menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Planten die bloeien in maart

In maart worden de temperaturen aangenamer en kan de tuin niet meer wachten om terug los te barsten.
Bekijk onderstaand overzicht met de 10 populairste planten die bloeien in maart.

Top 10 bloeiende planten

Lieveheersbeestje op blauwe druifjes

Muscari armeniacum - Blauw druifje

Het blauw druifje of druifhyacint heeft violetblauwe trosjes bloemen met lang smal blad, kan zowel binnen als buiten geplant worden of op het terras in potten. Ze verlangen een lichte standplaats in een vochtige goed gedraineerde normale grond. Na de bloei verschijnen de zaaddozen die toch ook nog decoratief zijn. Ze zaaien zich zelf uit.
Ze passen mooi met Doronicum orientale, krokussen, sneeuwklokjes en tulpen. Ook in lagen geplant in potten met tulpen en krokussen. Er zijn nog anderen cultivars waarvan witte soorten; 'Blue Spike' heeft dubbele lichtblauwe bloemen.

Tulipa (algemeen) - Tulp

Tulpen zijn het eerste jaar op z'n mooist, daarna vermindert de bloei. Best is om elk jaar nieuwe te kopen en ze niet op dezelfde plek te planten. Wil je ze toch overhouden laat dan het loof op een natuurlijke wijze afsterven en vergeet ze niet te bemesten. Tulpen heb je in alle kleuren en vormen, sommige geuren zelfs. Ook de bloeitijden verschillen, vroege en late tulpen.

Galanthus nivalis - Sneeuwklokje

De meest voorkomende in de tuin en in het wild is Galanthus nivalis, soms helemaal wit maar ook met een groene vlek op de 3 binnenste dekbloemblaadjes. Staat het liefst in een goed doorlaatbare vochtig en vruchtbare grond, op een beschaduwde plek maar plant ze niet onder bladhoudende bomen en struiken.

Helleborus (variëteiten) - Kerstroos

Bloeiende HelleborusHeleborus zijn interessante planten omdat ze al vroeg in de winter bloeien met vele variaties, kleur en sommige met geur. Er zijn wel voorwaarden voor mooi gezonde planten namelijk absoluut geen natte voeten in de winter maar dan ook geen droge schaduw of plant ze ook niet op een winderige plek. Geef hun eerder een vruchtbare en goed doorlatende grond, en strooi in de lente een laagje compost verrijkt met organische meststoffen erom heen. Alle soorten verkiezen een kalkrijke grond met uitzondering de Helleborus niger. Plant ze niet dieper dan in de pot waar ze in stonden en vermijd nadien het verplanten. Moeten ze toch verzet worden is eind augustus/begin september de beste periode. Alle soorten houden van een plaats in halfschaduw,behalve argutifolius, purpurascens en orientalissoorten verdragen meer zon.

Hyacinthus Hyacinthus - Hyacint

De overbekende hyacint die men in bloei trekt voor in de huiskamer. Ze bloeien in vele kleuren zoals blauw, wit, roze, rode en violet. De bollen tussen begin oktober en eind november planten, 10cm diep op een goed ontwaterde en vruchtbare grond. In november de grond bedekken tegen vorst met een laag turfmolm of stro. De uitgebloeide bloemen uitknippen en het blad laten afsterven.

Bergenia hybride (algemeen) - Schoenlappersplant

Het leerachtig blad verkleurt naar rood van zodra de nachten kouder worden, en blijft dan de hele winter aan de plant. In de lente de lelijke bladeren uittrekken. Bloeit in de lente, maar af en toe geeft hij in de zomer nog eens een bloem. Hoge eisen aan grond en standplaats heeft hij niet alhoewel hij halfschaduw en vochtige grond het meest verkiest. Mooi te combineren bij Vinca, Liriope, Deschampsia, Symphytum,...


Vinca minor - Kleine maagdenpalm

Een sterke wintergroene vaste plant voor zonnig of schaduwrijke plekken naar gelang de soort , is ook een goede bodembedekker. Verlangen een normale vruchtbare tuingrond. Vinca minor is volledig winterhard. Vinca minor wordt 20 cm, bloeit in 3/4 en is blauwpurper, standplaats volle zon.

Veld met krokussen

Crocus tommasinianus - Krokus, Boerenkrokus

Een licht paarsblauwe tot lilakleurige krokus met wit in het centrum, na de bloei het blad laten afsterven.

Viburnum tinus - Sneeuwbal

Een heester met licht glanzend ovaal blad. Winterbloeiend met roze tot wit verkleurende bloei en heel licht geurend. Na de bloei verschijnen zwarte bessen. Ze verlangen een normale, goed bemeste grond, niet te nat in de winter en enigszins beschut tegen vorst. Moest er toch winterschade zijn dan herstelt deze struik zich erg goed. Snoeien is niet nodig maar kan zoals bv. de bevroren takken wegsnijden of na de bloei in april. Ze kunnen als haag dienen of ook op het terras in potten.

Magnolia stellata - Magnolia

Er bestaan zowel bladverliezende als bladhoudende Magnolia's. Enkel de bloemen van de bladverliezende soorten bloeien in het voorjaar en lijken op tulpen. Deze kleine tot middelgrote heesterachtige boom houden van een humusrijke en zurige bodem, liefst uit de wind en niet op het noordoosten. Groenblijvende Magnolia's kunnen als kuipplanten gehouden worden.

Magnolia in bloei

#4256Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon