Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplanten_die_weinig_licht_nodig_hebben_

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 10 augustus 2022

Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

De aankoop van kamerplanten gebeurt nog wel eens impulsief. We laten ons graag verleiden door de groene oase op de afdeling van de kamerplanten in het plaatselijk tuincentrum. Daar staan planten altijd op hun best maar thuis zijn de omstandigheden vaak minder ideaal en zetten we de plant soms neer op een plaats waar hij zich niet goed voelt. Elke soort stelt zijn eigen voorwaarden op gebied van zonlicht, luchtvochtigheid en waterbehoefte maar hier wordt niet altijd rekening mee gehouden.

Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

We zoeken meestal een plekje in huis waar de kamerplant best tot zijn recht komt zonder te denken aan de behoeftes van de plant zelf. Eigenlijk moeten we omgekeerd te werk gaan. Je kiest eerst een plek waar je een plant wenst en je kiest dan een plant in functie van de lichtomstandigheden van die plaats. Is dit een plek in de schaduw dan moet je specifiek op zoek gaan naar een plant die weinig licht nodig heeft om te groeien. En ja hoor, gelukkig zijn er ook planten die groeien met indirect zonlicht.


Kamerplanten die liever niet in de spotlights staan

  • Dracaena warneckei (drakenbloedboom): staat liefst niet in de volle zon maar eerder op een plek in halfschaduw of schaduw. Het is een plant met spitse langwerpige bladeren die naar boven groeien. Oorspronkelijk komt de plant uit Afrika. Hij vraagt dus weinig water en is heel gemakkelijk om te onderhouden. Perfect voor mensen die de planten wel eens vergeten water te geven.
  • Polyscias fabian: de plant komt oorspronkelijk voor in de jungles van Afrika en Azië waar de plant kan uitgroeien tot een boom. Hij krijgt ook wel eens de naam Aralia. Voor het welzijn van deze plant is de juiste standplaats heel belangrijk. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid en tijdens de zomermaanden dient de grond altijd vochtig te zijn. Wat minder water in de winter kan geen kwaad. De bladeren mogen ook nu en dan besproeit worden wat ook helpt tegen ongedierte. De plant staat bij voorkeur op een plek in de halfschaduw met een paar uren indirect zonlicht per dag.

Calathea - Maranta Leuconeura

  • Calathea: heeft de eigenschap om zijn bladeren 's avonds te sluiten. Hij zorgt met zijn mooie bladeren met gekleurde patronen voor een echte tropsiche sfeer. De onderzijde van de plant is vaak paarskleurig. Het is een plant die wat meer onderhoud vraagt en niet zo makkelijk te houden is. Van nature groeit hij in de onderlaag van de jungle. Hij houdt dus niet van direct zonlicht maar staat bij voorkeur op een plek in de schaduw. Direct zonlicht verbrand het blad. De grond moet ook altijd vochtig zijn. Als de plant te wenig water krijgt, verdrogen de bladeren snel.
  • Maranta Leuconeura (tiengebodenplant): een bijzondere hippe plant die net zoals de Calathea 's avonds zijn blaadjes naar binnen vouwt. Opvallend zijn de groene bladeren met roze strepen. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-Amerika, een plant die in de halfschaduw mag staan en in de winter liefst op een lichte plek weg van direct zonlicht. Regelmatig water geven is ook noodzakelijk om de plant in topconditie te houden.

Philodendron Xanadu - Scindapsus Epipremnum

  • Philodendron Xanadu: de plant valt op door zijn gekartelde bladeren die iets weg hebben van een eikenblad. De bladeren groeien aan lange stengels. De plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika en staat dus liever in de schaduw dan in de volle zon. Laat de plant niet in het water staan want dat kan tot wortelrot leiden. Een plant die wel wat ruimte vraagt en eerder geschikt is voor grotere ruimtes. Ook ideaal als bureauplant.
  • Scindapsus Epipremnum: een makkelijk plant die weinig eisen stelt. Zelfs op een plek in de schaduw zal hij het jarenlang goed doen.  De ideale huisgenoot als je geen groene vingers hebt. De plant is met zijn doorgaans gespikkelde bladeren best wel decoratief. Hij zuivert de lucht goed en is dus ook geschikt voor de slaapkamer, badkamer of als bureauplant. 

Voor elke ruimte is er een geschikte plant te vinden maar niet elke plant is geschikt om eender waar te plaatsen. Iets om bij stil te staan als je van plan bent om een kamerplant te kopen. 

#5860Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon