menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven

Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven
Zongedroogde tomaten zelf maken in de oven

In vele zomerse recepten worden gedroogde tomaatjes gebruikt. Ze geven een heerlijke smaak aan de gerechten. In de supermarkt zijn vele soorten (zon)gedroogde tomaten aangeboden. Maar waarom maken we ze niet zelf?
Moeilijk is het niet om zelf zongedroogde tomaten te maken.
Hieronder een recept om zelf gedroogde tomaatjes te maken. Dat kan in olijfolie, ofwel gekruid ofwel puur zonder extra specerijen. Kruiden in combinatie met olijfolie zijn de meest voorkomende en zullen een extra smaak toevoegen aan vele gerechten of salades.
Zelf zongedroogde tomaten maken is bijzonder eenvoudig en – wanneer ze gemaakt worden in een grotere hoeveelheid – minder duur dan te kopen in de supermarkt.

Zongedroogde versus gedroogde tomaten

Hoewel op vele potjes in de supermarkt aangegeven staat “zongedroogde tomaten” is dit in vele gevallen niet zo omdat er maar weinig klimaten zijn waarin dit ook effectief een goed resultaat geeft. Vandaar dat in vele gevallen de “zongedroogde tomaten” uit de oven komen.
Scheer nu niet alle gedroogde tomaten over dezelfde kam, er worden wel geïmporteerde soorten verkocht die effectief zongedroogd zijn.
Maar door ze zelf te maken is het mogelijk om een extra toets aan uw gerecht te geven, vandaar dit recept.

Zongedroogde tomaten, recept


Soorten tomaten

Om te starten hebben we natuurlijk de juiste tomaten nodig. Kies daarom voor de wat kleinere en vlezige tomaten. Maar het lukt ook met andere soorten tomaten.
Probeer tomaten te gebruiken die ongeveer dezelfde grootte hebben zodat ze ongeveer op hetzelfde ogenblik klaar zijn. Het uiteindelijke resultaat moet droog zijn, maar niet te knapperig of verbrand. Binnenin mag zo goed of geen vocht meer zitten om bacteriegroei te vermijden. Wanneer je de zongedroogde tomaten met olie en (verse) kruiden heeft gemaakt, dan moeten deze in de koelkast bewaard worden.

Bereiding

Er zijn twee manieren om de tomaten te bereiden. Hou je van iets knapperige tomaatjes, gebruik dan de ovenroosters. Hou je liever van iets zachtere zongedroogde tomaten, dan kan je die op de bakplaat gaan drogen.
Was de tomaten eerst goed af en droog ze af.
Snij de tomaten daarna door.

  • Kerstomaatjes worden in twee helften gesneden
  • Romatomaten (of ook wel pruimtomaten genoemd) worden in 2 of 3 delen gesneden worden – afhankelijk van de grootte
  • Gebruik je andere tomaten, snij deze dan in meerdere stukken volgens de grootte van de tomaat. Indien gewenst kunnen de meeste pitjes van de tomaat ook weggehaald worden alvorens te drogen.

Schik de tomaten op de bakplaat (of rooster) zodat de tomaten niet tegen elkaar liggen. Op die manier kunnen het best drogen. Strijk ze nog even in met een klein laagje olijfolie.
Verwarm de oven tot 90 graden.
Daarna kunnen de tomaten in de oven voor ongeveer 6 uur. Controleer ze regelmatig even en wanneer je vermoed dat ze klaar zijn haal ze dan uit de oven en laat ze rustig op kamertemperatuur afkoelen.
Neem een pot van de gewenste grootte en strooi er wat peper en zout in. Indien gewenst kunnen ook gepelde knoflookteentjes, oregano of tijm toegevoegd worden. Leg de tomaatjes er voorzichtig in en vul de pot met olijfolie totdat ze volledig ondergedompeld zitten.
Zolang ze onder de olijfolie zitten kunnen ze tot 6 maanden bewaard worden in de koelkast.

Zongedroogde tomaten in olijfolie

#3080
Terug naar boven icoon