menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 mei 2024

Chrysant: zoveel meer dan een kerkhofplant

Chrysant als populaire kerkhofplantDe kerkhoven staan er begin november fleurig bij. Met chrysanten kleuren we de graven en wensen we de overledenen het eeuwige leven toe. De bloemen, die in China als heilig worden aanzien, geven ons rust en een sprankel hoop in moeilijke tijden.

Chrysanten worden doorgaans aanzien als kerkhofplant en worden omwille van dit imago minder vaak in de tuin aangeplant. Nochtans vraagt deze plant weinig onderhoud en schenkt ze ons gedurende de herfstmaanden een overvloed aan bloemen. Op het moment dat de meeste planten in de tuin in rust gaan, geeft de chrysant ons nog een grote variatie aan kleuren. 

Het is een plant die op vele manieren kan worden gebruikt: als snijbloem, als kamerplant, als potplant maar ook als tuinplant. Er bestaan niet winterharde en winterharde soorten zoals bijvoorbeeld Chrysanthemum rubellum met de margrietachtige bloem en Chrysanthemum indicum of bolchrysant. Deze soorten houden van een plekje in de volle zon en van een voedselrijke, goed doorlatende bodem. 

Chrysanten zijn de ideale potplanten die zich goed laten combineren met andere typische najaarssoorten. Plant roze, witte of gele chrysanten samen met bijvoorbeeld de roze tinten van Erica of het frisgroen van klimop. In combinatie met siergrassen zoals Carex geven ze jouw tuin een moderne look.

Chrysanten geven kleur aan de tuin in het najaar

Verzorging

Voor een lange bloei verwijder je best regelmatig uitgebloeide bloemen en zorg je ervoor dat de wortelkluit niet uitdroogt. Winterharde soorten kunnen na de bloei worden afgesneden tot 15 cm boven de grond en uitgeplant in de tuin. Tijdens een vorstperiode kan je de plant afdekken met droge bladeren en takken als isolatie of met een vorsthoes. Je kan de plant ook binnen op een koele en vorstvrije plaats laten overwinteren en dan in mei opnieuw uitplanten in de tuin. Potchrysanten houden niet van volle zon en staan ook liever beschut tegen wind en regen.

Symboliek 

De vaste planten komen van oorsprong uit China waar ze al meer dan 2500 jaar worden gebruikt, niet alleen als sierplant maar ook als geneeskrachtige plant en smaakmaker. De Aziaten gebruiken al eeuwen lang de Chrysanthemum morifolium als medicijn tegen hoofdpijn, duizeligheid en hart- en vaatziekten. Het zou ook helpen om sneller te genezen van griep. De eetbare soorten worden speciaal voor dit doeleinde gekweekt. De soorten die we in de winkel aantreffen zijn niet geschikt voor consumptie. In China en Japan staat de plant bovendien symbool voor een lang en gelukkig leven. Het drinken van chrysantenwijn verzekerde je een goede gezondheid.

De naam chrysant komt uit het Grieks waarbij “chrusos“ goud betekent en “anthemon” bloem. Bij de Grieken werd de plant gezien als een bescherming tegen demonen. Om die reden gebruikten de Grieken de chrysant reeds als grafbloem. Deze traditie wordt nu bij ons verder gezet. 

Chrysanten zijn ook mooi in de tuin

 

#5451Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon