menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

Er is meer eetbaar aan groenten dan je denkt

Bij het schoonmaken van groenten belanden vaak delen in de afvalemmer of op de composthoop die toch eetbaar zijn. Dit omdat we niet altijd de kennis hebben over wat eetbaar is en wat niet. Uit pure gewoonte gebruiken we meestal enkel de knol of de wortel en gooien we het loof en de bloemen weg.  

Door meer delen van jouw groenten te verwerken in de keuken, zal je nieuwe smaken ontdekken en gerechten verrijken. Op die manier haal je meer uit jouw moestuin, heb je dus een grotere opbrengst en bespaar je bijgevolg ook geld. Jammer genoeg is dit vaak enkel van toepassing voor mensen met een eigen moestuin en niet voor groenten die in de winkel worden aangekocht. Deze lekkere delen worden meestal verwijderd alvorens ze in de rekken komen te liggen.   

Welke delen zijn eetbaar?

* ArtisjokArtisjokken: bij een artisjok wordt het hart gegeten maar wist je dat ook de vlezige onderkanten van de schutbladeren, de jonge blaadjes en de stengel eetbaar zijn? Kook de artisjok in zijn geheel. De vlezige onderkanten van de blaadjes kan je dan één voor één oppeuzelen om zo tot bij het hart van de bloem te komen. De stengel heeft mogelijks een langere kooktijd en kook je dus best los van de bloem. 

* Bloemkool: naast de roosjes, zijn ook de bladeren van de bloemkool te gebruiken in salades, in de wok of in smoothies/groentensappen. Gebruik enkel stevige, fris ogende exemplaren en was ze goed. Hetzelfde geldt voor broccoli. Ook broccolischeuten kunnen heel lekker en voedzaam zijn. 

* Wortelen: wortelloof bevat giftige alkaloïden wat ook aanwezig is in andere bladgroenten zoals spinazie. In kleine hoeveelheden is deze stof meestal onschadelijk voor de mens. Het loof kan dus gewoon verwerkt worden in salades en pesto of je kan er soep van maken. 

Loof van radijsjes eten* Radijsjes: het verse loof is, net zoals de radijsjes zelf, eetbaar en heel lekker als het rauw verwerkt wordt in een gemengde salade. De blaadjes hebben een pittige smaak en kunnen best recht vanuit de moestuin onmiddellijk worden verwerkt en gegeten. Van radijsjes kan je ook de peulen en de kiemen eten. 

* Rode bieten: bij deze groente kan je de wortel, het loof en de kiemen gebruiken. Het verse loof kan verwerkt worden in soep of kan net zoals snijbiet kleur en smaak brengen in salades. 

* Venkel: van de venkel kan je zowat alles eten: de knol, de stengel, het loof en de zaadjes. De blaadjes zijn heerlijk in salades, soepen, bouillon en diverse sausen bij vis en kip. Het onderste deel van de stengels kan je zowel rauw als gekookt eten. 

* Pompoen en courgetten: bloemen van courgetten en pompoenen zijn niet alleen mooi op het bord maar bovendien bijzonder lekker. Ook hier geldt dat je ze best zo snel mogelijk verwerkt omdat de bloemen snel verwelken. Ontdoe de bloemen van de meeldraden en spoel ze voorzichtig af. Je kan ze rauw eten, door een warme paste mengen, even bakken of frituren of opvullen met een lekkere risotto.

Het loof levert ons heel wat chlorofyl en extra vitaminen en mineralen op wat goed is voor ons lichaam. Zonde dus om ze zomaar weg te gooien!

 

#5499Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).