menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 mei 2024

Balkon- en terrasplanten in de winter

Wanneer we onze tuin- en balkonplanten kiezen, houden we niet altijd rekening met de vorstgevoeligheid van sommige planten. Want wat staat die olijfboom toch mooi langs het zwembad of hou je zoveel van citrusfruit dat het limoenboompje niet kon ontbreken op het terras.

Maar voor je het goed en wel beseft is het putje winter en vriest het 's nachts de pannen van het dak. Zonder extra bescherming tegen vorst en regen, zullen veel van deze planten het voorjaar niet halen. Zodra je merkt dat er geen leven meer tevoorschijn komt, is het meestal al te laat. Hoe jouw potplanten veilig door de winter komen, lees je in dit artikel.

Vorstbescherming terrasplanten

Welke planten vragen winterbescherming?

Ben je in het tuinieren nog een groentje, dan is het geen gemakkelijke opdracht om te weten welke planten wel of niet beschermd moeten worden. Om te beginnen geven we je een gouden tip: op enkele uitzonderingen na moeten alle potplanten met een klein grondvolume beschermd worden tegen vorst. Door de geringe ruimte wordt de kluit minder goed beschermd dan ingewortelde tuinplanten waardoor de kans op stuk vriezen groot is. Verplaats ze dus tijdig naar een vorstvrije ruimte zoals een serre of koele veranda. Duurt de vorstperiode maar een paar dagen, dan kan je ook de kelder of frisse hal gebruiken.

Vermijd een plaats in de warme woonkamer. Door de warmte willen de planten groeien maar de hoeveelheid licht in de winter is hier niet mee in balans. Kuipplanten als herfstasters of purperklokjes zijn dan wel weer winterhard en mogen mits de juiste bescherming buiten blijven.

Winterharde kuipplanten

Planten beschermen tijdens de winterKuipplanten kan je wikkelen in een vlies, noppenfolie of ander isolatiemateriaal. Heb je dit niet in huis dan kan een doos met bladeren ook voldoende werken als isolatie. Bedek daarna de potgrond met sprokkelhout of een kokos afdekring, tenzij er een dikke sneeuwlaag op ligt (wat even isolerend werkt als het hout). Ook de takken kan je beschermen met een plantenhoes.

Niet-winterharde planten

Planten die niet zo houden van een koud klimaat zijn exotische planten zoals citrusplanten, stokrozen, de olijfboom en dwergdadelpalm. De minimum temperatuur die ze nog net aan kunnen is 5°C maar minder hoeft het niet te zijn. Worden deze temperaturen 's nachts en/of overdag niet meer gehaald, verhuis de plant dan naar een winterverblijf. Een plaats waar het niet kouder dan 5°C wordt en dus ook vorstvrij is (serre, kelder, onverwarmde plaats in huis,..). Hou rekening met voldoende daglicht.

Bladverliezende planten, fuchsia's en acasia's kunnen in het donker overwinteren, mits ze sterk gesnoeid zijn. Lopen ook daar de vriestemperaturen onder 0, dan kan je lichtjes gaan bijverwarmen met een (petroleum)kachel of warmtekabel.

Zijn de planten te groot om te verhuizen, dan pak je ze best in met een plantenhoes of ander isolerend materiaal. Plaats stokken in de potgrond ter versteviging en omwikkel vervolgens de hele plant. De plantenhoes kan je onderaan dicht trekken tegen het opwaaien, bij een vlies graaf je een deel vast in de grond.


Beschut tegen regen

De winters zoals we ze ooit kenden zijn tegenwoordig veel zachter en natter geworden. Dit betekent dat planten vaak geen last hebben van kou, maar van te veel vocht. Als de wortels te lang in een natte bodem staan, kan de wortelkluit rotten waardoor de plant zal afsterven nog voor het lente is. Zoek daarom een plekje uit de regen en zorg ervoor dat de bodem van de bloempot is voorzien van drainagegaten, zodat het overtollig water weg kan. Verwijder ook eventuele onderschalen want deze houden de potgrond vochtig tijdens lange periodes van regen. De ideale standplaats is lichtrijk en onder een afdak langs een (tuin)muur. Ook te veel zonlicht kan schade geven aan de plant.

Het temperatuursverschil tussen ijzige nachten en de warme winterzon kan de planten veel schade berokkenen. Controleer om de twee weken of de plant voldoende water heeft. Geef een beetje bij indien er een te kort is en enkel op zachtere dagen.

#5977Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon