Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/welke_kamerplanten_zijn_diervriendelijk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 3 december 2022

Welke kamerplanten zijn diervriendelijk?

Bijna iedereen houdt van wat groen in huis omdat kamerplanten het interieur pimpen en meer energie geven. Bovendien zuiveren ze gratis en voor niks de lucht die we dagelijks in- en uitademen. Lopen er huisdieren in de woonkamer rond dan maken we ons tegelijkertijd vaak zorgen. Wat als de plant giftig is? Is de plant schadelijk voor mijn hond of kat als ze er van eten? Een bezorgdheid die terecht is want heel wat planten en vooral bloeiende kamerplanten zijn giftig. Niemand wil dat zijn huisdier ziek wordt door het eten van een schadelijke plant of gekwetst raakt door het omstoten van de pot.

Huisdieren en kamerplanten

Wij helpen jou graag verder met de keuze van de geschikte plant voor jouw geliefde viervoeter en geven ook wat tips mee om te voorkomen dat jouw huisdier planten aanziet als een speeltje.

Tips om problemen te voorkomen:

  • Het ene huisdier is het andere niet. Veel hangt af van het karakter en de leeftijd van het dier wat zal bepalen of jouw hond of kat geneigd is om van planten te eten. Bepaalde dieren kijken er niet naar om terwijl anderen er niet kunnen afblijven. Heb je hier slechte ervaringen mee, informeer dan best bij de aankoop van een nieuwe plant als deze al dan niet niet giftig is.
  • Ook de keuze van de pot is belangrijk.Huisdieren die zich vervelen, zullen sneller planten aanzien als een soort van tijdverdrijf. Zoek dus alternatieven om jouw viervoeter van de planten weg te houden. Voorzie speelgoed en las dagelijks een moment in om intens met jouw dier te spelen of te gaan wandelen. Dat versterkt ook de band tussen jullie beiden. Dieren die niet naar buiten kunnen en vaak alleen zitten hebben meer nood aan verstrooiing.
  • Niet alleen de keuze van de plant is belangrijk, ook de standplaats en de pot. Gebruik zwaardere potten die niet kunnen vallen en plaats geen potten op smalle rekjes of op een onstabiele voet die omgestoten kunnen worden door een klimmende kat of een speelse hond.
  • Katten hebben behoefte aan wat groen om hun spijsvertering te bevorderen. Voorzie dus altijd vers kattengras of kattenkruid om te voorkomen dat ze zich tegoed doen aan de kamerplanten.


Vijf diervriendelijke kamerplanten


Chlorophytum - Calathea - Howea

  1. Chlorophytum comosum: ook wel graslelie genoemd is uitermate geschikt voor katten. Komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is bijzonder sterk. De geelgroene, smalle bladeren hangen naar beneden. Ideaal dus voor hangpotten. Hij staat niet graag op een plaats in de volle zon maar liever in halfschaduw of schaduw. Hij houdt wel van een vochtige grond en groeit met de juiste zorgen bijzonder snel. De plant is niet giftig en kan zelfs een vervanging zijn voor kattengras al is dat misschien niet bevorderlijk voor het uitzicht van de plant.
  2. Calathea: alle 300 soorten die onder deze familie vallen, zijn niet giftig en geschikt voor dierenvrienden. Met hun retro look zijn ze dan ook nog eens heel hip. Hun bladeren zijn tweekleurig en hebben één voor één een unieke uitstraling. De plant is afkomstig uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazone gebied. Het bijzondere aan de plant is dat hij ’s avonds zijn bladeren sluit om ze ’s morgens terug te openen. De plant vraagt wel wat zorgen en houdt van een vochtige bodem maar geef liever regelmatig kleinere hoeveelheden dan 1 keer in de week heel veel water. De bladeren besproeien zal de plant gezond houden. Zet hem op een plaats zonder direct zonlicht maar bij voorkeur aan een raam op het noorden.
  3. Howea forsteriana: sommige palmsoorten zijn giftig maar de Kentiapalm niet. Een plant die weinig eisen stelt en zich vrijwel op elke plekje in huis comfortabel voelt. Ze wordt vrij groot en is een eyecatcher in het interieur. De waterbehoefte is afhankelijk van de standplaats en de grootte van de plant. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar geef ook geen water als de grond nog nat aanvoelt.
  4. Hibiscus: veel bloeiende planten zijn giftig of hebben puntige doornen. Een uitzondering is de Hibiscus, ook wel Chinese roos genoemd. De plant is niet giftig een geeft met zijn prachtige bloemen een tropische sfeer aan jouw woonkamer. De bloemen heb je in verschillende kleuren en bepaalde variëteiten hebben zelfs dubbele bloemen. Elke bloem bloeit een 3 à 5 tal dagen waarna je de bloem best verwijdert uit de plant om nieuwe bloei te stimuleren. De plant heeft behoefte aan veel water. Zorg er dus voor dat de grond altijd vochtig is maar voorzie ook een goede drainage. Zet de plant op een lichte plek maar niet de hele dag in de volle zon.
  5. Beaucarnea: een prachtige kamerplant met een bijzonder uiterlijk die zijn oorsprong vindt in Mexico. Zijn Nederlandse naam “olifantenpoot” heeft hij te danken aan de verdikking in de stam die de plant gebruikt als waterreserve. Het is dus een plant die lang zonder water kan en makkelijk te verzorgen is. De plant groeit vrij langzaam. Plaats de planten op een lichte plaats maar niet in de volle zon. In de zomer kan hij zelfs naar buiten maar zet hem ook daar niet in de volle zon.

Verzorging van de planten

Eens je de geschikte plant hebt gevonden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Kamerplanten hebben nu en dan behoefte aan voeding en meststof. Ook dit kan gevaarlijk zijn voor huisdieren. Gebruik nooit gekorrelde meststof of staafjes die in aarde blijven zitten om te voorkomen dat jouw hond of kat dit als lekkernij zal aanzien en ze uit de potgrond haalt.

Gebruik bij voorkeur vloeibare meststof en giet het overtollige water uit de onderschaal weg. Houd ook de huisdieren weg van gieters en emmers met opgeloste meststof of sproeimiddelen.

Kamerplanten verzorgen

#5832Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon