Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/heerlijke_groenten_op_de_barbecue

Heerlijke groenten op de barbecue

Tijdens de zomer wordt er heel wat gebarbecued, gezellig samen met vrienden en familie.  Bij de meesten gaat barbecueën samen met grote porties vlees en bij uitzondering nu en dan eens een scampibrochette of een stukje zalm in een papillotte. Meestal worden er wat koude groenten bij geserveerd zoals sla, wat plakjes tomaat, een schijfje komkommer en wat geraspte wortelen met een assortiment aan sausjes om het wat minder saai te maken.
Dat kan best lekker zijn maar het is tijd om eens iets anders te proberen. Een barbecue kan veel meer zijn dan een lap vlees en wat koude groenten.

groenten op de bbq

Verras je gasten met deze originele barbecue tips:

Handige tips ter voorbereiding

  • Bestrijk uw rooster met olie om te voorkomen dat de groenten aan de rooster kleven.
  • Mandjes met een lange, scharnierende handgreep zijn handig om groenten te garen. Vet ze ook goed in.
  • Kleine, kwetsbare groenten kan je best op een stukje aluminiumfolie leggen om te voorkomen dat de groenten op de kolen vallen.
  • Houten satéstokjes zijn handig om groenten bij elkaar te houden. Week de stokjes vooraf een 15 tal minuten in water om te voorkomen dat ze aanbranden. 
  • Voor wortelen en ander hardere groenten kan je best metalen prikkers gebruiken. Die geleiden de warmte beter en zorgen voor een snellere garing.
  • Je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken op de barbecue. Vet de schaal in met wat olijfolie.
  • Rooster groenten voor het vlees of de vis. Groenten krijgen een rijkere smaak als ze wat afgekoeld zijn.
  • Rooster de groenten niet op een te hevige gloed, leg ze bij voorkeur aan de zijkant.

Jonge groentjes met kruidenkaas:

Wat heb je nodig:

  • jonge groenten naar eigen keuze: wortelen, venkel, prei, champignons,…
  • olijfolie, extra vierge
  • 250 gram ricotta kaas of andere roomkaas
  • 125 gram witte yoghurt
  • 1 eetlepel citroen
  • 1 teentje knoflook
  • een mengeling aan verse tuinkruiden: basilicum, peterselie, dragon, oregano
  • zout en peper

Bereiding:

bbq met groenten

  • Maak de groentjes schoon.
  • Blancheer de wortelen een 5 tal minuten in kokend water en voeg de laatste 2 minuten de venkel en prei toe.
  • Laat de groentjes uitlekken en bestrijk ze daarna met olijfolie. Leg ze op de zijkant van de barbecuerooster en gaar ze ongeveer 5 à 10 minuten.
  • Maak intussen de kruidenkaas door de roomkaas en de yoghurt te mengen.
  • Hak de kruiden fijn en meng ze samen met het citroensap en het uitgeperst teentje knoflook onder de roomkaas.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dien het dipsausje koud op samen met de warme groentjes van de BBQ.

Groenten die lekker zijn op de barbecue: asperges, tomaten, kerstomaten, maïs, champignons, prei, wortelen, venkel, aubergines, courgette, paprika, witloof, ajuin, knoflook,…

Ook witloof is verrassend lekker op de barbecue. De stronkjes krijgen een ligt gekarameliseerde smaak. Snijd de stronken overlangs doormidden en strijk ze in met olie waarin je wat suiker mengt. Leg de helften op een niet te hevig vuur gedurende 5 minuten aan elke zijde. Leg de stronkjes op een bord en kruid ze met wat peper en zout.

De lijst met recepten is eindeloos. Gebruik vooral veel kruiden. Ze geven een extra smaak aan je gerecht en geven een heerlijk aroma. Je kan ook brood roosteren op de barbecue en zelfs fruit is een origineel idee om te serveren als afsluiter van een mooie zomeravond.


#4830

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies