menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 april 2024

Groenten op de barbecue (uit eigen tuin)

Met de zomer in het vooruitzicht worden traditioneel vele barbecueavonden gegeven. Gezellig met vrienden of familie in de tuin genieten van een lekker stukje gebraden vlees met heerlijke (zelf geteelde) groentjes.

Het onderhoud van de barbecue is iets wat vaak wordt vergeten of uitgesteld en waarna het later helemaal niet meer gebeurd. Nochtans is de rooster het eenvoudigst te reinigen wanneer hij nog warm heeft. Gebruik hiervoor een stevig borsteltje met een lauw of koud sopje met milde zeep.

Het is belangrijk om de barbecuerooster altijd goed proper en droog te maken alvorens alles op te bergen. Doet u dat niet dan riskeert u al snel dat de bbq gaat roesten door het vuil en het vocht wat overgebleven is.
Om kleine accidentjes of brandwonden te voorkomen moeten er wel enkele zaken in het achterhoofd gehouden worden:
Een barbecue moet afgeschermd staan van zaken die brandbaar zijn.
Zet de barbecue dus nooit onder of tegen een houten tuinhuisje of afdak.
Vermijd ook dat de beplanting in de tuin te dicht bij de barbecue staat. De hitte die vrijkomt rondom het braadtoestel zorgt er voor dat de planten verbranden.
Hou zeker 3 meter afstand van enige objecten die niet tegen de warmte kunnen.

Zijn er plekjes waar het windstil is? Dan zijn deze ideaal om het barbecuestel te plaatsen.
Ruim eventuele losliggende zaken rondom op zoals speelgoed van kinderen, verlengkabels enz… Die kunnen er namelijk voor zorgen dat iemand struikelt en brandwonden oploopt.
Hou ook kinderen en huisdieren op afstand, zij beseffen immers vaak niet dat een barbecue gevaar kan betekenen.
Mocht er dan toch iets gebeuren, dan is het wenselijk om blusmateriaal in de buurt te hebben.
Een barbecue op kolen kan met los zand of een emmer water geblust worden, gebruik echter nooit water wanneer het een elektrische barbecue betreft. Daarvoor wordt een poederblusapparaat gebruikt.
Zorg er ook voor dat uw eigen kledij geen vuur kan vatten, maar bedek wel zo veel als mogelijk alle lichaamsdelen. Houtskool kan wel eens openspatten en de gensters kunnen brandwonde veroorzaken op blote lichaamsdelen.

Nu we genoeg weten over de veiligheid van barbecueën krijgen we honger.
We duiken de tuin in op zoek naar groenten op de barbecue.

Groenten op de barbecue: champignons, tomaten en paparika
Groenten op de barbecue: champignons, tomaten en paparika's zijn toppertjes!

Sommige groenten kunnen direct op de grillrooster gelegd worden.
Voorbeelden hiervan zijn wortelen (niet de dikste), tomaten, rapen, prei, paprika’s, asperges, champignons of courgettes.
Groenten hebben wel iets meer zorg nodig op de barbecue. Alvorens ze op de rooster te leggen worden ze ingestreken met (olijf)olie. Overdrijf hier niet mee, want de olie zal snel beginnen druppelen op de kolen waardoor het vuur opflakkert. Ook tijdens het braadproces worden de groentjes nog even ingestreken. Probeer de groenten op een traag tempo te garen, plaats de grillrooster iets hoger of leg de groenten aan de buitenkanten.

Witloof op de barbecue

Op de barbecue ontpopt witloof zich tot een verrassende delicatesse, omdat het een licht gekaramelliseerd smaakje krijgt. Snijd de stronken overlangs doormidden, maar verwijder de bittere kern deze keer niet. Leg de helften op en niet te hevige vuurgloed en laat ze 5 minuten roosteren aan elke zijde. Strijk ze na 1 minuut in met olie waarin u wat suiker hebt gemengd. Kruid ze op het einde met peper en zout.

Courgettes op de barbecue

Erg lekker op de barbecue zijn plakken aubergine en courgette van 0,5 tot 1 cm dik. Bestrooi ze eerst met zout, laat ze een half uur trekken (ze verliezen dan een deel van hun vocht), spoel ze vervolgens af en dep ze droog. Strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en geperst knoflook en laat ze aan elke zijde 5 tot 8 minuten roosteren op een zachte gloed. Draai elke zijde in de helft van de roostertijd 90 graden – alweer voor een decoratief ruitjeseffect. Kruiden met peper en zout doet u pas op het einde.

barbecue groenten braden bbq

#3032
Terug naar boven icoon