menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

De beste zorgen voor je tomaten

Niets zo lekker als een zelfgekweekte, in de zon gerijpte tomaat. Zonder verzorging lukt het echter niet: tomaten vragen aandacht, veel voeding en water. Gebruik alleen biologische producten voor je tomaten, zo weet je zeker dat wat je straks eet, ook gezond is.   

Tomaten kweken
Copyright Laurence Machiels

Tomaten in de moestuin
Copyright Laurence Machiels

Tomaten groeien hard en leveren kilo’s overheerlijke vruchten op. Het best staan ze onder een dak of in een serre, uit de regen. Tomaten zijn immers gevoelig voor schimmels, die zich maar wat graag op hun natte bladeren ontwikkelen.

Slokoppen

Om tomaten te kweken, heb je geen tuin nodig: ze doen het ook heel goed in een pot of groeizak, onder een afdak. Plant ze in potgrond van goede kwaliteit en geef ze elke 2 weken vloeibare (tomaten)voeding voor de biologische tuin, van Naturen. Vergeet je planten geen steuntje te geven: door het gewicht van de tomaten knakken de stelen makkelijk af. Bij gewone tomaten moet je ook de okselscheuten weghalen ('dieven'), bij kerstomaten is dat niet nodig. In ons klimaat mogen tomaten pas na 15 mei naar buiten. Je kan ze wel al in de zak planten en op een frisse plek met veel licht binnen laten opgroeien, tot ze naar buiten kunnen. Laat ze op een warme dag alvast wennen aan de buitenomstandigheden.
Om hun groei te kunnen volgen, geef je ze elke week van april tot september biologische vloeibare meststof voor tomaten, bijvoorbeeld van Naturen. Schud de fles, vul de dop voor de helft en meng met één liter water, goed voor één tot twee planten (of 1 m²). Giet nooit op de bladeren maar altijd aan de voet; natte bladeren werken schimmelvorming in de hand.

Soorten tomaten
Copyright Laurence Machiels


Lastige schimmels

Tomaten zijn gevoelig voor allerlei schimmels waaronder de witziekte of valse meeldauw. Je herkent het aan de gele tot donkerbruine spikkels en vlekken bovenop het blad, en het witte pluis onderaan. Valse meeldauw behandel je best preventief, met een biologisch product op basis van kopersulfaat. Het bekendste is Bordeauxse pap. Spuit vanaf juni elke 2 weken, de hele zomer lang. Doe een beetje water in je gieter, voeg er de juiste dosis poeder aan toe, meng en vul bij met water. Spuit zowel de boven- als de onderzijde van de bladeren zorgvuldig en roer tussendoor eens in het gietwater. Erger is het met je tomaten gesteld wanneer er donkere, bruine vlekken op de bladeren van je tomaten verschijnen, die naar de stelen en de vruchten trekken. Dan heb je te maken met de gevreesde aardappelplaag of phytophthora. Veel kan je er dan niet meer tegen doen. Haal zo snel mogelijk alle zieke plantdelen weg, doe ze in de GFT-bak (en niet op de composthoop!) en zorg voor maximale verluchting in je serre. Zet nooit aardappelen in de buurt van je tomaten: die zijn net zo gevoelig voor de schimmel en werken de verspreiding mee in de hand.

Copyright Laurence Machiels

Terug naar boven icoon