Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/walnoten_oogsten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 20 januari 2021

Walnoten oogsten uit eigen tuin

Vanaf eind september kunnen we weer verse walnoten oogsten. Zelf hou ik enorm van de smaak van verse noten en daarom kijk ik ieder jaar opnieuw uit naar dit moment.

Een walnotenboom is een grote boom die tot wel 30 meter hoog kan worden en een diepe vruchtbare grond nodig heeft. Het is een boom die je vaker aantreft in grote tuinen of op boerderijen, als bestaan er ook soorten die in kleinere tuinen passen. Na een 5 à 8 tal jaar kan je de eerste walnoten oogsten.
Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle walnoten zijn tegelijkertijd rijp. Het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.

walnoten oogsten


Tips bij het oogsten

Om schimmels te voorkomen kan je best elke dag de gevallen noten oprapen. Doordat er vaak stukjes bolster achterblijven op de noten zijn ze zeer gevoelig voor schimmels en zeker als ze te lang op een natte ondergrond liggen. Snel oogsten is dus de boodschap. Het sap van de bolster kan lelijke vlekken achterlaten op de huid en op de kleren. Trek dus best handschoenen aan om deze klus te klaren.

Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan.  Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte. Het oogsten vraagt wat tijd maar als je het goed hebt gedaan dan kan je het hele jaar door van je oogst genieten.  

Verse noten

walnoten etenHeb je zelf geen notenboom in jouw tuin dan kan je ze in deze tijd van het jaar ook vers kopen in de meeste supermarkten. Noten drogen snel uit, de periode dat je ze echt vers kan eten is dus heel kort.

Verse walnoten zijn parelwit en hebben de vorm van 2 hersenhelften. Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen. Het vraagt wat werk maar dat heb ik er graag voor over. Nadat de walnoten gedroogd zijn verdwijnt de bittere smaak van het vliesje en kan het meegegeten worden.

Waar noten goed voor zijn

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het eten van noten. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten met essentiële aminozuren, stoffen die goed zijn voor het hart en cholesterolverlagend zijn. Bovendien hebben ze kankervertragende eigenschappen, zorgen ze voor sterkere botten en helpen ze het gewicht op peil te houden (als ze niet gekarameliseerd zijn).

Recept gekarameliseerde noten

Wat heb je nodig?

  • ca. 40 droge walnoten
  • 100 gram kristalsuiker
  • water

Hoe maak je ze klaar?

Hak de walnoten grof in stukken. Doe de suiker in een pan met een scheut water en zet de pan op een matig vuur. Blijf in de pan roeren om aanbranden te voorkomen. De suiker zal smelten en goudgeel van kleur worden. Strooi de noten voorzichtig bij de gekarameliseerde suiker en roer even om tot alle noten bedekt zijn met de suiker. Giet alles uit op een bakplaat en laat de noten afkoelen.


Gekarameliseerde noten zijn geweldig lekker bij allerlei desserten.

#4873

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies