menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 april 2024

Tomaten zaaien, verspenen en afharden

Er zijn tuiniers die er al vroeger aan beginnen, maar midden maart is een goede datum om van start te gaan met het zaaien van tomaten. Wie dat wil kan tomaten zaaien vanaf 15 maart tot 15 april. Na half april is het niet meer aangeraden om nog tomaten te zaaien, vanaf dan koop je beter plantklare tomatenplanten in een tuincentrum of op de markt. Wie voor half maart wil starten met het zaaien van tomaten, zal beroep moeten doen op een groeilicht om ervoor te zorgen dat de planten voldoende licht hebben om uit te groeien tot stevige plantjes. In een donkere periode zaaien zonder groeilicht zorgt ervoor dat de planten opschieten tot langgerekte, slappe plantjes die al snel omvallen.

Tussen het zaaien en het uitplanten in de grond zitten 8 tot 10 weken en vanaf de aanplant tot aan de oogst van de eerste tomaatjes mag je er nogmaals twee maanden bij tellen.

Om goed te starten gebruik je best een goede zaai- en stekgrond die vrij is van ziektekiemen. Daarnaast zitten er in zaaigrond  weinig voedingsstoffen waardoor de wortels voedsel moeten zoeken en sneller groeien doorheen de luchtige grond. De zaailingen bekomen daardoor sneller een mooie, goed vertakte wortelkluit waardoor ze ook beter aanslaan en minder groeiremmingen krijgen bij het uitplanten.
Zaaien van tomaten lukt prima in zaaiplaten. Dat zijn platen met meerdere rijen celletjes -ook wel multicelplaten genoemd- waarbij er in elke cel een zaadje kan uitgroeien tot een plantje. De cellen zijn aan de onderkant open waardoor je als je de plaat opheft perfect kan zien of de cellen doorworteld zijn. Van zodra dit het geval is, dan kun je de plantjes er vlotjes stuk voor stuk met een potlood uit duwen om ze naar een potje over te planten.

Tomaten zaaien in zaaitrays

Om goed te zaaien dien je de zaaiplaat, tray of zaaibakje met zaaigrond op te vullen en deze aan te duwen en terug aan te vullen tot bovenaan. Prik vervolgens met een potlood gaatjes van ca. 5 mm diep en laat daar een zaadje in vallen. Dus alle gaatjes dicht en geef de zaaitray water met een nevelbroes. Zaai je meerdere variëteiten, dan kun je per rij nog een naametiket plaatsen zodat je achteraf nog weet waar elke cultivar staat. Plaats de tray vervolgens weg op een warme en lichte standplaats en leg er een plastiekfolie overheen om uitdroging te voorkomen.


Belangrijk bij het zaaien van tomaten is dat het zaaibakje vochtig wordt gehouden op een plekje waar er veel licht is en het lekker warm is. Dat wil zeggen dat de temperatuur toch 20 tot zelfs 25°C moet bedragen om de tomatenzaadjes te laten ontkiemen.

Tomaten verspenen

Verspenen van de zaailingen:

Verspenen kan van zodra de wortels de cel goed hebben doorworteld en er onderuit komen piepen. Staan de zaailingen in de zaaiteil, dan kun je zien dat het tijd wordt om ze te verspenen van zodra de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen. Dit is meestal ongeveer tien dagen na het zaaien. Bij het verspenen haal je de plantjes zo voorzichtig mogelijk uit hun zaaibakje met een verspeenvorkje. Daarna kun je ze verplanten naar een groter potje waar de planten verder kunnen groeien tot het moment dat ze uitgeplant worden in de grond. Bij het verpotten kies je voor een kwalitatieve potgrond. Het is belangrijk dat het een potgrond is met voldoende voedsel in zodat de planten kunnen uitgroeien tot stevige planten. Van zodra de planten in potjes staan kan de verdere opkweektemperatuur lichtjes dalen naar 18 a 20°C.

Zaailingen

Afharden van de planten:

Een weekje vooraleer de planten definitief worden uitgeplant in de tuin of kas kun je ze al stilletjes aan laten wennen aan de koudere buitentemperaturen. We laten de planten zachtjes wennen aan de lagere temperaturen om een grote temperatuurschok te vermijden. Plaats de planten op een plaatsje waar de temperatuur ca. 15 a 18°C is en geef minder vaak water. Dit zorgt ervoor dat de planten na een weekje beter tegen de koude kunnen en ook beter bestand zijn tegen ziektes en plagen. Uiteraard verdragen tomatenplanten geen vriestemperaturen waardoor je het best afwacht tot na de ijsheiligen (11 tot 14 mei) om ze buiten uit te planten.

 

#5536Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon