menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

De gemakkelijkste groenten voor je M² moestuin

Eén vierkante meter lijkt klein, maar met een beetje puzzelen kun je over een heel seizoen wel tot 20 verschillende groenten kweken. Hoeveel vakken je in je moestuinbak maakt, bepaal je zelf: 9, 12 of 16. Zorg er alleen voor dat elk vak niet kleiner is dan 30 op 30 centimeter, je groenten hebben wel een beetje ademruimte nodig.

gemakkelijkste groenten voor vierkante metermoestuin

Je allereerste groenten

zaaien in de vierkante meter moestuinIs dit je allereerste moestuintje, begin dan met groenten die snel en zonder veel omkijken groeien: snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes, warmoes, worteltjes, bonen en uien. Makkelijke kruiden zijn bieslook, peterselie en koriander. Kolen vragen al wat meer ervaring, wacht daar nog even mee. Kies vooral groenten die jij en je gezin lekker vinden.

  • Toppers:
    alle bladgroenten (alle soorten salades, spinazie, warmoes, selder, prei...), knollen (wortelen, rode bietjes, radijzen, pastinaak, venkel, ui), lage erwten en struikbonen
  • Voor meer geoefende groene vingers:
    alle soorten kolen
  • Spurtersgroenten:
    voor supersnel resultaat: pluk- en snijsla, rucola en radijsjes oogst je al zo'n 6 weken na het zaaien. Ook spinazie gaat snel. Na de oogst zaai of plant je meteen een tweede portie; geen lege vakken in je vierkante metertuin!
  • Trage groeiers:
    wortelen, pastinaak, rode bieten, ui, prei


Planten of zaaien?

Doorgewinterde tuiniers zaaien al hun groenten zelf, maar met aangekocht plantgoed gaat het een pak sneller en makkelijker. Het is als beginner ook veel motiverender om al in maart frisse slaplantjes in je moestuinbak te zien groeien, in plaats van nog een maand te moeten wachten voor de gezaaide sla een beetje volume heeft. Sommige groenten zoals wortelen, pastinaak en radijzen kun je niet als plantgoed kopen, en moet je altijd zelf zaaien; door hun lange wortel laten ze zich namelijk niet verplanten.

planten in de vierkantemeter moestuin

Oost-Indische Kers

Dit vinden kinderen het leukst!

Een moestuinbak is op zich al leuk maar als je je kinderen vol enthousiasme mee aan het  tuinieren krijgt, is het nog zoveel leuker.

Geef ze als het even kan een eigen vierkante meterbak, een kindermoestuintje in pot of een plantenzak, dat motiveert geweldig. Groenten die snel groeien en die ze lekker vinden en felgekleurde, eetbare bloemen boeien hen het meest.

Radijzen groeien snel (na 6 weken trek je al je eerste radijs uit de grond) en zijn door hun felrode kleur erg aantrekkelijk voor kinderen.

Aardbeien zijn gegarandeerd een succes: planten en even later plukken! Eetbare bloemen zoals viooltjes, madeliefjes, goudsbloemen, Oost-Indische kers groeien gemakkelijk en zijn nog mooi ook.

Doe de bloemen in ijsblokjes, strooi ze over ijs of kinderdessertjes, of in de limonade - wedden dat je kinderen heel trots op 'hun' oogst zijn?

Helaas...

Een vierkante metermoestuin is een fantastische minimoestuin, maar heeft helaas z'n beperkingen. Sommige groenten zoals aardpeer, artisjok, rabarber, courgette, komkommer, pompoen en aardappelen zijn gewoonweg te groot. Ben je toch gek op komkommers, maak dan een tipi van bamboestokken en leid ze de hoogte in, zo kan het wel weer. Aardappelen kun je in zakken kweken, naast je moestuinbak. Voor de meeste mediterrane groenten is het in ons Belgisch nat zomerweer soms gewoon te koud, om goed te kunnen groeien en mooie vruchten te geven. Om tomaten, paprika's, pepers en aubergines te kweken, heb je eigenlijk een serre nodig. In een moestuinbak op een beschut en heel zonnig terras is het het proberen waard. Zorg altijd voor een dakje boven je tomaat, die is heel gevoelig aan water op de bladeren; uit de regen is ze minder vatbaar voor schimmels.

Lees het vorige artikel " Een vierkante metermoestuin? Zo begin je eraan!"
Wil je weten welke groenten in maart al kunnen gezaaid worden? Lees dan " Maart: de eerste groenten!"

#4752Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon