menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

Het gazon voorbereiden op de winter

In de winter krijgt ons gazon het hard te verduren. Het is onderhevig aan extreme weersomstadigheden: sneeuwval, lange periodes van vorst, koude noorderwind, extreme regen en afwisselende temperaturen. 

Het gazon veilig de winter door

Door temperaturen onder nul, kunnen er ijskristalen ontstaan in de cellen waardoor het weefsel van het gras beschadigd kan worden. Bij droog en koud weer wordt er water onttrokken aan het gras en dit kan niet voldoende aangevuld worden door de bevroren grond. Zo lijdt de grasmat aan droogteschade. Ook bladeren kunnen een gevaar zijn. Als het grasveld hiermee bedolven is, krijgt het onvoldoende zuurstof, en volgen in het najaar gele en bruine plekken.


Wat kunnen we doen?

Geef het gazon in het najaar de juiste zorgen zodat het goed de winter kan doorkomen. Stimuleer de wortelgroei door het gazon te verticuteren en maai het gazon tot de temperatuur onder de 15°C zakt. Verticuteren maakt de grond los en verwijdert de viltlaag. Er ontstaan smalle sleuven zodat lucht, water en voedingsstoffen opnieuw tot bij de wortels kunnen. Laat bij de laatste maaibeurt het gras ook wat langer. Maai tot 5 à 6 cm ipv 3 à 4 cm.

Zorg ook voor een goede bemesting het hele jaar door. Doe dit in het voorjaar, in de zomer en een laatste keer rond september zodat het gazon de voedingsstoffen nog goed kan opnemen en nog voldoende kan aansterken. Gebruik een langzaamwerkende meststof rijk aan kalium, magnesium en ijzer. Dat bevordert de winterhardheid.

Controleer in het najaar ook de PH waarde. Als deze onder 6,5 ligt, dan heeft het gras kalk nodig. Magnesium- of algenkalk zijn goede opties om de grond vruchtbaar te houden en voorkomt de groei van mos. Kalken doe je best vanaf oktober, na de herfstbemesting.
Ruim ook afgevallen bladeren op. Het gazon krijgt onder het bladerdek te weinig licht en het is tevens een broeihaard voor schimmels. Verzamel de bladeren met een hark of een bladzuiger. Fijngesnipperde bladeren kan je verwerken als compost of als mulchlaag in de border.

afgevallen bladeren harken voor een gezond gazon

Kale plekken in het gazon kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: spelende kinderen, intensief belopen, langdurige droogte tijdens de zomer,… Bijzaaien kan dan noodzakelijk zijn. Om het graszaad te laten ontkiemen is een minimale bodemtemperatuur nodig van 10°C. Dit kan doorgaans vanaf april tem oktober maar best in het voorjaar of het vroege najaar. Dan is er voldoende neerslag om het gras te laten groeien.

#5607Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).