menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 21 april 2024

Maak de tuin in de winter aantrekkelijk

Vogels voederen in de tuin

De winter wordt veelal gezien als een beetje een saai tuinseizoen. Weinig werk in de tuin en volop uitkijken naar de lente. Uiteraard bestaan er geen saaie tuinseizoenen en kunnen we ook tijdens de winter genieten van aantrekkelijke tuintaferelen. Enkele taferelen worden voor ons gemaakt, denk maar aan een volledig besneeuwde of berijmde tuin. Andere taferelen maken we zelf, een voedertafel  vol kleurrijke tuinvogels of bloempotten en bakken vol interessante winterplanten.

Imperate cylindrica ‘Red Baron’'Het aantrekkelijke rode gras Imperate cylindrica ‘Red Baron’ bijvoorbeels is een echte eyecatcher tijdens de winter.
Op beschutte plaatsen is deze soort goed winterhard en op zijn best in combinatie met de winterse zon.

Ook Carex spreidt al zijn leuke karakteristieke kenmerken ten toon in de wintermaanden. Deze groenblijvende vaste planten hebben groene, bonte of bronskleurige krullende bladeren en blijven de volledige winter aantrekkelijk.

Of wat dacht je van Gaultheria procumbens (Bergthee), deze leuke wintergroene dwergheester is uitermate geschikt voor bloembakken en draagt prachtige grote rode bessen.

Viooltjes (Viola) bloeien doorgaans doorheen de winter  en brengen wat extra kleur in de tuin of in bloembakken waar nodig. Hun gele, kastanjebruine, witte of paarse bloemen vullen onze potten en verdwijnen pas bij de aller slechtste weersomstandigheden.
Ze herleven echter in het voorjaar en bloeien nog door tot in de zomer. Ook miniatuur cyclamen zijn zeer aantrekkelijke goed bloeiende potplantjes die de wintertuin, zij het op een beschutte plaats, kunnen opfleuren.


Skimmia ‘Rubella’ is een zeer betrouwbare winterharde eyecatcher in bloempotten tijdens de winter. Het blinkende leerachtige donkergroene blad staat mooi in contrast met de roze trosvormige bloembotten doorheen de winter. Zeer mooi in combinatie met winterheide (Erica carnea). Deze wintergroene dwergstruik wordt maximaal 30 cm hoog en geeft tuinen, bloembakken en potten kleur tijdens de winter en het vroege voorjaar. ‘Winter Beauty’ is een mooie variëteit die in december, januari en februari bloeit. De bloemen zijn kleurrijk donkerpaars tot wit.
Nieuw -  Zeelands vlas of Phormium tenax is een leuke wintergroene architecturale soort met gestreepte bladeren in roze, paars of bronsachtige tinten.

Skimmia en GaultheriaSkimmia en Gaultheria

Tussen al deze planten vormt Ajuga reptans de geschikte winterharde bodembedekker. De afgeronde paarse of bonte bladeren verspreiden zich snel , de plant kreeg daarom de naam ‘kruipend zenegroen’. De bloeikleur is blauw tot paars naargelang de variëteit.

Uiteraard kennen we de hemelsleutel in verschillende verschijningsvormen. Sedum soorten vormen de perfecte winterdisplay en zijn goed winterhard. Er zijn lage en hoge donkere en lichtere soorten. Een leuke plant met weinig bodemeisen die de late herfst opfleuren met bloemschermen en voor een decoratief winterbeeld zorgen.

Terug naar boven icoon