Op enkele na, zijn het allemaal serreplanten.
  • Belangrijk is om de tomaten droog te houden. Plaats de planten in een serre en zorg ervoor dat de bladeren niet nat worden bij het water geven. Maak het jezelf niet te moeilijk en verwijder de onderste bladeren tot aan de de eerste trossen. Verlucht ook de serre voldoende zodat er geen condens ontstaat op de bladeren.
  • Plaats de tomaten buiten als je geen serre hebt en bescherm ze bij regen. Gebruik plantenhoezen bij een kleine hoeveelheid tomaten of plaats ze onder een afdakje.
  • Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven.
  • Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
  • Zorg voor voldoende afstand tussen de planten, zo kunnen natte bladeren sneller opdrogen en de ziekte minder snel overspringen van plant.
  • Verschillende rassen naast elkaar kunnen de verspreiding tegenhouden.

Schimmelziekte bij tomatenplanten

Toch besmet?

Geen paniek! Wanneer je de aangetaste bladeren vroegtijdig opmerkt, kan je ze snel verwijderen zodat de ziekte zich niet verder zet. Bij te veel schade aan de planten, verwijder je best alle zieke tomatenplanten om de verspreiding tegen te gaan. Gooi het groenafval als laatste nooit op de compost: de schimmel wordt niet volledig afgebroken en blijft actief in het compostafval.

#5921Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon