menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Top 5 van eenvoudigste groenten voor beginners

Droomde je altijd al van groenten uit eigen tuin maar weet je niet met welke te beginnen? Overwin je drempelvrees en zet nu die eerste stap. Met deze 5 supergemakkelijke groenten kan het niet mis gaan.

Groenten voor beginners (sla en radijzen)

Sla

Snijsla groeit snel en gemakkelijk – de ideale groente om mee te starten. Je hebt erg lekkere mixen zoals Italiaanse misticanza, Franse mesclun (met rucola), Aziatische mix,.... Kies je voor kropsla, ga dan voor decoratieve rassen zoals de roodgevlamde Wonder der Vier Jaargetijden, (rode) eikenbladsla of krulsla. Is zo’n grote krop te veel? Plant eenpersoonssla zoals Little Gem of Klein Duimpje. Kropsla koop je als plantjes, snij- en pluksla zaai je zelf. Zaai of plant elke 2 weken een klein rijtje sla, zo blijf je oogsten van mei tot oktober. Let op voor slakken, die zijn dol op sla; strooi ecologische slakkenkorrels.

Radijs

Niets kondigt de lente zo vrolijk aan als een bosje radijzen uit eigen tuin. Het beste moment om ze te zaaien is maart. Voor knapperige radijzen heb je losse grond zonder mest nodig, die niet snel uitdroogt. Zaai ze niet te dicht, anders krijg je minibolletjes. Start met een radijzenmix, met rode, witte, gele, tweekleurige, ronde en lange radijzen door elkaar: leuk en kleurrijk. Wil je ook in de zomer radijzen eten, zaai dan vanaf juni herfstradijzen, die schieten niet snel door. Is een radijs te dik geworden om nog op te eten? Laat ze opschieten, de bloemen en de zaden zijn lekker pittig.

Beginnen met een moestuin (spinazie, courgette en bonen)

Spinazie

Spinazie is niet alleen een bron van ijzer, het is ook een ijzersterke groente. Bovendien kun je ze rauw eten, in de sla, of gestoofd – een must voor je beginnerstuin. Let op wanneer je zaad koopt; elk seizoen heeft zijn spinazie: lentespinazie zoals Vroeg Reuzenblad zaai je vanaf maart, herfst- (of winter)spinazie vanaf augustus. Is het erg droog weer, geef spinazie dan water, anders schiet ze door. Op een plek met veel compost en mest oogst je op een m² makkelijk 3 kilo. Kweek je spinazie vooral om vers in de sla te mengen, zaai dan elke 3 weken een rijtje, zo heb je altijd jong blad om te oogsten. Spinazie kun je oogsten tot in november!

Courgette

Courgettes hebben van alles veel nodig: veel plaats, veel zon en veel compost en mest. Maar je krijgt er ook veel courgettes voor in de plaats. Zaai of plant ze tussen 15 mei en 15 juli, oogsten doe je van juli tot oktober. Reken op 1 m² per plant. Stop het zaadje met de punt naar beneden (niet andersom!). Let de eerste weken op voor slakken; strooi ecologische korrels. 2 maanden na het zaaien oogst je al je eerste courgette. Laat ze niet langer dan 15 à 20 cm worden en pluk regelmatig, anders valt de productie stil. Een plant levert minstens 20 stuks op. Je hebt decoratieve soorten, zoals de gestreepte Cocozelle von Tripoli, of de gele Yellow, Goldi en Soleil.

Boon

Zodra de kilte en de natte van de lente voorbij is, kunnen de prinsessenbonen de grond in; geef ze een plek met veel zon, waar het niet te nat blijft. Week de bonen vooraf een nachtje in water, zo kiemen ze sneller. Staan je bonen na 2 weken niet boven, zaai dan opnieuw; het was wellicht nog te koud of te nat. Zaaien kan tussen 15 mei en 15 juli; je oogst makkelijk tot in oktober. Slakken azen op de jonge plantjes; strooi ecologische slakkenkorrels. Probeer gele boterboontjes, of donkerpaarse zoals Purple Queen of Amethyst; reken op 1,5 kilo opbrengst per m².

#5030Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon