Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/waarom_biologische_bloembollen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Waarom biologische bloembollen?

Bloemenborder met een mix aan Dahlia'sBloembollen... We vinden ze in alle vormen met elk hun eigen geur en aantrekkingskracht. Ze zorgen vroeg in het voorjaar voor het eerste kleurrijke leven in de nog slapende wintertuin, tot laat in het najaar. Het zijn echte blikvangers die jouw tuin een meerwaarde geven. Nu we ons steeds meer bewust worden van ecologisch verantwoorde keuzes met als doel de natuur zoveel mogelijk onaangeroerd te laten, groeit ook dit bewustzijn bij vele bloembollentelers. Stilletjes aan wordt het assortiment biologische bloembollen uitgebreid, de ideale eyecatchers in jouw ecologische tuin!

1. Vrij van gewasbeschermingsmiddelen

Bijen opzoek naar nectar op een DahliaPesticiden wordt gebruikt om het gewas te beschermen tegen ziektes en plagen. Door de jaren heen werd duidelijk dat niet alle ziektes en plagen hiermee bestreden werden en dat het de natuur alleen maar veel schade gaf. Want de insectdodende middelen doden naast de vervelende plagen ook bijen en andere voorbij vliegende insecten die nuttig zijn in de ecologische kringloop. Daarbij denkend dat de velden met bloembollen grote oppervlaktes hectaren in beslag nemen waar er geen insecten meer leven en vogels geen eten zullen vinden...

Dit in vergelijking met bloembollen van biologische teelt, waarbij het leven in en rond de kwekerij zo min mogelijk wordt verstoord. De insecten leven vreedzaam verder tussen de vele rijen met kleurrijke bloemen en helpen zelfs een handje mee bij de kweek ervan. Naast de vele insecten die de velden met bloemen lokken, komen ook graag verscheidene vogels hun buikje er rond eten met de insecten. Zo helpt het mee met het instand houden van de populaties in de streek.


2. Gezond bodemleven

Teelt van bloembollen

In de biologische teelt staat een gezond bodemleven centraal. De bloemen bloeien zoals ze dit gewoon zijn in de natuur, zonder het gebruik van pesticiden. Om de bodem niet uit te putten, gaat de kweker na de oogst het land inzaaien met een mengsel van verschillende planten, namelijk groenbemesters. De wortels van deze planten geven stoffen af aan de bodem die dienen als voedsel voor het microleven in de grond, waardoor er een goede samenwerking ontstaat tussen planten en schimmels. Schimmels? Inderdaad, met ondergrondse schimmels die de planten helpen met de groei. De vrijgekomen voedingstoffen komen in de bloembollen terecht, die zorgen voor een goede en krachtige start in het komend groeiseizoen.

Daarnaast biedt de groenbemester een beschermende laag tijdens de winter en heeft de kweker minder werk, wat een grote besparing is aan dieselolie en dus ook beter is voor het milieu en de bodem. Op deze manier blijft de ecologische kringloop instand en kan de natuur rond op en rond de teeltvelden zijn gang blijven gaan. 

3. Gezonder en sterker

Biologische bloembollen worden niet zoals zijn gangbare variant beschermt tegen plantenziektes. Integendeel, ze worden blootgesteld aan de kwalen van de natuur waardoor ze uiteindelijk minder gevoelig zullen zijn. De planten worden zelfs sterker door de langzamere groei waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat de bloemen op lange termijn veel duurzamer zijn. Dus niet alleen de insecten zullen er gek op zijn, ook wij worden er zo gelukkiger van!

Ontdek onze biologische bloembollen in onze webshop!

Plukken van gladiolen als snijbloem

#5841

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte