Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembollen_planten_september

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 januari 2021

Voorjaarsbloeiende bloembollen in de herfst planten.

Het is een feit: om te genieten van bloeiende bloembollen - zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen – moeten de bloembollen in de herfst worden geplant. Dat is het inspannende aspect, daarnaast bestaat er ook een plezierig aspect aan bloembollen. Er is namelijk niets makkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen.  

Voorjaarsbloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen.
De enige regel is dat voorjaarsbollen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de bollen zo snel mogelijk na aankoop, te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

De selectie

Naast tulpen en narcissen, kan je ook andere bijzondere Nederlandse bloembollen zoals Scilla, Puschkinia, Muscari, Fritillaria, Allium, Camassia en Eremurus planten.

Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven of is verkrijgbaar bij de bloembollen leverancier. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, en hoe diep.

Door plaatjes uit te knippen uit postordercatalogi of informatieboekjes van je locale tuincentra, kun je zittend op de bank je droomtuin al plannen.

 

Hier zijn wat professionele tips voor planten:

Eenjarig, meerjarig en verwildering

Bloembollen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel:

  • Als eenjarigen: dit is meestal het geval wanneer bloembollen worden ingezet voor een massaal kleureffect. Denk daarbij aan bloemperken met een opeenvolgende bloei van krokussen en tulpen, aan zeeën van blauwe druifjes of aan lange linten met grootkronige narcissen. Vooral bloembollen met sprekende kleuren (rood,geel,blauw) zijn voor dit doel geschikt.
  • Als meerjarige beplanting. We noemen dit 'meerjarenbloei' en bedoelen ermee dat eenmalig geplante voorjaarsbollen na de bloei in de grond blijven zitten en rustig de tijd krijgen om af te sterven en zich ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden volgen dus eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Veelal maken voorjaarsbollen die op deze manier verwerkt worden onderdeel uit van een bestaande meerjarige beplanting zoals een vasteplanten-, heester- of rozenborder. Voorjaarsbollen die geschikt zijn voor meerjarenbloei zijn onder andere bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep bijzondere bolgewassen. In deze situatie is het essentieel om zowel de kleuren van de bloembollen onderling als die van bollen en vaste beplanting op elkaar af te stemmen.
  • Bollen die geschikt zijn voor verwildering hebben nog net iets meer te bieden dan de bollen die onder de noemer 'meerjarenbloei' vallen. Verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug, maar als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder ideale omstandigheden (licht en lucht). Verwilderingsbollen kunnen zelfstandig fungeren, zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons en grasbermen, maar ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een bestaande beplanting, bijvoorbeeld in plantvakken met bodembedekkers onder bomen en heesters. Schetterende kleuren zijn in zo'n meer natuurlijke sfeer uit den boze; hier passen gedempte tinten zoals zachtgeel, blauw en wit. Narcissen, Scilla's en Leucojums zijn voorbeelden van verwilderingsbollen die hier op hun plaats zijn

Hoe te planten? 

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering.

Kies een plantplek

Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bol. Grote bollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant.
Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bollen nog boven de grond.
Bedek de bollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is.

Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: plant bloembollen in de tuin en droom van een bloeiend voorjaar.

Bekijk hier een overzicht van de aangeboden bloembollen in de webwinkel van tuinadvies.

#2648

Bron: IBC