menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Tips om uw vers fruit en groenten te bewaren

Kan u al geen tomaten meer zien? Heeft u te weinig plaats om alles te stockeren? Eet u al voor de vijfde keer op rij dezelfde groente of fruit? Heeft u uw vers fruit door het overaanbod al verwerkt in yoghurt, confituur of jam? Gelukkig hoeft u niet alles weg te gooien! Er zijn voldoende alternatieven om uw verse oogst langer te bewaren. Op die manier kan u wat later genieten van de verse producten uit uw tuin. De dag van vandaag zijn er steeds meer betrouwbare technieken om fruit en groente langer te bewaren. 

Stockeren

Stockeren is een van de eenvoudigste manieren om uw tuinproducten te bewaren op kamertemperatuur. Knoflook, uien, gedroogde kruiden, ... blijven enkele weken goed. Na het oogsten stoft u best het vuil af en laat u het voor een paar dagen drogen op een oude krant. Laat tussen uw producten een beetje plaats. Leg ze in koele, winderige plaats met direct licht.

Fruit en groenten drogen - kruiden drogen


Drogen

Drogen en dehydrateren kan ook een mogelijk manier zijn om uw voedsel langer te bewaren. U kan bijvoorbeeld de kruiden uit uw tuin afknippen en ze samenbinden aan hun stengels met elastiekjes. Hang ze daarna ondersteboven in een droge, koele plaats voor enkele weken.

Droogoven - groenten en fruit drogen

U kan ook drogen in de oven, dit kan bijvoorbeeld met appels en tomaten. Was ze eerst grondig, snij ze in stukken. U kan bij de appels bijvoorbeeld even onderdompelen in een zoutoplossing van 10 gram per liter om zo de verkleuring tegen te gaan. Op een bakplaat kan u verder drogen in de oven op 120° C voor meerdere uren. Vergeet zeker niet om alles af en toe om te draaien. Via de oven is het moelijk om de groenten of het fruit echt droog genoeg te krijgen, om er zeker van te zijn kan u het voedsel in plastiek zakjes invriezen in de diepvries.

De droogoven is een product dat bedoelt is om dergelijke producten goed te kunnen drogen. Met de droogoven kan u grote aantallen groenten en fruit gemakkelijk drogen, daarna kan u het fruit en groenten nog gedurende enkele maanden bewaren op kamertemperatuur.

Invriezen

Fruit en groenten invriezen - Bevroren aardbeiHet invriezen van voedsel is de gemakkelijkste methode om het langer te bewaren. Het invriezen zorgt ervoor dat de textuur, smaak en kleur van het voedsel zo goed mogelijk bewaard blijft. Invriezen is een ideale manier om bepaalde fruitsoorten en bessen te bewaren. Er is geen enkele methode die hun textuur en smaak zo goed bewaart. Geef ze eerst een grondige wasbeurt en bij grote stukken fruit kan u ze best even opdelen in kleinere deeltjes. Steek ze in plastiek zakjes om ze goed in te vriezen.

U kan ook uw favoriete desserts gemakkelijk invriezen. U kan de desserts het best ongebakken, nog in hun deegvorm, invriezen. Zo kan u ze het best bewaren. Daarna kan u het deeg laten ontdooien en uw dessert bakken. Uw ingevroren deeg blijft ongeveer 3 maanden goed.

 

#4030
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).