menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Voorjaarsbloeiende bloembollen in de herfst planten

Ze zijn er terug: de voorjaarsbloeiende bloembollen! Soorten die in het voorjaar, als de tuin er nog kaal uitziet een eerste teken van leven geven. Ze vullen de tuin opnieuw met bonte kleuren en laten ons verlangen naar de lente. Maar zo ver zijn we nog niet, de bloembollen moeten eerst geplant worden en dat kan vanaf nu...

Tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen, anemonen, alliums en andere vroege bloeiers moeten in de herfst worden geplant. Ze hebben namelijk een koude periode nodig om in bloei te komen. Vanaf september kunnen de lentebollen de grond in. De enige regel is dat dit voor de eerste vorst moet gebeuren, en dat liefst zo snel mogelijk na aankoop. Als je ze nog even wilt bewaren, leg ze dan op een droge, donkere en koele plaats (tussen de 10 en 15° C).

Witte en gele narcissen.

Welke bloembollen kies je? 

Naast tulpen en narcissen, kan je ook andere bijzondere bloembollen zoals Scilla, Muscari, FritillariaCamassia en Ranunculus planten. Maak een kleurrijke combinatie en plant ze in de border in groepjes bijeen. Let vooral op de bloeitijd en zorg ervoor dat er vanaf het vroege voorjaar, reeds in februari tot mei of juni iets te bewonderen valt.

Voorjaarsbloeiende bollen hebben een grote verscheidenheid aan kleuren en hoogtes. Laat je inspireren en volg je buikgevoel. Plant ze ook in potten op het terras of in het gazon. Hiervoor kies je best de vroegst bloeiende soorten zoals krokussen, dan zijn ze uitgebloeid voordat het gras terug de kop opsteekt en kan je maaien zonder te moeten slalommen tussen de bloemen.

Bloembollen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel:

  • Als éénjarigen: dit is meestal het geval wanneer bloembollen worden ingezet voor een massaal kleureffect. Denk daarbij aan bloemperken met een opeenvolgende bloei van krokussen en tulpen, aan zeeën van blauwe druifjes of aan lange linten met grootkronige narcissen. Vooral bloembollen met sprekende kleuren (rood, geel en blauw) zijn voor dit doel geschikt.
  • Krokussen Als meerjarige beplanting. We noemen dit 'meerjarenbloei' en bedoelen ermee dat éénmalig geplante voorjaarsbollen na de bloei in de grond blijven zitten en rustig de tijd krijgen om af te sterven en zich ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen die op deze manier toegepast worden volgen dus eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Veelal maken voorjaarsbollen die op deze manier verwerkt worden onderdeel uit van een bestaande meerjarige beplanting zoals een vaste planten-, heester- of rozenborder. Voorjaarsbollen die geschikt zijn voor meerjarenbloei zijn onder andere bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep bijzondere bolgewassen. In deze situatie is het essentieel om zowel de kleuren van de bloembollen onderling als die van bollen en vaste beplanting op elkaar af te stemmen.
  • Bollen die geschikt zijn voor verwildering hebben nog net iets meer te bieden dan de bollen die onder de noemer 'meerjarenbloei' vallen. Verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ieder jaar terug, maar als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder ideale omstandigheden (licht en lucht). Verwilderingsbollen kunnen zelfstandig fungeren, zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons en grasbermen, maar ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een bestaande beplanting, bijvoorbeeld in plantvakken met bodembedekkers onder bomen en heesters. Felle, opvallende kleuren zijn in zo'n meer natuurlijke sfeer uit den boze; hier passen gedempte tinten zoals zachtgeel, blauw en wit. Tulipa tarda, Narcis Jetfire, Scilla siberica en Allium sphaerocephalon zijn voorbeelden van verwilderingsbollen die hier op hun plaats zijn.


Tips voor het planten van bloembollen

Het planten van bloembollen is absoluut niet moeilijk maar je houdt best wel rekening met enkele zaken om tot een goed resultaat te komen.

  • Veel voorjaarsbloeiende bloembollen staan bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw. Ze groeien bijna in elke omgeving maar vragen een goede afwatering van de bodem. Als de bodem te lang nat blijft is er kans dat ze rotten.
  • BollenplanterMaak de grond waar de bloembollen komen los en maak een plantgat met een spade, een plantschopje of een bloembollenplanter, een uiterst handig gereedschap die de klus heel wat vlotter laat verlopen. Graaf individuele gaten of een groter gat voor het planten van kleine groepjes. De vuistregel is dat het plantgat ongeveer 2 tot 3 keer zo groot moet zijn als de hoogte van de bol. Hetzelfde geldt voor de plantafstand tussen de verschillende bloembollen. 
  • Plant bollen met de punt omhoog en vul het plantgat met de uitgegraven aarde en druk aan.
  • Als de grond voldoende vochtig is hoef je geen extra water te geven. 
  • Maak een bloembollenlasagne in een bloempot om langer te genieten van de kleurenpracht.
  • Plant bloemen in een pot niet te dicht tegen de rand om vorstschade te voorkomen en leg op de bodem een laag hydrokorrels of scherven voor een goede afwatering.

Bloembollen die enkele jaren in de grond zitten, kunnen na verloop van tijd minder gaan bloeien. Ze kunnen in de bodem ook aangetast worden door ongedierte of insecten zoals de grote narcisvlieg die haar eitjes legt aan de voet van de plant. De larven die uit de eitjes komen vreten vervolgens de bol leeg. Plant dus regelmatig nieuwe bollen om elk jaar opnieuw een bloemenzee te krijgen.

Ranunculus - Muscari - Puschkinia

Bloembollen fleuren niet alleen de tuin op maar ze helpen ook de insecten die reeds vroeg in het voorjaar op zoek gaan naar nectar. Voor hen zijn voorjaarsbloeiers onmisbaar want op dat moment is de natuur nog in winterslaap en zijn er weinig andere planten die hen het nodige voedsel leveren.

Bekijk het volledig assortiment in onze webshop en mis het seizoen niet!

Je vind er ook bloembollen van biologische teelt. Lees hier wat het voordeel is van biologische bloembollen.

#2648Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon