menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 20 juni 2024

Geef jouw kamerplanten een opknapbeurt na de winter

Kamerplanten kunnen het in de lente en de zomer wel naar hun zin hebben maar door verandering van licht in de woonkamer en een te lage luchtvochtigheid kunnen deze ideale omstandigheden plots niet meer volstaan. In de winter zijn de dagen korter, is het vaak donkerder in huis of hebben ze het niet zo naar hun zin omdat de verwarming voor te grote temperatuurschommelingen zorgt. In een onverwarmde ruimte kan het dan weer te koud voor ze zijn. De winter is vaak een moeilijke periode. Veel planten komen in een soort van winterrust. Problemen van gekrulde, verdroogde of gele bladeren kent iedereen die kamerplanten heeft en hoe meer planten, hoe meer zorgen... Maar geen nood, met onze tips vallen ze zeker nog te redden!

Kamerplanten na de winter

Om kamerplanten gezond te houden is het belangrijk te weten wat hun individuele nood aan licht, water en luchtvochtigheid is. Niet alle planten stellen dezelfde eisen en kunnen dus niet eender waar in huis worden neergezet. Door een verkeerde standplaats kan het zijn dat de plant zich niet goed voelt en zich dus niet verder zal ontwikkelen. Te veel of te weinig licht, te veel of te weinig water en een te droge lucht kunnen planten laten wegkwijnen. Als je van jouw kamerplanten houdt, dan is dit natuurlijk het laatste wat je wilt!

Verzorging tijdens de winter

Zolang de verwarming aanstaat kan je een te lage luchtvochtigheid opvangen door waterbakjes aan de radiator te hangen. Zorg altijd voor een goede verluchting van de ruimte want dat helpt nog beter om de luchtvochtigheid op peil te houden. Bepaalde planten houden ervan om beneveld te worden met een plantenspuit maar spuit nooit op de bloemen. Planten staan bij voorkeur niet te dicht bij de radiator en de bladeren mogen zeker de verwarming niet raken. Voorkom ook te grote temperatuurschommelingen.

Planten hebben in het najaar minder behoefte aan water. Controleer altijd of de grond droog genoeg is voordat je ze water geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Cactussen en vetplanten kunnen vanaf november tot eind februari zelfs helemaal zonder water, behalve soorten die in de winter bloeien. Deze geef je om de 2 weken water tot ze stoppen met bloeien. Ook sansevieria’s kunnen een hele tijd zonder.


Nieuw leven na de winter

Na deze moeilijke periode verdienen jouw groene vrienden best wel wat extra zorgen en aandacht. Met veel liefde en onze tips komen ze er beslist terug bovenop:

 • Gele en droge bladeren verwijderenCactussen en vetplanten mogen vanaf maart geleidelijk aan terug water krijgen.
 • Wanneer de dagen wat langer worden en je ziet dat de plant nieuwe bladeren aanmaakt, mag je ze wat meer water geven, uiteraard volgens de behoefte van de plant zelf. Tropische planten hebben een grotere behoefte aan vocht en geef je best twee keer per week water maar check altijd eerst de grond!
 • De groeiperiode loopt van maart tot september. Geef jouw planten na de winter voeding om ze terug energie te geven om te groeien. Ze halen voeding uit potgrond maar na enkele weken of maanden raken de voedingsstoffen in de potgrond op. Te weinig voeding kan de plant uitputten en de bloei verminderen. Op tijd en stond de juiste voeding geven is goed voor ze. Vloeibare voeding is makkelijk te doseren en toe te dienen met het gietwater.
 • Verwijder verdroogde bladeren en controleer op ziekten.
 • Verwijder het stof van de bladeren met een licht vochtige doek. Het stof vormt een lichtbarrière waardoor planten minder licht kunnen absorberen en dus moeilijker aan fotosynthese kunnen doen. Gevolg is dat de bladeren minder zullen glanzen en planten er niet zo fris meer uitzien. Doe dit voorzichtig en zorg dat je ze niet beschadigt. Voor fragile en kleine bladeren kan je ook een katoenen handschoen gebruiken. 
 • Planten zoals varens, graslelie en dracanea mag je ook voorzichtig afspoelen onder de douche maar doe dit niet met jouw sansevieria of pannenkoekenplant. Ook andere soorten met dikke wasachtige of behaarde bladeren mogen niet onder de douche!
  Doe dit best 's morgens zodat de bladeren tijd hebben om op te drogen. Gebruik hiervoor geen ijskoud water maar eerder lauwwarm zodat het voor de planten aangenaam aanvoelt. 
 • Na het afstoffen kan je de bladeren van groene planten en vooral deze met grote bladeren inspuiten met een bladglansmiddel. Het vermindert kalkvlekken en voorkomt dat stof zich opnieuw vasthecht. Doe dit niet bij vetplanten, varens, planten met behaarde bladeren en zeer jonge planten. 
 • Zie je kleine vliegjes opvliegen als je de planten water geeft, dan kan je bijna zeker zijn dat je last hebt van rouwvliegen. Plaats gele lijmplaatjes in jouw potten of bestrijd ze met aaltjes om schade aan jouw kamerplanten te voorkomen.

Kamerplanten verpotten

Is jouw groene vriend uit zijn pot aan het groeien, dan wordt het nu stilaan tijd om hem te verplanten. Dit kan je zien als de wortels aan de onderkant uit de pot komen of aan de bovenkant uit de pot groeien. Verpotten kan het hele jaar door maar de beste periode is aan het begin van de groeiperiode in maart. Dan wordt de groei extra gestimuleerd dankzij de grotere groeiruimte en nieuwe potgrond. Verpotten doe je doorgaans elke 2 à 3 jaar. Ook pas aangekochte planten en zieke planten kan je best nieuwe potaarde geven en eventueel snoeien. Het resultaat is dat je plant gezonder en mooier wordt! 

 • Kamerplanten verpottenKies niet zomaar een pot. Een te grote pot zorgt ervoor dat de plant het gietwater niet optimaal kan opnemen en dat het water zich onderaan zal opstapelen waardoor de grond te lang nat blijft. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is.
 • Zorg bij het verpotten voor voldoende drainage. Heb je geen pot met een afwateringsgat, leg dan een laag grind of hydrokorrels op de bodem. Ecopots heeft een ruim assortiment bloempotten en plantenbakken waarbij stijlvol design, duurzaamheid en functionaliteit optimaal worden gecombineerd.
 • Voor de meeste kamerplanten volstaat universele potgrond of potgrond voor kamerplanten. Door perliet onder de aarde te mengen, krijg je een betere drainage en ontstaat een optimale water- en luchthuishouding. Voor cactussen en vetplanten neem je best specifieke potgrond die een natuurlijke drainage bevordert. Een catustang of stevige handschoenen voorkomt dat je geprikt wordt tijdens het verpotten van cactussen.
 • Tip: haal de plant uit de pot en maak de wortels voorzichtig los, verwijder zoveel mogelijk oude aarde. Probeer tijdens het verpotten de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Plaats de oude pot in de nieuwe en vul met potgrond. Druk de ruimte tussen de oude en nieuwe pot goed aan. Als je de oude pot nu verwijdert, ontstaat een opening waarin de plant perfect past. Dit maakt het verpotten een stuk makkelijker! Vul verder aan met potgrond tot de plant stevig in de pot staat.
 • Let zeker op de staat van de plantenwortels als je aan het verpotten bent want die vertellen heel veel over de gezondheid van jouw plant. Zijn ze gezond dan hebben ze doorgaans een witte of bruine kleur en voelen ze stevig aan. Wortels die zijn verschrompeld of afgestorven, mag je verwijderen/wegknippen. Zijn de wortels eerder snotterig dan heeft jouw plant te kampen met wortelrot. Een teveel aan water is vaak de oorzaak hiervan. Haal ook deze weg. 

#5851Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).