
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/geef_jouw_kamerplanten_een_opknapbeurt_na_de_winter
Om kamerplanten gezond te houden is het belangrijk te weten wat hun individuele nood is aan licht, water en luchtvochtigheid. Niet alle planten stellen dezelfde eisen en kunnen dus niet eender waar in huis worden neergeplant. Door een verkeerde standplaats kan het zijn dat de plant zich niet goed voelt en zich dus niet verder zal ontwikkelen. Teveel of te weinig licht, teveel of te weinig water, een te droge lucht kunnen planten laten wegkwijnen. Als je van jouw kamerplanten houdt, dan is dit natuurlijk het laatste wat je wilt!
Planten kunnen het in de lente en de zomer wel naar hun zin hebben maar door een verandering van licht in de woonkamer en een te lage luchtvochtigheid kunnen deze ideale omstandigheden, plots niet meer volstaan. In de winter zijn de dagen korter, is het vaak donkerder in huis of hebben ze het niet zo naar hun zin omdat de verwarming voor te grote temperatuurschommelingen zorgt. In een onverwarmde ruimte kan het dan weer te koud voor ze zijn. De winter is vaak een moeilijke periode. Veel planten komen in een soort van winterrust. Problemen van gekrulde bladeren, verdroogde of gele bladeren kent iedereen die kamerplanten heeft en hoe meer planten, hoe meer zorgen. Voelen ze zich goed, dan krijg je er des te meer groene warmte voor in de plaats!
De winter is nog niet voorbij, ook nu nog kan je een te lage luchtvochtigheid opvangen door waterbakjes aan de radiator te hangen. Bepaalde planten houden ervan om beneveld te worden met de plantenspuit maar spuit nooit op de bloemen. Zorg er ook voor dat de planten niet te dicht bij de radiator staan en dat de bladeren zeker de verwarming niet raken. Voorkom ook te grote temperatuurschommelingen.
Planten hebben in het najaar minder behoefte aan water. Controleer altijd als de grond droog genoeg is voordat je ze water geeft. Teveel water kan leiden tot wortelrot. Cactussen en vetplanten kunnen vanaf november tot eind februari zelfs helemaal zonder water, behalve in de winter bloeiende soorten. Deze geef je om de 2 weken water tot ze stoppen met bloeien. Ook Sansevieria’s kunnen een hele tijd zonder water.
Na deze moeilijke periode verdienen jouw groene vrienden best wel wat extra zorgen en aandacht. Met veel liefde komen ze er beslist terug bovenop.
Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies
Zoeken op...: serre - dahlia - kippenhok - potgrond - regenton - vliesdoek - plantenbak - compost - kweekbak - bloempot - lavendel - zonnebloem - snoeischaar - planten - rozen