menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 15 november 2025

Bewaartips voor groenten en fruit

Hoe je groenten en fruit bewaart, heeft een grote invloed op hoe lang ze vers blijven. Niet alle groenten horen in de koelkast, en sommige soorten liggen liever niet bij elkaar. Maar wat is nu de beste manier om je verse producten zo lang mogelijk lekker te houden?

Sommige groenten en fruit bewaar je het beste in de lades onderin de koelkast. Zo kun je bijvoorbeeld één lade voor groenten gebruiken en een andere voor fruit. Let op: ligt de groentelade vlak bij de vriezer? Dan is het daar extra koud, en niet alle groenten verdragen die temperatuur. Sommige kun je dan beter op een hoger (of lager) rek leggen.

Welke groenten en fruit mag je in de koelkast bewaren?

Groenten:

  • Wat leg je waar in de koelkast?Andijvie, alle soorten sla, spinazie
  • Asperges: bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek
  • Bloemkool, broccoli
  • Champignons
  • Rode en witte kool: bij voorkeur in de koelkast maar kan ook in de koele berging.
  • Prei
  • Selder
  • Schorseneren
  • Spruitjes
  • Witloof
  • Wortelen: wortelen met loof in de koelkast, bewaarwortelen best in de koele berging.
  • Warmoes: afgesneden warmoes kan je nog een aantal dagen bewaren in een plastiek zak met gaatjes.
  • Vers afgesneden tuinkruiden wikkel je in een licht vochtige theedoek en leg je in een afgesloten zak in de koelkast.

Fruit:

  • Appelen: kan je ook buiten de koelkast bewaren maar in de koelkast blijven ze een drietal weken langer goed. Bewaar ze in een afzonderlijk bak en niet samen met andere groenten en fruit.
  • Aardbeien, druiven, kersen, frambozen en allerlei bessen
  • Peren: niet samen met groenten, appelen en klein fruit
  • Meloen
  • Perziken, nectarinen: als ze rijp zijn kan je ze een paar dagen langer bewaren in de koelkast

Welke groenten en fruit moeten in de koele berging (tussen 8° en 15° C)?

Groenten:

  • Aardappelen bewarenAardappelen: zijn gevoelig aan warmte, licht en water. Bewaar ze op een donkere, droge en koele (tussen 12° en 16° C) plaats.
  • Ajuin
  • Allerlei soorten bonen
  • Courgettes, komkommer: niet samen met tomaten
  • Knolselder: kan in de koelkast maar ook in de koele berging
  • Paprika

Fruit:

  • Appelsienen, citroen en pompelmoes: koel en in een donkere ruimte blijven ze tot wel 14 dagen goed
  • Kiwi’s: niet samen met andere groenten en fruit


Welke soorten bewaar je best op kamertemperatuur?

Bananen bewarenEen beperkt aantal soorten kan je op kamertemperatuur bewaren bijvoorbeeld in de keuken. Let wel op dat je geen groenten en fruit bewaart naast een warmtebron. 

Groenten:

  • Aubergines: niet samen met tomaten
  • Tomaten: niet in combinatie met aubergines, komkommer en courgettes

Fruit: 

  • Avocado: rijpe avocado’s kan je nog een paar dagen in de koelkast bewaren maar als ze nog niet rijp zijn dan hou je ze best op kamertemperatuur.
  • Bananen: kunnen helpen om tomaten te laten rijpen
  • Mango: als hij nog niet rijp is kan je een mango bij voorkeur op kamertemperatuur bewaren. Rijpe mango’s kan je in de koele berging bewaren.

Veel gemaakte fouten:

  1. Bepaalde groenten en fruit zoals tomaten, kiwi’s, bananen en rijpe appelen geven ethyleen vrij. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waaraan bepaalde soorten heel gevoelig zijn. Komkommers, broccoli, aubergines, kolen en champignons kunnen hierdoor sneller bederven.
  2. Tomaten, komkommers en courgettes kunnen aan koudebederf lijden. Bij een lage tempratuur kunnen de cellen stuk gaan waardoor ze smaak verliezen en kunnen rotten. De schil wordt dan zacht en gebobbeld. 
#5422Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon