Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bladpluk_tomaten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Bladpluk bij tomaten zorgt voor een betere rijping van de vruchten

Bladpluk bij tomaten

Daar het seizoen stilaan op zijn laatste beentjes loopt door de koude nachten heeft het toepassen van bladpluk een positieve invloed op het verdere rijpingsproces van de tomaat. Door bladeren weg te nemen kan het zonlicht ook beter tot bij de nog rijpende vruchten. Ook al is bladpluk niet noodzakelijk, toch is het goed voor de luchtcirculatie in de serre. Verder kunnen gele, niet welgroeiende bladeren ook verwijderd worden waardoor het gewas gezonder oogt.

Werkwijze?

Je ziet een te dicht begroeide plant waarbij de trossen niet goed zichtbaar zijn. Een snoeischaar of schaartje kan je helpen bij het verwijderen van de overtollige bladeren. Met de hand kan ook en voorkomt dat je ziektes verspreid.

 


Hoe ga je te werk?

Neem het blad in de hand en plooi dit over naar bovenstaande richting. Het is vooral belangrijk dat je geen grote wondes gaat maken. Scheur het blad er dus niet af en zorg ervoor dat je een bevestigende ‘krak’ hoort . Dit wil zeggen dat het blad succesvol is afgeplukt, zonder wondes. Bij het gebruik van een snoei(schaar) is dit natuurlijk niet nodig omdat het blad wordt afgesneden.


Voor de bladpluk


Na de bladpluk

Het eindresultaat van een bladsnoei bij de tomaat. Alle bladeren die voor een tomatentros hingen zijn verwijderd, en op die manier kunnen de vruchten toch nog rijpen en is er ineens ook een betere verluchting.

#1189

Auteur: Angelo Dorny