menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2024

Tips bij tomatenbladpluk

De zomer is volop bezig en dat werpt zeker zijn vruchten af. Letterlijk, want wie in het voorjaar tomaten gezaaid heeft, kan stilaan de eerste tomaten beginnen plukken. En met een aantal tips, kweek je met gemak de lekkerste, sappigste tomaten. Zo heeft het toepassen van bladpluk een positieve invloed op het verdere rijpingsproces van de tomaat. Door bladeren weg te nemen, kan het zonlicht ook beter tot bij de nog rijpende vruchten. Ook al is bladpluk niet noodzakelijk, toch is het goed voor een betere luchtcirculatie tussen de stengels. Verder kunnen gele, niet welgroeiende bladeren ook verwijderd worden waardoor het gewas gezonder oogt.

Tomaten plukken tips

Hoe bladplukken?

Een te dicht begroeide plant waarbij de trossen niet goed zichtbaar zijn, vermijd je het best. Het zonlicht komt hierdoor moeilijk tot bij de binnenste trossen, waardoor ze niet optimaal zullen groeien. Een snoeischaar of schaartje kan helpen bij het verwijderen van de overtollige bladeren. Met de hand kan ook en voorkomt dat er ziektes worden verspreid.


Zo ga je te werk

Tomaten plukken is vrij eenvoudig. Zoek naar jonge scheuten in de oksel van de stengels, trek voorzichtig aan de basis van het blad en verwijder het van de plant. Zorg ervoor dat je niet te veel kracht gebruikt om schade aan de plant te voorkomen. Verwijder ook de onderste, gele, verwelkte of beschadigde bladeren zodat ze geen extra voedingsstoffen meer afnemen van de vruchten. Het is vooral belangrijk dat je geen grote wondes gaat maken. Scheur het blad er dus niet af en zorg ervoor dat je een bevestigende ‘krak’ hoort . Dit wil zeggen dat het blad succesvol is afgeplukt, zonder wondes. Bij het gebruik van een snoei(schaar) is dit natuurlijk niet nodig omdat het blad wordt afgesneden. Laat gezonde, groene bladeren aan de plant zitten, want deze zijn essentieel voor de fotosynthese en voedselproductie van de plant.

Het eindresultaat van de tomatenbladsnoei? De tomatentrossen krijgen meer zonlicht om te rijpen, de plant heeft meer energie voor de vruchtontwikkeling waardoor de oogst groter is en er is ineens ook een betere verluchting tegen ziektes.

#1189Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).