Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/winterbescherming_palmbomen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Winterbescherming palmbomen van wortel tot groeipunt

Winterbescherming palmbomen

Er zijn steeds meer tuinliefhebbers die in hun tuin palmen aanplanten. Zo genieten ze het hele jaar door van de aangename vakantiesfeer die deze mooie palmbomen met zich meebrengen. Terwijl vele inheemse planten hun bladeren voor de winter laten vallen en hun sapstroom in rust gaat, blijven exotische planten wintergroen. Daardoor zullen ze gedurende de koude periodes hun bladeren van vocht moeten blijven voorzien en moet de sapstroom op gang blijven. De verdamping kunnen we wel doen dalen door ervoor te zorgen dat de uitdrogende wind niet rechtstreeks op de bladeren blaast. Daarvoor wikkel je de planten best in met een vijf tot zes laagjes vliesdoek. Elke laag bevat op zijn beurt een luchtlaagje dat isolerend werkt. Gebruik zeker geen plastiek of noppenfolie. Deze laten te weinig lucht door wat vochtopstapeling en schimmels in de hand werkt.

Hoe goed of minder hard je de palmen moet beschermen hangt uiteraard ook af van de vorstbestendigheid van de soort in kwestie:

Vorstbestendigheid Palmsoort  
0°C Bismarckia nobilis Kan geen vorst verdragen. Binnen als kuipplant overwinteren.
- 5°C Washingtonia robusta en W. filifera Best als kuipplant overwinteren.
- 7°C Brahea Beschermen tegen vocht en groeispeer goed inpakken.
- 7°C Phoenix Canariënsis en Dactylifera Beschermen tegen vocht.
-10°C Butia capitata Mits bescherming, vooral tegen vocht.
-10°C Thrithrinax Zeer gevoelig voor vocht. Heeft nood aan zeer goed gedraineerde grond.
-12°C Brahea armata Zeer mooie palm met zilver blauw blad.
-12°C Jubaea chilensis (honingpalm) Groeispeer inpakken tegen vocht en op goed gedraineerde grond.
-12°C Nannorrhops Zeer gevoelig voor teveel vocht. Best niet in vollegrond overwinteren.
-12°C Trithrinax campestris (blauwe dadelpalm) Zeer goed gedraineerde grond en volle zon.  
-15°C Chamaerops humilis Makkelijk te houden betaalbare palm.
-18°C Trachycarpus fortunei en T. wagnerianus Zeer makkelijke en goed vorstbestendige palm.
-20°C Nannorrhops ritchiana 'Silver' Zeer winterharde palm.
-23°C Rhapidophyllum Hystrix Meest vorstbestendige palm.

Zoals uit bovenstaande tabel blijkt zijn er veel palmsoorten die heel wat graden vorst kunnen verdragen mits een goed gedraineerde standplaats. Hoe jonger de palmen hoe meer vorstbescherming ze nodig hebben. De standplaats is uiteraard van zeer groot belang. Het is duidelijk dat een plant in het midden van een open veld veel meer uitdrogende, schrale wind zal moeten doorstaan dan eenzelfde palm die in een goed gedraineerd stadstuintje staat tegen een naar het zuiden gerichte muur. De palm die in het open veld staat zal bij -10°C meer vorstschade oplopen, dan de palm in het stadstuintje bij -15°C.

Voor Trachycarpus is bij normale winters weinig tot geen bescherming nodig. Voor andere soorten dien je winterbescherming aan te brengen. De vorstbescherming breng je aan vanaf dat de temperatuur circa 5 °C boven de indicatieve vorstbestendigheid ligt van uw palmsoort. Bv. een Chamaerops humilis heeft een vorstbestendigheidstemperatuur van -15°C. De vorstbescherming breng je aan vanaf -10°C.


Winterbescherming bij Trachycarpus

Het beschermen begint reeds bij de voet van de plant. De wortels mogen immers niet bevriezen, want dan kunnen de planten helemaal geen vocht meer opnemen waardoor ze zullen vriesdrogen en afsterven. Voorzie daarom de bodem van een laag organisch materiaal dat isolerend werkt tegen de vrieskou. Hiervoor komen stro, bladeren, dennentakken, compost, paardenmest of andere stalmest op strobasis of zelfs een laag boomschors in aanmerking.

De bladkroon kun je tegen de vorst beschermen door deze bij elkaar te binden. Hiermee bescherm je vooral de groeipunt ook groeispeer genoemd die zo droog mogelijk moet blijven. Deze groeispeer waaruit de nieuwe bladeren groeien, moet je extra beschermen met vliesdoek of jutedoek. Toch moet dit tijdens warmere dagen even gelucht worden zodat de groeipunt niet kan rotten.

Een goede beschermingsmethode is dmv van een verwarmingskabel in combinatie met vliesdoek of jute de stam te omwikkelen tot in de buurt van de groeispeer. Het blad kan dan nog wel schade oplopen, maar de palm zal altijd overleven doordat de groeipunt intact blijft. Pas na het opbinden van de bladeren komt dan de stam aan de beurt om deze in te pakken met jutedoek, vliesdoek of rietmatten. Je kunt tussen de doeken ook stro voegen als extra isolatie.

#3211