menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Een herfstactieplan - 10 najaarstips

De tuin mag er dan een beetje triest en somber bijliggen, in deze periode van het jaar schreeuwt hij toch nog om enkele belangrijke ‘things to do’ alvorens hij rustig de winter in kan. Zet de volgende 10 onderwerpen in jouw tuinagenda voor de komende weken zodat je bij de eerste winternacht op beide oren kan slapen.

Appelen plukken

Pluk appelen

De late appelen zijn nu rijp. De eerste zijn er inmiddels door de herfstwind afgevallen. Andere appelen komen gemakkelijk los van de boom als je ze zachtjes optilt en 90° draait.
Opgelet, niet alle appelen zijn onmiddellijk eetbaar! Sommige rassen dienen eerst wat te ‘liggen’ zodat ze de tijd krijgen om hun pure smaak te ontwikkelen.

Geef perkplanten winterrust

Snoei alle stengels terug tot op 10 cm. Haal de planten uit de potten en schudt het wortelgestel goed uit. Plaats de planten vervolgens in verse potgrond en kies een zonnige vorstvrije plek uit doorheen de wintermaanden.

Eenmaal per week water geven is nu voldoende.
Ook de afgesneden steeltjes, ontdaan van bloemen en blaadjes, kunnen in een plantentray met vochtige turfvrije potgrond met de topjes net boven de grond. Plaats ze in een vorstvrije ruimte en bewater regelmatig zodat de ‘nieuwe’ plantjes wortel krijgen.

afgevallen bladeren harken

Verzamel afgevallen bladeren

Verzamel afgevallen bladeren voor het maken van pure bladcompost. Maak vooral het gazon vrij van bladafval zodat je geen geelverkleuring krijgt.  Ook grijs-bladige planten zoals lavendel maak je best vrij van bladafval zodat ze niet gaan rotten.

Verharde paden worden gevaarlijk glad in combinatie met afgevallen bladeren dus ook zijn moeten worden vrijgemaakt. Grind paden tot slot, maken we vrij omdat composterende bladeren de onkruidgroei bevorderen in het voorjaar.

Verdeel vaste planten

Start met het verdelen van pollen die in het centrum zijn afgestorven. Verdeel ze met een spitvork zodat je zo weinig mogelijk schade en snijwondes aanbrengt. Herplant enkel de sterke levende delen en voeg een handvol verse compost toe in elk plantgat.

Groente zaaien

Verschillende groente kunnen reeds voor de winter worden gezaaid. Ik denk aan kook, winterajuinen en tuinbonen. Ook wintersalade en lentekolen kunnen nu buiten worden gezaaid en met cloches worden afgedekt.

pompoenen laten rijpen

Laat pompoenen rustig afrijpen alvorens ze op te slaan

Oogst pompoenen en laat ze op een vorstvrije plaats verder afrijpen. Een overdekt terras of een serre of kas zijn ideaal. Laat gemiddeld zo’n 15 cm van de steel aan deze prachtige groente en draai de pompoen met regelmaat om het licht gelijkmatig oven de vrucht t verdelen.
Na en paar weken wordt de schil hard en zal de steel loslaten, de pompoen is nu verzegeld en klaar voor de winteropslag!

Zaai groenbemesters

Groenbemesters beschermen bedden tegen gure weersomstandigheden in de winter. Hevige regenbuien kunnen belangrijke mineralen en voedingsstoffen wegspoelen en de bodemstructuur bederven. Groenbemesters houden alles op zijn plaats en verrijken op hun beurt de bodem. Zaai ze in de herfst voor een groen ‘samengeklit’ tapijt ter bescherming  van uw plantbedden.

bomen snoeien

Snoei bomen

Meer specifiek: fruitbomen. Ik blijf erbij dat geen enkele andere boom drastische snoei verdient behalve dan natuurlijk knot- en leistructuren maar die vallen niet onder ons herfstactieplan. Van zodra de bladeren zijn gevallen en opgeruimd kan je grillige of compromitterende takken weghalen.

Haal takken weg met een goed geslepen snoeischaar of een goede takkenzaag zodat de snijwondes gaaf en proper zijn.

Maak waterpartijen schoon

Verwijder rottend plantenmateriaal en afgevallen bladeren uit waterpartijen en vijvers. Zij zullen anders op de bodem terecht komen en rotten. Dit zorgt voor een onaangename geur en verspreidt nutriënten die de algengroei in het voorjaar bevorderen waardoor ander waterleven verstikt. Gebruik in het eventueel een vijvernet op vallende bladeren op te vangen.

Plant nu lentebollen

Lentebollen kunnen nu de grond in. Narcissen, krokussen en tulpen dienen voor de winter geplant te worden. Kies een goede plaats en respecteer de plantregels voor een optimale lentedisplay!
De ideale plantdiepte is twee maal de hoogte van de bol. De bol van pakweg drie centimeter moet dus met zes centimeter tuingrond bedekt zijn.

Terug naar boven icoon