menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 4 oktober 2023

Kleurrijke terrasplanten in de winter

Potten en plantenbakken met uitgebloeide zomerbloeiers belanden doorgaans in de bergruimte waar ze blijven tot de lente. Nochtans, met een aangepaste beplanting kan je ze in het najaar omtoveren tot kleurrijke blikvangers. Een fleurig terras, het hele jaar door, het kan want ook in de herfst is er voldoende keuze.

Beplant de bloempotten met kleine groenblijvende struikjes, winterbloeiers of planten die heel vroeg in het voorjaar bloeien. Mogelijkheden zat: kies planten met bessen, bont getinte bladeren en grillige vormen en vul ze aan met bloembollen die je reeds vroeg in het voorjaar verrassen.

terrasplanten in de winter

Tips voor het aanplanten

 • Kies bloempotten die tegen een stootje kunnen en vorstbestendig zijn zodat ze niet stukvriezen als koning winter in het land is. Bloembakken van Capi zijn alvast een goede keuze. Hun isolerende binnenlaag beschermt de pot en de planten in de winter tegen vorst.
 • Heeft de bloembak geen gaten in de bodem, maak er dan zelf in zodat het overtollige regenwater vlot kan wegstromen. Zorg ervoor dat de drainagegaten open blijven door middel van scherven of hydrokorrels.
 • Gebruik steeds verse en kwalitatieve potgrond die voldoende voedingsstoffen bevat voor de planten.
 • Voorzie een toplaag met fijn decoratief grind of boomschors.
 • Vergeet de planten geen water te geven maar niet als het vriest.


Ideeën voor fraaie combinaties

 • Groenblijvers: er bestaan verschillende klimopsoorten die het uitstekend doen in potten en schalen zoals bijvoorbeeld Hedera helix ‘Sagittifolia’ met zijn puntige bladen en bontbladige soorten zoals ‘Glacier’ en ‘Goldchild’. Ook winterharde Hebe en enkele soorten van de Euonymusfamilie (Japanse kardinaalsmuts) zijn uiterst geschikt als potplant. De wintergroene Euonymus fortunei ‘Harlequin’ groeit 30-40 cm hoog en heeft witgroene blaadjes. Zijn soortgenoot ‘japonicus Microphyllus’ groeit opgaand en houdt het bij sober groene miniblaadjes die eventueel in vorm gesnoeid kunnen worden.
 • Druifheide (Leucothoe axillaris ‘Curly Red): geen echte heide maar een traaggroeiend bladhoudend struikje dat opvalt door zijn gekrulde glanzende blaadjes die in de herfst paarsrood verkleuren. Toppers zijn ook de groenblijvende Skimmia’s. De variëteit ‘Rubella’ zal je niet teleurstellen, deze krijgt eerste felrode bloemknoppen en later geurende roomwitte bloemen.
 • EricaDe welbekende Helleborussen (kerstrozen) hoeven we niet voor te stellen. Deze schitterend bloeiende planten mogen niet op het terras of in de tuin ontbreken. De variëteit ‘Spotted Hybrid’ heeft op orchideeën lijkende bloemen en ook de laagblijvende Helleborus niger, die bloeit van januari tot april, is de moeite waard. Halfschaduw geniet hun voorkeur, plaats ze niet in de volle zon!
 • Heideplanten zoals Erica ‘December Red’ (roos) en Erica ‘Silberschmelze’ (wit), bloeien van december tot april. Opgelet, want ze verkiezen heidegrond. 
 • Siergrassen golven mee met de wind en geven de tuin een zekere sereniteit. Vedergras (Stipa Tenuissima) heeft een fijne structuur en zijn uitgebloeide aren sieren nog lang na. De fijne, groenblijvende bladeren van Carex of het blauwgrijs blad van Festuca glauca zijn speelse elementen en combineren perfect met andere bloeiende winterplanten.
 • Parelbes (Gaultheria mucronata), een dankbare winterplant die het vooral moet hebben van zijn felrode, roze of witte bessen die de hele winter aan de plant blijven. 
 • Vergeet ook de chrysanten niet, ze zijn in een ruime waaier aan kleuren te verkrijgen en verdienen ook in de tuin een plekje.
 • Vul bloempotten aan met bloembollen zoals vroegbloeiedende krokussen, kleine narcissen of blauwe druifjes. Ze duiken onverwachts op en belonen insecten met een nectarmenu in het vroege voorjaar.

Leucothoe - Helleborus - Gaultheria - Stipa

Het aangename aan winterplanten is dat de planten na het koude seizoen gewoon in de tuin kunnen, zodat de potten in de lente opnieuw gevuld kunnen worden met zomerbloeiers. De cirkel is dan rond.#5802Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon