menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 mei 2024

Zilte groenten uit de zee

Zilte groenten staan meestal niet op ons dagelijks menu. Nochtans zijn ze heel lekker en geven ze een natuurlijke zoute smaak aan gerechten. Ze zijn erg gezond en geschikt voor iedereen, zelfs voor mensen die een zoutarm dieet volgen. Het zijn misschien ook wel DE groenten van de toekomst! 

Door verzilting verliezen we namelijk elke dag wereldwijd grote stukken landbouwgrond. Lange periodes van droogte, overstromingen en slechte irrigatietechnieken zijn een aantal oorzaken hiervan. In de toekomst kan verzilting mogelijks grote gevolgen hebben voor de landbouw en voedselproductie. Er lopen momenteel een aantal onderzoeken op de Waddeneilanden naar de teelt van zoutminnende planten en de ontwikkeling van nieuwe varianten. Men heeft zelfs aardappelen ontwikkeld die geteeld worden op de zilte grond van Texel en bemest zijn met zeewier van het wad. Sinds 2014 zijn deze verkrijgbaar. Men doet verder onderzoek om deze in grote schaal op brakke akkers in Pakistan te telen. Deze ervaring zal men ook toepassen bij andere groenten zoals wortelen, quinoa, spinazie,….

Maar wat zijn nu zilte groenten? 

Deze lekkernijen groeien op kwelders of schorren, gebieden aan de kust die bij hoog water onderlopen met zeewater. Ze zijn goed bestand tegen zoutrijk grondwater wat hen ook de typische zoute smaak geeft. Vooral lamsoor en zeekraal worden op grotere schaal aangeboden.

zeekraal gerechten

Zeekraal

Alvast mijn lieveling onder de zilte groenten. Het zijn net vetplantjes. Rauw of licht gestoofd in de pan met een beetje olijfolie smaakt zeekraal heerlijk! Je proeft als het ware de zee.

Zeekraal vind je vooral op de schorren van Zeeuws-Vlaanderen, op de Waddeneilanden maar ook langs de kusten van Normandië en Bretagne. Het is een groente die seizoensgebonden is en best kraakvers wordt gegeten anders kunnen ze houterige delen bevatten. De oogst vindt vooral plaats tussen mei en september. In de supermarkt kan je zeekraal voorverpakt vinden. Let bij de aankoop er op dat de kleur donkergroen is en dat er geen bruine vlekken aanwezig zijn. Spoel de zeekraal heel kort zodat de zilte smaak niet verloren gaat. 

Lamsoor

De eigenlijke naam is zeeaster maar iedereen spreekt over lamsoor, omwille van de vorm van het blaadje. De echte lamsoor die ook op de kwelders groeit, is echter niet eetbaar. De zeeaster (Aster Tripolium) is een heel mooie plant met paarse bloemen. De planten treft men aan op Deltagebieden, kwelders en langs de Waddenkust en worden geoogst tijdens de zomermaanden. De blaadjes moeten net zoals zeekraal knapperig aanvoelen en hoeven ook maar kort gespoeld te worden. Lekker in combinatie met vis of schaaldieren. 

Zeevenkel

zeevenkelZeevenkel kan je nu en dan aantreffen in de supermarkt. Het is een aromatische plant met een kruidige smaak die doet denken aan venkel. De plant groeit langs de kust maar in Nederland niet in grote aantallen. Zeevenkel wordt al heel lang gebruikt omwille van zijn geneeskrachtige werking. Het helpt om het lichaam te zuiveren en je zou er ook van afvallen.  Het bevorderd ook de spijsvertering en helpt tegen winderigheid. De smaak van de bladeren heeft iets weg van asperges maar ook de peulen zijn eetbaar. Gebruik zoals bij alle andere zilte groenten geen bijkomend zout want de plant op zich smaakt al zout genoeg. 

Zilte groenten zijn een bron aan voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Ze bevatten een grote hoeveelheid ijzer, jodium, eiwitten, calcium, vitamine B1, B12 en vezels.

Nu zijn zilte groenten nog vrij duur en soms moeilijk te vinden maar er zit veel potentieel in deze planten. Misschien is productie op grote schaal binnenkort wel mogelijk en kunnen we binnenkort allemaal van deze gezonde groenten genieten. 

#5397Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon