menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2024

Hoe dief je een tomatenplant?

Tomaten dieven is niet echt noodzakelijk maar wordt wel gedaan omdat men dan mooie rechtopgaande planten krijgt. Doet U dat niet dan krijg je zeer vertakte  planten die helemaal door elkaar woekeren waardoor er te weinig luchtcirculatie mogelijk is.

Hoe dief je een tomatenplant?

Een belangrijk en omvangrijk werk is het “uitbreken” van de “dieven”. Om rechte en regelmatige planten te bekomen is het nodig deze okselscheuten of dieven uit te breken. Zo krijg je ook veel dikkere tomaten. Maar voor een liefhebber van heirloom tomaten is dieven niet echt nodig. Er wordt niet gestreefd naar dikke, grote vruchten. Dit in tegenstelling tot beroepskwekers, die zoveel mogelijk kilo's tomaten per m² willen verkrijgen. Wanneer je toch grote vruchten wenst en tomatenplanten dieft, ga je als volgt tewerk: 


Stap 1: Kijken in de oksels waar de nieuwe scheuten (dieven) zich bevinden

Stap 2: De dief tussen duim en wijsvinger nemen : U neemt een zijscheut (dief ) en plooit, scheurt die naar linker- of rechterkant. Let wel! niet met een mes want zo brengt u ziektes over van plant tot plant.

Tomaten dieven

 

Stap 3: De dief uitnijpen:Hier ziet u de zijscheut afscheuren,... Dit doe je steeds tussen duim en wijsvinger. Maak zeker geen grote wonden want dat zijn de eerste plaatsen waar ziektekiemen de plant kunnen binnen dringen.

Tomatenplant dieven

Stap 4: De dief is verwijderd: De zijscheut (dief) is afgekraakt, zonder een uitgerafelde wonde.

Tomaten kweken

Probeer naargelang het weer om wekelijks deze okselscheuten te verwijderen. Wanneer het warm is zal de plant vlugger zijscheuten aanmaken en moet er sneller worden gediefd. Bij het dieven moet je er eigenlijk op tijd bij zijn, of anders zal de plant zich opsplitsen en kan je al snel  het verschil tussen 'kop' en dief niet meer zien.

 

#622Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon