menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 25 april 2024

Orchideeën door de winter: houd ze warm en gezond

Orchideeën zijn de sterren van de vensterbank, maar de winter overleven is geen gemakkelijke opdracht voor deze tropische schoonheden. Hoewel ze ons vaak als vanzelfsprekend lijken, blijft het koude weer voor de orchidee vreemd. Terwijl ze in hun thuisland de hele dag in de zon liggen te bakken, moeten ze bij ons genoegen nemen met slechts een handjevol zonnestralen in de winter. En dan nog geen rekening houdend met een droge verwarmde lucht of koude tocht. Het is dus geen wonder dat veel orchideeën er beroerd aan toe zijn na de winter.

Orchideeën verzorgen in de winter

Orchideeën en winterkwaaltjes

Tekort aan licht

Eén van de grootste uitdagingen waar orchideeën in de winter mee te maken krijgen, is een tekort aan licht. Want zoveel sombere en natte dagen zijn ze van oorsprong niet gewoon. Dit kan leiden tot een afname van bloei en zelfs het in winterslaap gaan van de plant. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je orchidee wakker te houden. Gele of bruine bladeren zijn een teken van te weinig licht. Verwijder ze en geef extra licht door volgende tips:

  • In de zomer is een lichtrijke plaats aan de zuidkant te warm, maar in de winter net ideaal. Verplaats de plant naar een raam waar ze meer zonlicht krijgt. Vanaf mei kan de plant terug naar haar plekje voor de zomer.
  • Is een plek met natuurlijk licht niet mogelijk? Gebruik dan kunstlicht met een speciale plantenlamp of een LED-lamp wat ook helpt bij het fotosyntheseproces.
  • Draai de plant regelmatig zodat alle delen van de orchidee gelijkmatig wordt blootgesteld aan het licht.

Verminder water

Te natte potgrond voorkomen

Houd de orchidee in de winter op een laag vochtdieet want veel water heeft ze nu niet nodig en kan leiden tot wortelrot. Geef alleen water wanneer de potgrond droog aanvoelt, dit kan je checken door met een vinger in de grond te prikken. Doe dit ongeveer één keer per week, vooral bij planten op een warme (zonnige) plek of in de buurt van een radiator. Als je water geeft, gebruik dan lauw water en geef genoeg zodat het substraat volledig doordrenkt is. Laat het overtollige water weglopen via de drainage gaatjes. Zo voorkom je wortelrot en houd je de orchidee gezond.


Te droge lucht

Orchideeën kunnen in de winter moeite hebben met een te droge lucht, die voornamelijk komt door onze verwarming. Van nature zijn orchideeën gewend aan een hoge luchtvochtigheid en door de droge lucht krijgen ze last van spint wat de plantengroei belemmerd. Spint is een soort geelachtige schimmel die op de bladeren van de plant verschijnt. Om de groei van de orchidee te bevorderen en het ontstaan van spint te voorkomen, kan je de luchtvochtigheid rondom de orchidee verhogen door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken of door regelmatig de bladeren van de plant te besproeien met een plantenspuit en water. Of gebruik een orchideeënspray die tot diep in de bladeren bevochtigd. Lees ook wat je kan doen bij andere orchideeënplagen.

Zomerse temperatuur

Orchideeën zijn gewend aan een gematigd tot warm klimaat en hebben een voorkeur voor een kamertemperatuur tussen de 15 en 30 graden Celsius. Al hoeft het bij ons zo warm niet te zijn en is een temperatuur van 23°C voldoende. In de winter kan de temperatuur in huis echter sterk dalen, wat niet ideaal is voor de groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de orchidee een plaatsje te geven waar de kamertemperatuur boven de 15 graden blijft. Het is ook aan te raden om de plant af en toe te verplaatsen naar een kamer waar de temperatuur hoger is, zodat de orchidee in staat is om te blijven groeien. Houd er wel rekening mee dat er soorten orchideeën zijn die een koelere periode nodig hebben. Dit zijn vaak de soorten die in de bergen groeien.

Niet voldoende?

Ondanks je al deze stappen hebt gevolgd, kan het gebeuren dat je orchidee haar bloemen en knoppen begint te verliezen en zich toch terugtrekt in haar winterslaap. Maar geen paniek! Dit is helemaal niet erg voor deze planten. Laat haar gewoon haar gang gaan en geef haar geen extra water of bemesting. Dit kan de plant namelijk schaden. Wees geduldig, want wanneer het voorjaar er aankomt zal je beloond worden met nieuwe knoppen en kleurrijke bloemen die je orchidee weer tot leven zullen wekken!

#6032Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon