Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/geef_jouw_kamerplanten_een_opknapbeurt_na_de_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 30 november 2022

Geef jouw kamerplanten een opknapbeurt na de winter

Kamerplanten kunnen het in de lente en de zomer wel naar hun zin hebben maar door verandering van licht in de woonkamer en een te lage luchtvochtigheid kunnen deze ideale omstandigheden, plots niet meer volstaan. In de winter zijn de dagen korter, is het vaak donkerder in huis of hebben ze het niet zo naar hun zin omdat de verwarming voor te grote temperatuurschommelingen zorgt. In een onverwarmde ruimte kan het dan weer te koud voor ze zijn. De winter is vaak een moeilijke periode. Veel planten komen in een soort van winterrust. Problemen van gekrulde bladeren, verdroogde of gele bladeren kent iedereen die kamerplanten heeft en hoe meer planten, hoe meer zorgen... Maar geen nood, ze vallen nog te redden!

Kamerplanten brengen sfeer in de woonkamer

Om kamerplanten gezond te houden is het belangrijk te weten wat hun individuele nood is aan licht, water en luchtvochtigheid. Niet alle planten stellen dezelfde eisen en kunnen dus niet eender waar in huis worden neergezet. Door een verkeerde standplaats kan het zijn dat de plant zich niet goed voelt en zich dus niet verder zal ontwikkelen. Teveel of te weinig licht, teveel of te weinig water, een te droge lucht kunnen planten laten wegkwijnen. Als je van jouw kamerplanten houdt, dan is dit natuurlijk het laatste wat je wilt!

Verzorging tijdens de winter

De winter is nog niet voorbij, ook nu nog kan je een te lage luchtvochtigheid opvangen door waterbakjes aan de radiator te hangen. Zorg ook voor een goede verluchting van de ruimte want dat helpt nog beter om de luchtvochtigheid op peil te houden. Bepaalde planten houden ervan om beneveld te worden met de plantenspuit maar spuit nooit op de bloemen. Zorg er ook voor dat de planten niet te dicht bij de radiator staan en dat de bladeren zeker de verwarming niet raken. Voorkom ook te grote temperatuurschommelingen.

Planten hebben in het najaar minder behoefte aan water. Controleer altijd als de grond droog genoeg is voordat je ze water geeft. Teveel water kan leiden tot wortelrot. Cactussen en vetplanten kunnen vanaf november tot eind februari zelfs helemaal zonder water, behalve in de winter bloeiende soorten. Deze geef je om de 2 weken water tot ze stoppen met bloeien. Ook sansevieria’s kunnen een hele tijd zonder.


Nieuw leven na de winter

Na deze moeilijke periode verdienen jouw groene vrienden best wel wat extra zorgen en aandacht. Met veel liefde komen ze er beslist terug bovenop.

 • Cactussen en vetplanten mogen vanaf maart geleidelijk aan terug water krijgen.
 • Wanneer de dagen wat langer worden en je ziet dat de plant nieuwe bladeren aanmaakt, mag je ze wat meer water geven, uiteraard volgens de behoefte van de plant zelf. Tropische planten hebben een grotere behoefte aan vocht en aan één keer water per week hebben ze meestal niet genoeg.
 • Verplanten van kamerplantenDe groeiperiode loopt van maart tot september. Geef jouw planten na de winter voeding om ze terug energie te geven om te groeien. Ze halen voeding uit potgrond maar na enkele weken of maanden raken de voedingsstoffen in de potgrond op. Te weinig voeding kan de plant uitputten en de bloei verminderen. Op tijd en stond de juiste voeding geven is goed voor ze. Vloeibare voeding is makkelijk te doseren en toe te dienen met het gietwater.
 • Verwijder verdroogde bladeren en controleer op ziekten.
 • Is jouw groene vriend uit zijn pot aan het groeien, dan wordt het nu stilaan tijd om hem te verplanten. Dit kan je zien als de wortels aan de onderkant uit de pot komen of aan de bovenkant uit de pot groeien. Verpotten kan het hele jaar door maar de beste periode is aan het begin van de groeiperiode in maart. Dan wordt de groei met meer groeiruimte en nieuwe potgrond extra gestimuleerd. Verpotten doe je doorgaans elke 2 à 3 jaar. Ook zieke planten kan je best nieuwe potaarde geven en eventueel snoeien.
 • Zorg bij het verpotten voor voldoende drainage. Heb je geen pot met een afwateringsgat, leg dan een laag grind of hydrokorrels op de bodem.
 • Verwijder het stof van de bladeren met een licht vochtige doek. Het stof vormt een lichtbarrière waardoor planten minder licht kunnen absorberen en dus moeilijker aan fotosynthese kunnen doen. Gevolg is dat de bladeren minder zullen glanzen en planten er niet zo fris meer uitzien. Doe dit voorzichtig en zorg dat je ze niet beschadigt. Voor fragile en kleine bladeren kan je ook een katoenen handschoen gebruiken. 
 • Planten zoals varens, graslelie en dracanea mag je ook voorzichtig afspoelen onder de douche maar doe dit niet met jouw sansevieria of de pannenkoekenplant. Ook andere soorten met dikke wasachtige of behaarde bladeren mogen niet onder de douche!
  Doe dit best 's morgens zodat de bladeren tijd hebben om op te drogen. Gebruik hiervoor geen ijskoud water maar eerder lauwwarm zodat het voor de planten aangenaam aanvoelt. 
 • Na het afstoffen kan je de bladeren van groene planten en vooral deze met grote bladeren inspuiten met een bladglansmiddel. Het vermindert kalkvlekken en voorkomt dat stof zich opnieuw vasthecht. Doe dit niet bij vetplanten, varens, planten met behaarde bladeren en zeer jonge planten. 

Kamerplanten

#5851Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon