menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Tomaten zaaien: hoe ga je te werk?

tomatenzaad zaaien

Er zijn een groot aantal groenten die je gemakkelijk zelf kan kweken. Tomaten zijn ook schoolvoorbeeld van groenten die door veel newbies geprobeerd worden. Eigenlijk is het niet erg moeilijk, alleen vraagt de plant enkele specifieke eisen. Eenmaal die voldaan word je rijkelijk beloond met heerlijke tomaten.

Ben je iemand die graag "all the way" gaat? Kies dan voor tomaten opkweken vanuit zaad. Hoewel er op markten en tuincentra kleine plantjes in overvloed zijn, is het starten uit zaad zeer leuk en leerrijk.

tomaten kweken uit zaad

Wanneer starten met zaaien van tomaten

Vanaf februari kan je al van start gaan met zaaien. Maar dat doe je best enkel met verwarmde kweekbakken met speciale lichten. Tomatenplantjes hebben licht nodig om goed te kunnen kiemen. Is er te weinig licht, dan krijg je al snel hoge en tere plantjes. Die dingetjes wil je zeker niet gaan uitplanten later, het is dus nog eventjes wachten tot in maart om binnenshuis te zaaien. Wil je direct in de serre of kas gaan zaaien, doe dit dan rond eind maart / begin april.

Algemeen genomen kan je stellen dat de opkweek uit zaad ongeveer 8 tot 10 weken in beslag neemt. Vanaf dan zijn ze klaar om uitgeplant te worden in volle grond.


Tomatenzaden en soorten

Kerstomaat supersweet 100De zaadkeuze van tomaten is ook bepalend voor de kweek. Zo zijn er vroege en late tomatenrassen, maar ook verschillen in ziekteresistente rassen. 
Uit iedere tomaat kan je zaad halen en over het algemeen genomen zijn die zaden voldoende kiemkrachtig om ermee aan de slag te gaan. Koop je dus in het voorjaar een lekkere tomaat en wil je die zelf kweken? Droog dan de zaadjes en ga ermee aan de slag!

Heb je echter geen idee met welke rassen je kan kweken? Dan geven we hieronder enkele ideetjes:

  • Kerstomaat supersweet 100:
    De naam zegt direct al alles: Deze tomaatjes zijn zoet en super om te kweken. Met slechts 1 plant kan je meer dan 1000 kleine tomaatjes oogsten. De zoete kerstomaten hangen in lange trossen.
  • Pyros hybride:
    Pyrostomaten zijn goede en vooral sterke groeiers. Je krijgt al snel een opbrengst met mooie vleestomaten van ongeveer 150 gram. De pyrostomaten zijn wel smaakvol, maar let op: het zijn zeer zachte vruchten.
  • Trostomaten:
    De klassieke trostomaten zijn kleinere en ronde tomaten die in een tros van een 7-tal tomaten groeien. De gehele tros is meestal op het zelfde moment rijp.
    Wacht echter niet te lang om deze tomaten te oogsten want dan kunnen ze barsten of rotten.
  • Yellow pear:
    De tomaat Yellow Pear (gele peer) is een oudere soort kerstomaat. De tomaatjes wegen ongeveer 20 gram.
  • Cœur de bœuf:
    Osenhart - Cœur de bœuf zijn tomaten die vooral in zuiderse landen overal te vinden zijn. Kenmerkend voor deze soort is dat de kleuring van binnen naar buiten gaat. Daardoor kunnen de groene tomaten toch al mooi rood zijn aan de binnenkant. De Cœur de bœuf is daarom ideaal om jouw gerechtjes van kleur te voorzien. De licht zure smaak maakt deze tomaat een geschikte soort voor tal van slaatjes.
  • Tigerella:
    Een ras dat middelgrote tomaten geeft is de Tigerella. De naam is een verwijzing naar het uitzicht van de tomaten. Ze hebben groene strepen die verwijzen naar de vacht van een tijger.
#5287Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon