menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

Zelf tomaten kweken en kruiden zaaien

Hou je van voedsel van eigen bodem? De lente is het ideale moment om te beginnen zaaien. Leer hoe je zelf je eigen tomaten en kruiden kan kweken en leg je eigen moestuintje aan. Je hebt er niet veel plaats voor nodig en je kan achteraf zalig genieten van kraakverse groenten en heerlijk frisse kruiden. 

Zelf tomaten kweken en kruiden zaaien

Eigen kweek 

Als je kruiden wilt zaaien of planten, zoek dan best een zonnig plekje uit de wind en weg van bomen. Als je te dicht bij bomen plant dan stelen die namelijk het water en voedsel van je kruiden en groenten. Als je al een kruidentuintje hebt geef ze dan gerust wat extra Naturen meststof. Heb je geen inspiratie? Met klassiekers als tijm, basilicum, laurier, oregano en rozemarijn zit je nooit verkeerd. Tip: plant de kruiden die bij mekaar horen op dezelfde plek of in dezelfde bak. Zo kan je ze gemakkelijk terugvinden, maar dan staan de kruiden met dezelfde behoeften ook bij mekaar. Je kan je kruiden ook tussen je bloemen planten voor extra kleur en variatie. 

Tomaten van eigen bodem

Er zijn zeer veel verschillende soorten tomaten. Informeer je dus goed over welke soorten liever in een pot staan en welke beter groeien in de tuin. Je kan begin april al tomaten beginnen zaaien in je moestuin, maar je kan evengoed plantjes zetten in een pot op je terras. Geef ze gewoon een zonnig plekje en geef ze regelmatig voldoende meststof. Zorg er zeker ook voor dat je ze elk jaar op een ander plekje plant, tomaten gaan namelijk met alle voedingsstoffen uit je bodem aan de haal. Als je niet elk jaar een nieuwe plaats wilt zoeken kan je ook gewoon elk jaar  toevoegen zodat de groei van je tomaten gedurende het hele jaar goed gestimuleerd wordt. 


Hoe tomaten planten

Waar je ze ook plant, en welke soort tomaten je ook kiest, het planten op zich is zeer gemakkelijk:

- Maak een gat dat groot genoeg is, zodat de wortels van de plant er zeker in passen

- Plaats de plant in het gat en vul het op met grond

- Druk zachtjes aan zodat de wortels voldoende kunnen ademen

- Geef water

- Zorg dat de plant voldoende steun heeft (zet er desnoods een stokje naast)

Terug naar boven icoon